Українці протестують, уряд шукає вихід: що буде з тарифами на газ

Українці протестують, уряд шукає вихід: що буде з тарифами на газ

10 січня у низці міст України пройшли акції протесту проти підвищення тарифів. У середу Кабмін заявив, що запровадить державне регулювання ціни на газ на період карантину або до кінця опалювального сезону. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, ціну знизять на 30%, і вона буде на рівні 6,99 грн за кубометр. В Офісі президента наголосили, що таке рішення було прийняте з ініціативи президента Володимира Зеленського. Чому виникла така ситуація і хто несе за неї відповідальність в ефірі Українського радіо коментує експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Про ситуацію зі збільшенням тарифів на газ

Те, що нині відбувається — це наслідок непрофесіоналізму та ігнорування процедур, які передбачені українським законодавством, нормативно-правовими актами Кабінету міністрів. Ніхто не знає, звідки взялася ціна 6,99 грн, чому вона саме така, чому саме на 30%  знижують ціну на газ. Виникає враження, що ті, хто розповідає про це рішення гадки не мають про те, як формуються ціни і тарифи. Чи входить тариф на розподіл, 1,79 грн, у ціну 6,99 грн чи він буде додаватися? Варто говорити про те, що ціна на газ як товару і ціна на послугу з газопостачання  —  це різні речі. Перша ціна визначається за лічильником, друга  — за кількістю абонентів в мережі і її протяжністю, а також об’ємом газу, який закуповує оператор системи розподілу, щоб підтримувати в мережі належний тиск. Як тариф на газопостачання може бути однаковим по всій Україні, адже у нас в різних регіонах працюють різні оператори, а кількість абонентів різна? У мене виникло багато питань навіть до комунікуваня тих людей, які розповідають про зниження цін. Чому ситуація стала такою несподіваною для уряду, Верховної Ради? Вони ж самі ухвалили рішення, які призвели до цієї ситуації. 

На перехідному етапі, поки не з’явиться цивілізована конкуренція, ціни будуть зростати, про це казали всі галузеві експерти.

Ціни повинні зростати, бо, в їхньому розумінні, реформа  — це прив’язка внутрішніх цін в Україні до зовнішніх спекулятивних індикаторів. В якій країні світу ціни на газ всередині держави прив’язані до зовнішніх індикаторів? Хіба Німеччина прив’язується до американських хабів у визначенні ціни на газ всередині країни? Чому в методиці розрахунку не враховується, що в Україні є власний видобуток? Чому не зазначається, що наша країна створила запаси газу? У нас у запасі 29 мільярда кубометрів. Цих запасів разом з внутрішнім видуботком нам достатньо, щоб забезпечити нормальне проходження опалювального сезону без залучення імпортованого газу. Але чомусь ціна на той газ, який реалізується в Україні, прив’язана до німецького хабу. Про це треба запитати у прем’єр-міністра та виконувача обов’язків міністра енергетики. 

Відповідні котування на цьому газовому хабі характеризуються великою сезонністю, що дуже вигідно тим, хто пропонував рішення використати хаб. А пропонувала це рішення "державна" компанія НАК "Нафтогаз України". Влітку відбувається провал у цінах, адже ніхто цей газ не використовує, а взимку — різке зростання. Таке зростання набагато вище, ніж ціни на середньострокові чи довгострокові контракти. Тепер звинувачують Фірташа, НКРЕКП, Путіна у тому, що уряд ухвалив нерезультативні та неефективні рішення, які тепер намагається виправити. Ситуацію не вдасться змінити, поки не буде змінений хибний підхід до реформування ринку природного газу.

Читати далі: Протести і тарифи. Що робити зі стрімким зростанням цін на енергоносії пояснює експерт

Нагадаємо, прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет міністрів та компанія НАК "Нафтогаз України" розробили два підходи, які дозволять знизити ціни на газ. Перегляд тарифів є умовою надання Україні 5 мільярдів доларів за програмою Stand-By Міжнародного валютного фонду.

Фото: pixabay.com