Півроку до відкриття ринку землі: експерт про зміни в грошовій оцінці та кращий час купівлі-продажу

Півроку до відкриття ринку землі: експерт про зміни в грошовій оцінці та кращий час купівлі-продажу

5 січня Кабінет Міністрів України дозволив власникам або користувачам земельних ділянок переглядати нормативно-грошову оцінку за узгодженням органів місцевого самоврядування. Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький на своїй сторінці в мережі facebook. Як це працюватиме на практиці, хто та як встановлюватиме ціну на землю та чи слід чекати на торговельний бум на ринку землі Українському радіо розповів голова комітету аграрного та земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський.

0:00 0:00
10
1x

"Право переглядати нормативно-грошову оцінку було й раніше в 105-й Постанові КМУ, яка визначала порядок загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення.  Але там була обмовка про те, що це стосується не всіх земельних ділянок, а тільки тих, нормативно-грошову оцінку яких було затверджено рішенням місцевих рад. Йдеться про ділянки, оцінені до 2018 року", – розповів Віктор Кобилянський. 

Стаття 18 закону про оцінку земель, як зауважив експерт, говорить, що землі сільськогосподарського призначення мають оцінюватися один раз на 5-7 років: "Тобто, якщо, припустимо, ділянку оцінили в 2017 році, значить за Постановою № 105 переоцінити її можна би було тільки в 2022 році". 

"Те, що змінив Уряд в січневій постанові – це прибрав фразу "після закінчення цього терміну". Тобто можна не чекати, поки закінчиться 5-7 років, а в будь-який момент заявляти про переоцінку земельної ділянки. Це спрощення для власників та землекористувачів", – пояснив Кобилянський.

Інша ситуація з земельними ділянками, які не були оцінені: "Загальнонаціональна нормативно-грошова оцінка проведена в 2018 році і діє з 1 січня 2019 року. Уряд тоді мав на меті оцінити всі землі сільськогосподарського призначення. В нього це не вийшло, бо оцінка стосувалася тільки земель за межами населеного пункту, а такі землі є й в населених пунктах. Й оцінили тільки ті ділянки, які вже існували, тобто були зареєстровані й мали кадастрові номери". 

"Ті ділянки, які формувалися пізніше, під загальнонаціональну оцінку не потрапили. На сьогодні вони вважають не оціненими і для них існує особливий порядок оподаткування: береться до 5-ти % ставка податку від середньої вартості одного гектара землі по відповідній області. На практиці такий земельний податок чи орендна плата виходять значно більшими, ніж за оцінені ділянки", – пояснив Віктор Кобилянський. 

Наостанок експерт звернув увагу на дуже велику розбіжність між цінами на землю в Україні та Європі та дав поради щодо найкращого часу, коли варто купувати чи продавати землю.

"Розбіжність в ціні між Україною та Європою має економічне підґрунтя, тому що українська земля, попри свою родючість, не може забезпечити такий рівень доходів, як земля в Німеччині чи Нідерландах. Потрібна інфраструктура, певний розвиток суспільства, певний рівень корупції, не такий як у нас", –розповів експерт. 

Але, за словами Кобилянського, всі експерти сходяться в одному, що ціна на землю в Україні буде зростати: "Тому тим, хто має у власності земельну ділянку, мабуть, не варто поспішати її продавати. І навпаки: тим, хто хоче придбати, доцільніше це робити поки земля доволі дешева".

"Разом з тим, можу прогнозувати, що з відкриттям ринку сільськогосподарських земель масової купівлі-продажу певний час не буде", – підсумував Віктор Кобилянський. 

Фото: pixabay