Як зробити, щоб все заплановане у 2021 році здійснилося: розповідає експертка

Як зробити, щоб все заплановане у 2021 році здійснилося: розповідає експертка

Як ефективно підбити підсумки року, що минає, і розпланувати наступний, аби все бажане здійснилося в ефірі Радіо Культура розповідає експертка з планування, засновниця спільноти продуктивності "Пошуршимо?" Тетяна Пилипчук.

Чому важливо підбивати підсумки року

Підбивати підсумки і аналізувати пережите можна не лише в кінці року. Нам здається, що наприкінці грудня це допомагає нам усвідомити, що певний етап у нашому житті завершено і ми починаємо наступний рік з новими силами. А ще це може бути гарною паузою, щоб зупинитися і зрозуміти де ви знаходитесь і куди далі хочете рухатися. Наш темп життя збільшився, якщо не робити такі паузи, то непомітно можна втратити свій орієнтир. Рік — це достатній період, за який ми можемо встигнути зробити щось важливе, тому варто проаналізувати чи вам це вдалося. 

Як зробити це найкраще

Як вам подобається. Якщо ви належите до покоління, яка використовувало аналогові пристрої, то варто знайти для себе годину, взяти ручки і папір, щоб все записати. Важливо відповісти собі на питання: "Що мені вдалося зробити за цей рік?", "Чого не вдалося досягнути?", "Що я міг і не міг контролювати?". Варто структурувати всі події. Якщо такий варіант вам не підходить, просто напишіть про свої емоції та пережите за рік. Дехто це робить у додатках чи в електронному вигляді, так навіть можна надіслати написане рідній людині чи друзям, щоб обговорити з ними, поділитися враженнями.

Часто ми думаємо про планування, як про обмеження, тому воно таким і стає. Якщо використовувати його як інструмент пізнання себе чи зміни своєї системи координат, то з часом ви почнете отримувати від цього задоволення. 

Читати далі: "Щасливого Нового року": 4 поради від психологині, як створити собі свято і не засумувати після його закінчення

Чи варто оприлюднювати в соціальних мережах власні підсумки

Як людина, яка днями опублікувала на сайті статтю про підсумки 2020 року, напевно, я можу сказати, що оприлюднювати таку інформацію — це нормально. Хоча багато людей нині вважають це моветоном. Я писала статтю не заради критики, а робила це просто для себе. Потрібно бути готовим до різних коментарів, навіть негативних, але і не писати подібне публічно, щоб вас похвалили. Все залежить від людини і того як вона ставиться до віртуальної комунікації. Я нормально реагую на зауваження інших людей, їхні слова ніяк не впливають на пережите за рік і мої подальші плани. На мою думку, підсумки інших людей можуть стати для вас мотивацією, надихнути на справи. З іншого боку, когось вони можуть і засмутити, адже є люди, які знаходяться у низькому ресурсному стані і не мають сил, щоб рухатися вперед. Треба обирати те, що ви бажаєте, власний комфорт. 

Про правильне планування майбутнього

Ми часто, особливо в новорічний період, дуже натхненні і мріємо про зміни в житті. Багатьом здається, що з 1 січня з’являться нові звички, але це утопія. Ми маємо великі надії на Новий рік, але вже у лютому-березні падаємо духом, розчаровуємося в собі, адже ми не співвідносимо реальність з бажаним майбутнім. Треба розуміти, що аналіз минулого —  є невід’ємною частиною планування майбутнього. Аналіз — це спосіб пізнання свого шляху. У нас у всіх різна мотивація, по-різному працює прокрастинація, і щоб зрозуміти як у вас це працює, треба проаналізувати своє минуле. На жаль, це не можна зробити одразу, але можна знайти цілі, які ви роками відкладали і подумати, чому так відбувалося, покопатися у собі, зрозуміти, чого ви хочете насправді.

Фото: pixabay.com