Експерти зробили політичні підсумки 2020 року

Експерти зробили політичні підсумки 2020 року

Чим запам’ятаються 2020 рік і останнє десятиліття в ефірі Українського радіо коментують експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко та політичний аналітик Дмитро Литвин.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про політичні скандали

Ми весь рік були за крок від катастрофи, кожен місяць нам здавалося, що далі буде гірше. 98% з усіх скандалів, які відбувалися в Україні —  це були просто істерикою, а 2% дійсно мали підґрунтя. Найбільшим скандал відбувся навколо Конституційного суду, бо так ми побачили, що кілька рішень, які були ухвалені суддями, можуть нашкодити більше, ніж агресія Володимира Путіна. Якщо вони скасують кілька законів щодо банківської системи, земельний закон, то економічна шкода буде вимірюватися сотнями мільярдів гривень і проблемами, які нам доведеться роками вирішувати.

Хотілося б говорити не лише про 2020 рік, а про останнє десятиліття. 2010 рік почався з того, що Віктор Янукович вкрав перемогу у Юлії Тимошенко на президентських виборах. У 2013 році була революція, у 2014 році почалася війна. Україна проходила всі ці етапи, хоча були експерти, які стверджували, що от-от відбудеться колапс в країні і такої держави більше не буде на світовій карті. Це десятиліття ми пройшли добре, все ж зберегли державу і стали суб’єктом світової геополітики. Якщо говорити про 2020 рік, то скандали є другорядними, адже вони відбуваються політичному середовищі. Звичайно, вони впливають на громадян, передусім курсом гривні, купівельною спроможністю, рівнем цін. Головним скандалом можна назвати підвищення цін на комунальні послуги, адже це відбулося нахабно, безцеремонно, безсовісно.   

У цьому десятилітті ми досягли того, про що раніше і мріяти не моги — незалежності від "Газпрому". 

Як не піддаватися паніці

Перевіряти інформацію тільки в тих джерелах, яким довіряєте, розвивати критичне мислення і більше комунікувати з фахівцями у своїх спеціальностях, не піддаватися на провокації, які свідомо роблять різні телеканали, радіостанції та ботоферми.

Весь рік, майже вперше за десятиліття, у нас весь рік домінувала одна тема в інформаційному просторі — Covid-19 і все, що з цим пов’язано. В сучасних медіа будь-яка тема не живе довше двох-трьох тижнів, а про пандемію говорять майже рік. Це призвело до того, що у всьому світі значна аудиторія глядачів просто відключає новини, якщо чує згадку про коронавірус. Медіа мають шукати новий формат, вирішувати цю проблему з медійної точки зору. Хочеться звернутися до людей, щоб вони сприймали цю інформацію з певною іронією, створювати певну дистанцію, адже якщо ви втратите повністю довіру до медіа, то можете пропустити щось дійсно важливе для вашого життя.

Медіа, на жаль, зловживають "сенсаційністю", замість того, щоб об’єктивно транслювати правдиву інформацію. 

Про рейтинги політиків

На ці рейтинги дивитися зараз передчасно. На щастя, 2021-2022 роки — період без виборів. Якщо Президент не буде робити щось всупер Конституції, якщо Уряд не буде суперечити Парламенту, то ситуація з дочасними виборами не виникне. Можна зрозуміти піарників, які намагаються показати, що їхнього кандидата підтримують, але нормальне суспільство має уникати передчасних виборів. 

Про місцеві вибори

Місцеві вибори відбулися на новій територіальній основі, адже відбулася територіальна реформа, виникли об’єднані територіальні громади. Нині було обрано ради нових суб’єктів. Також була нова партійна основа, адже громади, де були більше 10 тисяч виборців, обирали своїх депутатів на партійно-пропорційній основі за відкритими списками. Тепер мешканець такої територіальної громади можуть пред’являти свої претензії до роботи місцевих рад у партійній вертикалі. Наприклад, не подобається як працює партія в окремій обласній чи міській раді, ви можете одразу звертатися до центрального офісу партії. 

У нас на наступний рік для всіх місцевих бюджетів закладено пів трильйона гривень — це більше, ніж на освіту, охорону здоров’я чи оборону. За них борются всі ті люди, які прийшли до влади після місцевих виборів. Одночасно з цим відбулася політизація місцевої влади. Новий підхід до цих виборів і поява в місцевій політиці людей нового покоління веде до того, що ми поступово стаємо нормальною європейською країною, як Польша чи Чехія.

Фото: pixabay.com