Це бізнес: експерт коментує підвищення тарифів на електроенергію та ситуацію на ринку

Це бізнес: експерт коментує підвищення тарифів на електроенергію та ситуацію на ринку

Одразу за подорожчанням газу зростає тариф і на електроенергію для населення. Про необхідність такого кроку з боку уряду в ефірі Українського радіо розповідає генеральний директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

0:00 0:00
10
1x

Що таке ПСО

Насправді це латинська абревіатура. Не знаю, чому вони прижилася саме в англійському варіанті, бо в українській мові — це означає "спеціальні обов’язки". Їх має держава, вона володіє великою кількістю інструментів впливати на будь-кого в межах певної території. Наприклад, держава володіє компанією "Енергоатом"  і контролює її ціну на енергію —  це і є "спеціальні обов’язки". Так само довго було з газом, адже Кабінет міністрів казав "Нафтогазу", за якою ціною йому продавати копалину. Але є інша проблема: щоб комусь щось віддати, треба спочатку це "щось" десь взяти. Щоб виробити електроенергію "Енергоатому" треба десь купити паливо. Треба оплачувати роботу працівників, слідкувати за безпекою роботи атомних електростанцій в Україні краще, ніж будь-де в світі. І, якщо "Електроатому" сказали віддавати електрику дешево, а жодного фінансування на його обслуговування на давали, то через певний час компанія не справиться зі своїм завданням. Це очевидно, що в певний період виникнуть проблеми. Тому ці "спеціальні обов’язки" за європейською практикою, адже звідти це і пішло, там це називається PSO (прим. ред.  — Public Service Obligation  — термін, запозичений з законодавчої бази Європейського Союзу, визначається як зобов'язання, покладене на організацію законодавством або договором надання послуги, що становить загальносуспільний інтерес), є певне правило, що вони використовують для "спеціальних" ситуацій: завірюха, тимчасові проблеми, різке зростання цін. У таких випадках на певний період, в законі написано "до 3 місяців" виконуються "спеціальні обов’язки". Але в Україні "спеціальні обов’язки" на газ тримали 5 років, на електроенергію вони досі використовуються. В Україні, на жаль, це зрозуміли по-своєму. 

Можемо провести аналогію. Наприклад, ви продаєте картоплю і в певний момент приходить на ринок, де ви її продаєте, його власник і назначає ціну на ваш продукт. Ви не погоджуєтеся, адже виробництво картоплі коштує дорожче, ніж вказана ціна. Ви продаєте за визначену ціну картоплю, але наступного року не маєте коштів, щоб знову її закупити і посадити. На цьому ваш бізнес закінчився. 

Про ситуацію на ринку електричної енергії в Україні

Зараз в електроенергетиці Україна швидко рухається до катастрофи, яка буде вкрай неприємною для всіх, зокрема для уряду Президента та всієї влади. Це сталося ще за часів Прем’єра Гройсмана, який перед звільненням зробив реформу ринку електроенергії в Україні. Він ухвалив певні документи, третину шляху було проведено, а дві третини — ні, а далі жоден уряд не рухався, бо не мали компетенції. В результаті утворилося середовище, в якому себе дуже комфортно почувають усі українські олігархи. Всі, хто мав доступ до електроенергетики, прийшли туди красти гроші, тому що ситуація неврегульована і люди з Міністерств, уряду лобіюють певні привабливі умови для "своїх". Стара система була пострадянською, але вона працювала, адже була адміністративною. ЇЇ скасували, а нову систему не ввели. 

Чому влітку газ дешевший

Газ  — це сезонний товар: влітку він дешевий, взимку  — дорожчий. Тепер у нас немає тарифів на газ, є лише ціна, вона є ринковою. Тобто є багато компаній, які видобувають газ в Україні, купують його в Європі чи за її межами. Це бізнес, всі продають цей газ. Узимку споживання газу збільшується, тому всі очікують, що в цей період він буде дорожчим, ніж влітку. Всі трейдери поступово, але підвищують ціну на газ і намагаються використовувати всі інструменти, щоб це зробити. В Україні ціна на газ нижча, ніж в Європі. Якщо говорити про те, що для нас індикативною є ціна європейського ринку, так заваний хаб, то в Україні ціна зараз формується на рівні хаб -. Це відбувається через те, що в Україні велика конкуренція продавців газу, дуже багато пропозицій. Якщо подивитися на роздрібний ринок, то можна побачити різні пропозиції. Є трейдери, які пропонують його за 6,30 - 6,35 гривень, а є й ті, хто пропонує за 8 гривень. Хто заважав в серпні підписати контракт на рік і платити по серпневій ціні? Таких пропозицій було багато. Ринкова ситуація полягає у тому, що у вас є можливості, але ніхто за вас вирішувати не буде. 

Читати далі: Хто повинен регулювати ціну на газ і що закладено в тарифи - експерт

Що робити, якщо при зміні постачальника газу "Облгаз" повідомляє про борг за тарифами 2015-2018рр

Треба одразу писати скаргу в НКРЕКП. Там зараз за це відповідає Ольга Бабій, членкиня НКЕРКП.

Які завдання виконує "Нафтогаз"

Нафтогаз, на мою думку, робить три важливі речі. По-перше, це компанія, яка видобуває 70% українського газу. По-друге, вона шукає подальші шляхи розвитку цієї галузі. Щоб не казали "зелені" про альтернативну енергетику, але через років 20-25 газ буде одним з головних видів палива для всього. Тому газ потрібно видобувати в Україні, щоб його не імпортувати. По-третє, я вважаю, що "Нафтогаз" потрібен для того, щоб у нас була енергетична незалежність, як система відносин з країнами, що нас оточують. Якщо ви подивитеся на країни східної Європи і нашого північного сусіда, то всі вони мають потужні газові компанії. Бо це такий сектор, де грають серйозні гравці, адже це: великі капіталовкладення, великі війни і прибутки. Для того, щоб відстояти 5 мільярдів доларів в Стокгольмі, які вимагав від України "Газпром", треба мати потужну команду та інвестувати в цей процес. Щоб зупинити "Північній потік-2" і лобіювати цю зупинку в Європі, треба теж мати ресурс і команду. І тут, я думаю, що "Нафтогаз" відіграє свою роль і робить це дуже добре. 

Про "зелені" тарифи

Ситуація полягає у тому, українські "зелені" тарифи свого часу були використані, як інструмент корупції. Певні люди, їх звали брати Клюєви, олігархи середньої ланки за часів Януковича, вирішили пролобіювати ці тарифи, які були в тренді. Вони планували виставити високі тарифи, в галузь, куди б могли самотужки інвестувати. З часом до них приєдналися Ахметов та менші олігархи.  У результаті, через надвисокий тариф і лобіювання, "зелена" енергетика генерувала 8% енергії, яку ми споживали, а вимагала в якості оплати 26-28% всіх грошей, що сплачувалися за електрику. Тобто 8% згенерували, а 20% забрали. Це означає, що "Енергоатому" не висачало грошей, замало фінансування для гідрогенерації. Не було коштів, щоб підтримувати свою діяльність чи розвиватися. Там потрібні і законодавчі, і регуляторні зміни. 

Фото: www.facebook.com/oleksandr.kharchenko