Не наражайте дитину на небезпеку: де і як знайти безпечні іграшки

Не наражайте дитину на небезпеку: де і як знайти безпечні іграшки

Вибір подарунка малечі може стати серйозним викликом для дорослого, адже сюрприз має бути не лише цікавим, а й безпечним. Експертка з безпеки дітей Олена Лізвінська в ефірі Українського радіо розповідає про особливості вибору іграшок.

На що варто звертати увагу, коли обираєте подарунок дітям до 3-х років

Я почала б розмову з віку дитини, адже для маленьких дітей важливо обирати такі іграшки, які не несуть жодної загрози її життю. Деталі не мають відкручуватися, щоб малюк не зміг засунути їх у рот, ніс чи вухо. Дитина навіть у три роки може про це не сказати дорослим, а ускладнення зі здоров’ям можуть виникнути страшні. 

Де знайти безпечні іграшки

Щоб обрати безпечний подарунок не обов’язково йти до спеціалізованого магазину, але все ж краще йти туди, де видають товарні чеки. Це, на жаль, нині єдиний захист, який є у покупця, якщо іграшка буде неякісною чи пошкодженою. У нас є можливість повернути чи замінити іграшку протягом 14 днів з моменту покупки. 

Правило трьох "п" і однієї "т"

Я маю "правило чотирьох п", які у з’явилися на власному багаторічному досвіді. Іграшку треба понюхати. Адже зазвичай, якщо це підробка, то вона матиме токсичний запах, який буде виділятися у повітря, а дитини може з’явитися після цього алергічна реакція. Іграшку варто відчути, торкнутися її. Часто на ній можуть бути пошкодження, які можуть травмувати, пошкрябати ніжну шкіру дитини, залишити порізи, куди може потрапити інфекція. Наступне "п" — подивися. Погляньте на подарунок з усіх боків, перевірте чи надійно закріплені всі елементи. У маленьких дітей  пальчики можуть вчепитися у будь-яку деталь, відкрутити її. Наостанок варто послухати себе, свій внутрішній голос. Зазвичай на іграшках ставиться відмітка, для якого віку вона краще підходить. Будь ласка, дотримуйтесь цих відміток для вікової категорії при покупці, адже часто деталі для раннього віку мають бути більш ретельно розроблені. Варто також звертатися до продавця, щоб підібрати подарунок відповідно до віку дитини. Також вмикайте критичне мислення, бо завдання продавця — продати, а ваше  — відповідально купити.

Які іграшки не варто купувати і чому

Лизуни, слайми, магнітні конструктори, взагалі конструктори з магнітними елементами. Товари з батарейками теж варто особливо перевіряти, щоб пересвідчитися, що елементи живлення надійно сховані. Діти завжди знайдуть можливість все відкрутити чи відірвати, а батарейки становлять особливу небезпеку, якщо їх проковтнути. А ще мені незрозумілий попит на страшні іграшки, зараз вони у тренді, але кожна дитинка чутлива по-своєму.  Спочатку вона може гратися, але з часом у неї можуть з’явитися певні страхи. Я вважаю, що будь-яка іграшка повинна мати естетичний вигляд. 

Крім іншого, варто цікавитися уподобаннями батьків дитини, якій ви плануєте придбати подарунок, що вони могли вас зорієнтувати у виборі. Якщо хлопчику подобаються конструктори, то він не буде гратися в мозаїку. Якщо дівчинці більше до вподоби ляльки, то вона може не захотіти малювати. Дорослі можуть наражати на небезпеку дитину неправильним вибором іграшки. На жаль, на нашому ринку багато фальсифікацій, а контролю за якістю іграшок немає.

Чи можливо пояснити дитині, що іграшка може бути небезпечною

З дитиною можна розмовляти, але питання у тому чи буде бесіда результативною.У діток у віці 3-5 років ще не дуже побудований причинно-наслідковий зв’язок, вони можуть похитати головою, підтвердити, що вас почули, але через 5 хвилин зробити те ж саме. Питання не в тому, що дитина не розуміє, у неї ще можуть бути несформовані певні відділи головного мозку, що дозволяють утримувати почуту інформацію. Тому ми самі маємо відслідковувати, які іграшки вони отримують. Якщо дитина знаходиться в гральній кімнаті, то поруч мають бути дорослі, які зможуть прослідкувати, щоб дитина не нашкодила собі, граючись з чимось. Інший варіант — різновікові діти у сім’ї. Є іграшки, які можуть підходить старшій дитині, але можуть бути небезпечними для молодшої. Батьки не можуть перекладати відповідальність на старшу дитину за те, щоб вона слідкувала аби молодша щось не проковтнула чи не засунула собі в ніс. Ідеальний варіант — усунути таку можливість. Не варто сварити дитини, важливо вибудувати з нею довірливі стосунки.

Нагадаємо, за даними Центру громадського здоров'я України, щороку більше 45 000 дітей і підлітків зазнають отруєнь токсичними речовинами через неякісні іграшки.

Фото: pixabay.com