Дональд Трамп — людина-несподіванка: експерт коментує ситуацію після виборів президента США

Дональд Трамп — людина-несподіванка: експерт коментує ситуацію після виборів президента США

В останні тижні свого перебування у Білому домі Дональд Трамп роздає завершальні вказівки в якості Президента. Чого чекати від Трампа далі, якою буде політика його наступника Джозефа Байдена та куди Україна витратить гроші, які Сполучені Штати Америки дадуть Україні в 2021 році в ефірі Українського радіо розповідає експерт із питань внутрішньої та зовнішньої політики США Аналітичного центру "ADASTRA" Артур Колдомасов.

0:00 0:00
10
1x

Про ситуацію після виборів президента

Процес передачі обов’язків зараз дещо ускладнений через особисту позицію Дональда Трампа. Кілька днів вже тривають суперечки навколо нового бюджету країни. Зокрема, оборонної статті, яка безпосередньо стосується України. Як стало відомо, вчора Трамп вже підписав цей бюджет та схвалив виділення фінансової допомоги американцям як компенсації через наслідки пандемії від Covid-19. Зараз у Сенаті точиться боротьба між республіканцями та демократами, через те, що представники партій не розуміють, чому Дональд Трамп ставить свої власні інтереси вище інтересів громадян країни. Протести ускладнюються публічними заявами Трампа про те, що він не хоче йти з посади, і робить усе можливе, щоб сплутати карти Джозефу Байдену на початку його каденції. Вже стало зрозуміло, що всі механізми, які Трамп міг використати на цей момент, були використані і, на жаль, безуспішно. 

Конкретно для України ризиків зараз стало менше, оскільки необхідний масштаб фінансової допомоги вже затверджено.

Про 250 мільйонів доларів, які виділять Україні з бюджету  Сполучених Штатів Америки

Ці кошти можуть бути спрямовані на покращення озброєння та структури захисту країни загалом, на тренування українських військових. Ці гроші для нас є важливими у контексті конфлікту на Донбасі. Дуже багато людей хвилювалися, адже вже достатньо ініціатив було розплановані на ці гроші, а все могло похитнутися, через персональний інтерес пана Трампа.

Про поведінку Дональда Трампа

Дональд Трамп — людина-несподіванка. Нам треба ще чекати на те, що він може зробити далі тому, що деякі політичні оглядачі відзначають багато кадрових змін в оборонній та військових сферах, які він зробив за останні місяці. А це може бути сигналом до певних подальших дій. Також деякі журналісти зауважують, що він вирішив послабити свою позицію через те, що його переконали балотуватися у 2024 році. Тому він намагається створити певний ресурс, щоб мобілізувати потім людей, які могли б проголосувати за нього. Кажуть, що він може створити масштабну телевізійну мережу, щоб контролювати суспільну думку. Ходять чутки і про те, що він може створити власну партію. Такі думки здаються дивними на перший погляд, однак лінія Трампа відрізняється від політики республіканців, якої він дотримувався. У Дональда Трампа є дуже багато ресурсів і варіантів, що далі робити. Мабуть, він зараз будує фундамент для кампанії 2024 року. Єдине, що нам залишається — спостерігати і чекати.

Чи може у США з’явитися третя партія

У Сполучених Штатах є низка партій, які не належать до демократів чи республіканців, але вони мають недостатньо впливу. Велика частина американців, особливо це стало помітно під час виборів цього року, не довіряє жодній з великих партій. Я думаю, що можна сумніватися у тому, о Трампу вдасться створити  третю партію, однак у 2016 в ньому теж багато хто сумнівався, а ми живемо в світі, де чинним президентом США є Дональд Трамп. Ця людина справді може перевернути гру. 

Про політику Трампа і Байдена

Відносини США та Росії — це одна з площин, де ми можемо побачити різницю між адміністраціями Байдена і Трампа. Ми пам’ятаємо кібератаки на урядові установи з боку російських хакерів, це було підтверджено. Якщо певні посадовці з адміністрації Трампа підтвердили їх, то сам Трамп сказав не поспішати з такими заявами. До нього з’явився певний скепсис як до політика, який раціонально розуміє потенційні загрози з боку Росії. Джо Байден є більш небезпечним гравцем для російського уряду. Це стало видно по реакції Росії на вибори в США, бо російська пропаганда всередині країни намагалася переконати громадян, що вибори були фальсифіковані. Путін та його оточення розуміють, що з Байденом їм буде важче домовлятися. Байден може бути певною перепоною до подальших дій Путіна. Також у ці відносини певного контексту додає отруєння Навального. Адже опубліковані розслідування, а причетність ФСБ підтверджена. Думаю, нам варто дочекатися інавгурації Байдена і подивитися, що буде далі.

Нагадаємо, що вибори президента США пройшли 3 листопада. Їх виграв кандидат від демократів Джо Байден. За підрахунками CNN, він отримав 306 голосів виборців, а Трамп - 232. Чинний Президент не раз намагався оскаржити результати голосування в суді. У деяких штатах перерахували отримані бюлетені, однак на перемогу Байдена це не вплинуло. Результати голосування колегії виборців 6 січня має затвердити конгрес США. Інавгурація президента пройде 20 січня.

фото: pixabay.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
Для України налагодження відносин з республіканцями буде тяжкою битвою — Ванетик
"Справжнє народження європейської оборони почалося, коли ЄС вирішив надавати військову допомогу Україні" — Шарль Мішель
Україна успішно виконала вже 13 РНП на шляху до НАТО — Жовква
"Правоохоронці підуть у тюрму. Це чіткий сигнал системі, що за злочини буде покарання" ― Перникоза