Подобова оренда житла в Україні на зимові свята. 5 порад від юриста

Подобова оренда житла в Україні на зимові свята. 5 порад від юриста

Приїхали у квартиру, яку орендували, а виявилось зовсім не те, що вам обіцяли? Здали квартиру на свята, а вам потрощили меблі та ще й затопили сусідів? Адвокат, керуючий партнер Адвокатського об'єднання “Лучковський і партнери” Валентин Лучковський в ефірі Українського радіо розповів про основні ризики під час найму житла та дав поради як уникнути неприємностей.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Попереднє бронювання. Будь-який договір, в тому числі найм житла,  має бути укладений в письмовій формі. Треба розуміти співвідношення ризиків. Тобто, якщо Ви щось робите неправильно, то в Вас не може бути гарантій повної безпеки – може все закінчитись і добре, а можуть бути і негативні наслідки. Якщо Ви бронюєте через відповідні сайти, то в будь -якому випадку там є наявний письмовий договір. Більшість на них не звертають уваги. Відповідно зголошуючись на умови оренди, ви приймаєте всі умови цього договору. І договір вважається укладеним, він вважається письмовим, навіть якщо він укладений за допомогою інформаційно-комунікаційних систем.

Цінність угоди.  Незалежно від того "віртуальний" договір чи ні, проблеми можуть виникати через те, що наприклад, хтось винайняв житло і щось пошкодив із майна, або, навпаки, ви проплатили гроші, заїжджаєте в квартиру, а тут приїздить ще дві-три родини. А письмовий договір дає визначення сторін. Тобто – хто здає і хто винаймає. Визначення предмета – чи Ви орендували частину кімнати, де стоїть один-два диванчика, чи Ви винайняли всю квартиру чи будиночок. Далі – строк – день-два, місяць, рік. І, відповідно, оплата. Це – основне, і якщо виникають проблеми, то в Вас є до кого звернутись. Будь-яка проблема вирішується або шляхом домовленості між сторонами,  або – у судовому порядку.

 Чим ризикує наймач після передоплати? Договір надає більший рівень безпеки. Якщо Ви оплатили послуги карткою, то Ви маєте підтвердження від банку – хто перерахував і кому перерахував. І потенційно у Вас є можливість звернутись до суду – от я перерахував, а мені не надали. Але, можуть виникати проблеми щодо доведення мети переводу грошей. Хоча в банку можливо й зазначити призначення платежу. Більшість людей цього не роблять.

 Чим ризикує наймодавець? Ризиків у нього дуже багато. З наслідків – платити податки. Це – його дохід, і не негативний наслідок,а цивілізований наслідок. З негативних наслідків – наприклад, молодь знімає приміщення на два-три дні, трощать меблі і знімають це на відео, кілька місяців тому була така "розвага". Якщо таке відео є, це добре, але Вам, наймодавцю, треба буде ще довести, хто це зробив. Ви здали житло, Ви не уклали договір, Ви не зберегли будь-яких даних, навіть якщо у Вас є копія паспорту цієї людини, довести, що саме вона у Вас винаймала житло, а не Ви знайшли копію паспорту цієї людини. Це – перший ризик – пошкодження майна. Елементарний ризик – люди відкрили кран та пішли гуляти, і – затопили сусідів.

 Судова практика справ про винайм житла. Коли відсутні угоди, то тоді дуже важка судова практика – дуже важко довести сторонам умови такої угоди і ті обставини, які вони бажають  довести. Коли договір є – практика цілком нормальна. Ви звертаєтесь до суду і надаєте договір, що саме Іванов орендував житло, і через це затопив сусідів. Без договору, поставте себе на місце суду, кому вірити? Приходить один – розказує одне, приходить Іванов і каже, що вперше цю людину бачить. Такі побутові справи можуть бути розглянуті за два засідання, протягом місяця-півтора. Від того часу, як Ви подали позовну заяву, у суду є максимально 21 день, щоби призначити судове засідання, але це – максимальний строк. І, як на мене, останні роки навмисно розкручувалась тема про затягування судових рішень, корумпованість суддів і т.д.

Фото: з фотостоків