Онлайн-місія МВФ: яка готовність України до чергового траншу

Онлайн-місія МВФ: яка готовність України до чергового траншу

Сьогодні в Україні розпочала роботу чергова місія Міжнародного валютного фонду. Вона буде дистанційною, через веб-зв’язок, та матиме перерву. Завершиться вона після святкування Нового року. Україна продовжить виконувати зобов’язання перед МВФ, незважаючи на ситуацію в економіці, а ухвалений бюджет на 2021 рік дозволить забезпечити макроекономічну стабільність, зокрема про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час онлайн-зустрічі. За його словами, Україна рухається у напрямі продовження всіх реформ і не збирається звертати з цього шляху. Детальніше про це в ефірі Українського радіо розповів радник президента Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко.

0:00 0:00
10
1x

"Незважаючи на складну економічну ситуацію, ми все одно будемо дотримуватися тих принципів і тих зобов’язань, яких досягли з нашими міжнародними фінансовими партнерами, з МВФ зокрема", – заявив Шмигаль. Він також зазначив, що Україна вже ухвалила бюджет, який забезпечить макроекономічну стабільність. 

Олег Устенко зауважує: "Це чергова місія Міжнародного валютного фонду. Ви знаєте, що ми знаходимося в так званій stand-by програмі, яка відкрита на 5 мільярдів доларів та існує 18 місяців. Перед кожною видачею траншу йде так зване рев’ю, тобто знову проговорюється вся програма стосовно структурних маяків, маяків взагалі. Для того, щоб місія в Україну прибула, було прийнято державний бюджет. Дійсно, бюджет відповідає тим вимогам, які є не тільки в МВФ, а й в будь-якої людини, яка займається професійною економікою. Він дефіцитний, але цей дефіцит є виправданим, бо Україна буде у 2021 році знаходитися, як будь-яка інша країна, в посткризовий період часу".

Експерт зауважує, що голова Кабінету міністрів, різні міністерства, НБУ були майже на щоденному зв’язку з МВФ, і готували онлайн-зустріч місії. 

"Стосовно вимог, які будуть, я не думаю, що вони зміняться в порівнянні з попереднім варіантом. Залишається вимога щодо бюджету: бюджет має бути виваженим, але наступний рік нетиповий взагалі, тому Міжнародний валютний фонд погоджується на те, що будуть великі дефіцити в бюджеті. До речі, дефіцит, який закладено в наш бюджет, 5,3% валового внутрішнього продукту, – це не супер грандіозний дефіцит. Багато країн світу будуть мати дефіцити набагато більші. Але позиція українського уряду, як я розумію, полягає в тому, що контрольно розширювати дефіцит було б необачно, тому його будуть намагатися тримати в тих межах, які є", – каже Олег Устенко.

На думку експерта, можливість, що бюджет переглянуть, дуже низька. "Як я розумію, Міністерство фінансів було на постійному зв’язку з Міжнародним валютним фондом, і вони знали про всі показники заздалегідь. Я б сказав, що єдиний момент, коли він може бути, – це протягом року, вже після кінця першого або другого кварталу. І це точно не обов’язково має бути за вимогою МВФ. Якщо зростання, скажімо, не буде відповідати тим 4,5%, які поставив уряд в державний бюджет, це означає, що можуть бути створені ризики щодо дохідної частини. Якщо у вас не вистачає дохідної частини, то є два способи виходу з цієї ситуації: або ми збільшуємо дефіцит державного бюджету, і від того виникне необхідність додатково збільшувати державний борг, але це буде неможливо від того, що вже поставлена стеля для державного боргу на наступний рік. Тоді виникає другий, більш реалістичний варіант: потрібно буде змінювати витрати державного бюджету".

Олег Устенко додає, що Міжнародний валютний фонд важливий Україні з багатьох причин, але, на його думку, головна причина – це те, що МВФ – це знакова інституція, яка дає можливість нашій державі виходити на зовнішні фінансові ринки, де є можливість залучати в Україну інвестиції, в першу чергу, прямі іноземні інвестиції.

За словами експерта, кінець лютого – початок березня – це реалістичні терміни отримання чергового траншу.

Фото: Reuters

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Треба, щоб всі платили за одиницю енергії однаковий податок – Куюн про акцизи на пальне
Більшість шахрайських сайтів походять із Росії — НБУ
У березні Україна отримала 9 млрд доларів зовнішнього фінансування — Підласа
Україна очікує від МВФ 5,4 млрд доларів протягом року ― Устенко
"Маніпуляція цифрами". Южаніна про заяви щодо перевиконання плану податкових надходжень