Бюджет-2021: експерт проаналізував головний кошторис країни на наступний рік

Бюджет-2021: експерт проаналізував головний кошторис країни на наступний рік

На два тижні пізніше визначених Бюджетним кодексом термінів, але врешті-решт Верховна Рада ухвалила бюджет-2021. Як відомо, це не єдине порушення, якого народні обранці припустилися під час ухвалення кошторису на наступний рік. У попередні роки депутатам так само доводилося змінювати Податковий кодекс, аби податкова система країни "вписувалася" у доходи та видатки конкретного бюджету. Кому дали гроші, а в кого їх забрали в ефірі Українського радіо аналізує професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чи можна бюджет-2021 назвати "бюджетом на квартал"

Я погоджуюсь з цим твердженням і казав про це раніше. Є кілька причин, чому він не може бути реалістичним. Перша причина, про яку забувають експерти, депутати, міністри, що ми не знаємо реальну "базу", тобто статистику цього року, на якій будується бюджет. Ми не знаємо на скільки впаде ВВП України. Припущена коливаються від -4% до -7%, у мене є дані, що це буде 5-5,5% падіння ВВП цього року. Це перша проблема, яка може бути подолана лише з початком наступного року, тому турбулентність на всіх ринках зараз дуже велика. Друга проблема полягає у тому, що депутати і Міністерство фінансів хотіли підлаштувати цей бюджет до вимог Міжнародного валютного фонду, а там є зменшення дефіциту з 6% до 5,5%. Тому, на мою думку, депутати залишили досить нереалістичні темпи економічного зростання в наступний рік. Я не вірю, що після цього року економіка буде зростати, адже у нас рік буде починатися з тотального карантину. Я порахував, що це  - 0,7% ВВП, тобто ми зазнаємо втрат на 1 мільярд доларів. Мій прогноз економічного зростання на наступний рік ̶  не 4,6%, а, я думаю, десь 2,5%. Тоді наша дохідна частина буде неадекватною, бо ми отримаємо менше надходжень до бюджету, не зможемо профінансувати всі витрати чи зросте дефіцит, а Міжнародний валютний фонд не зможе нам дати черговий транш кредиту. І цілком традиційно для України, що цей бюджет будуть переглядати наприкінці першого або на початку другого кварталу, тоді він може бути досить реалістичним, але слухачів не має дуже сильно турбувати. Вони мають думати про те, як зросте мінімальна зарплата, пенсія, якими будуть інфляція і курс валют.

Читати далі: Гроші від ЄС: чи буде врятовано український бюджет та курс гривні?

Чи закладено в бюджеті витрати на вакцинацію

Люди думають про те, за які кошти будуть купувати вакцини від Covid-19. Щоб суспільство вийшло з турбулентності вірусних хвороб, треба, щоб у 60% населення був імунітет. Собівартість тестів на зовнішньому ринку не така вже й велика ̶ декілька доларів, а от одна вакцина може коштувати 30 доларів. Підозрюю, що до весни 15% українців будуть мати цей імунітет. За моїми розрахунками треба знайти на вакцинацію не 15 мільярдів гривень, як про це говорив Міністр охорони здоров’я,  а 30 мільярдів. Якщо у Сполучених Штатах ̶ найбагатшій країні світу ̶  безкоштовно роблять вакцину, то, я вважаю, що й в Україні це теж треба робити безкоштовно. Тому, думаю, у першому кварталі треба переглядати бюджет, адже і кошти на вакцинацію не передбачені в повному обсязі.

Про те, що вперше за останні роки фінансування Міністерства оборони зменшили на 127 мільйонів гривень

Треба запитати у Міністра оборони чи адекватно він оцінює загрози, чи правильно прорахували гроші необхідні на переозброєння. У нас в країні склалася така ситуація, що якщо Міністерство оборони очолює бойовий, авторитетний Міністр, то він вибиває собі значно більше коштів навіть ніж потрібно. І навпаки, менш авторитетний, тихий, спокійний Міністр не отримує достатнього фінансування. І це абсолютно неправильно, на мою думку, саме тому такі перекоси і трапляються. Верховна Рада не коригує це, а депутати на фінальному голосуванні більше дбають про "подарунок" на Новий рік. Кожен депутат традиційно вимагає на свій округ, підприємство, галузь звідки він прийшов чи контролює, певні гроші. Як правило, виділяється мільярд на всіх, а вони його ділять. Ті, хто голосує за бюджет отримує ці гроші, опозиція ̶  ні. І не всі депутати є палкими патріотами України: є там бізнесмени, проросійські депутати, ті, хто займається корупцією, тому трапляються такі казуси.

Про скорочення фінансування Міністерства освіти і обіцянки підняти заробітні плати педагогам

Передбачено зростання мінімальної заробітної плати, а вчителі ̶ ті люди, хто отримував мінімальну зарплату. Ті, хто отримував 5 тисяч гривень, тепер отримуватимуть 6 тисяч, а їхні начальники, які мали 50 тисяч гривень, матимуть 60 тисяч. Тому так дружно голосують за підвищення мінімальної заплати під гаслом захисту "маленького" українця.

Читати далі: Як може вплинути на економіку підвищення мінімальної заробітної плати. Пояснює доктор економічних наук

Роль облігацій у формуванні бюджету

Їхня роль величезна не лише у формуванні бюджету, але й у формуванні курсу валют. Адже за рахунок облігацій фінансується дефіцит бюджету.  За останній тиждень через облігації було зібрано більше 50 мільярдів гривень.

Фото: pixabay.com