У 2020 році кількість боржників в Україні зросла на 300 тисяч: за що не сплачують і чому

У 2020 році кількість боржників в Україні зросла на 300 тисяч: за що не сплачують і чому

2 мільйони українців перебувають у реєстрі боржників, про це повідомляє OpenDataBot. Там зазначають, що боржників побільшало на 18%, тобто майже на 300 тисяч осіб. За що заборгували люди, які обмеження передбачені для тих, хто не сплачує рахунки і чи можна видалити свої дані з реєстру боржників без повної оплати боргу чином в ефірі Українського радіо розповідає професор Київської школи економіки Володимир Вахітов.

За що найбільше заборгували українці

Найбільша заборгованість за комунальні послуги, а також за кредити, які українці брали в банках. Особливо йдеться про ті кредити, які брали у доларах до кризи 2014 року. Їх взяли приблизно 50 тисяч людей, але там були великі суми, тому і заборгованість величезна. Крім того, через епідемію COVID-19 дехто залишився без роботи, статки значно зменшилися, тому і борги зросли.

Читати далі: Президент ветував закон про мораторій на стягнення "валютних" боргів: що буде з боржниками?

Про нарахування коефіцієнтів від Київоблгаз

Насправді це така трохи "сіра" зона. Питання у тому: наскільки Київоблгаз може нараховувати ці коефіцієнти? Треба подивитися, чи це законно у кожному випадку. Не просто для певної категорії людей, а по кожному конкретному особистому рахунку треба дивитися. 

Борги за комунальні послуги досить важко стягувати. Є деякі механізми, щоб припинити, наприклад, постачання конкретному споживачу, але борг має бути дуже великим, і для цього має бути судове рішення. В принципі, такі борги можуть тягнутися досить довго. Якщо подивитися на борги за комунальні послуги, то в деяких будинках, ОСББ, ЖКХ вони тягнуться роками, і їх важко стягнути через суд. Механізми стягування таких боргів досить недосконалі. 

Банківські борги стягувати трохи легше, адже є застави і повірені люди, через яких це можна зробити, можна передати їх колекторам.

Чи може людина потрапити до реєстру боржників і не знати про це

Це можливо, але не з великими сумами, якщо з вашими документами на ваше ім’я взяли кредит і ніхто його не виплачував. В Україні таке відбувається, але дуже рідко, якщо порівнювати з іншими боргами. 

Якщо у вас є борг, про який ви знаєте, то ймовірніше ви будете у цьому реєстрі, але йдеться про заборгованість перед державою чи банками. У комунальників немає таких ресурсів, які дозволили б внести вас в такий реєстр. Якщо ви їхали на своїй автівці, перевищили швидкість і вам виписали штраф, але ви про нього не знали, то через певний час на вас автоматично нараховується борг. Якщо приватний підприємець заплатить податок, але не на той рахунок, а податкова вам нічого не сказала, накопичився борг, то з часом вона почне стягувати ці борги автоматично.

Чи є термін позовної давності за житлово-комунальні послуги

Це складне питання. Формально є термін давності — три роки, але в деяких ОСББ, які я знаю, були досить успішні стягнення боргів через суд. Якщо є судове рішення, людина потрапляє в реєстр боржників, після чого починаються дуже неприємні обмеження. Насправді борги за житлово-комунальні послуги краще реструктуризувати. З тими, кому ви заборгували, краще вести діалог, навіть коли немає грошей, можна домовитися розбити борг на частини. 

Борги поділяються на кілька категорій за термінами давності, найстаріші борги —  найгірші для репутації, ваших кредитних рейтингів та фінансового стану. Якщо вам раптом знадобиться допомога, фінансовий ресурс у той момент, коли буде найбільш скрутно, вам буде його дуже важко отримати. Будете ходити до мікрофінансових установ, платити 1000% за рік, щоб отримати 1000-2000 гривень, коли ці гроші будуть вам дуже потрібні. Борги — це репутація, а за нею потрібно слідкувати.

Як убезпечити себе від фіктивних боргів

Фіктивні борги виникають тоді, коли ваші дані отримує хтось інший і бере за ними, наприклад, кредит. Тому перше, що треба робити — слідкувати за своїми паспортними даними, нікому їх без потреби не давати, особливо не віддавати ксерокопії. Ніколи не підписуватися як людина, що забезпечує своїм майном чужий борг. Бо якщо людина заборгувала і не виплачує гроші, то прийдуть до вас. Інколи буває й так, що борг утворюється внаслідок якоїсь помилки.

Які обмеження для боржників передбачені законом

Найбільша проблема для тих, хто подорожує, бо з’являється заборона на виїзд. Найгірше — це отримати цю "заборону" на кордоні. Для тих, хто нікуди не їздить, виникає складність з тим, щоб взяти ще один додатковий кредит. Якщо ви потрапили в реєстр боржників, виникає велика ймовірність, що солідні установи, які будуть перевіряти ваш кредитний рейтинг, не дадуть вам кредит або запропонують дуже невигідні умови. 

Можна спробувати пройти через процедуру особистого банкрутства, але для цього у вас повинно бути 110-112 тисяч гривень боргу. І все одно ця процедура —  це захист від додаткових нарахувань штрафів, але він не звільняє від виплат основної суми боргу. Щоб такого не сталося, потрібно дуже ретельно рахувати гроші, коли ви берете кредит. Потрібно рахувати не у відсотках, а у грошах і мати чіткий графік виплат аж до останнього дня. Якщо всього цього немає, то у вас може з’явитися заборгованість, з якою буде дуже важко впоратися. Важливо також дуже обережно ставитися до "легких" кредитів.

Фото: pixabay.com