Запровадження локдауну на свята було би політично невигідним рішенням – Катерина Сояк

Запровадження локдауну на свята було би політично невигідним рішенням – Катерина Сояк

Лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю Катерина Сояк в ефірі Українського радіо розповідає про невідповідність статистики реальній ситуації із захворюваністю на COVID-19 та дає поради, як уберегтися від зараження під час новорічних святкувань.

0:00 0:00
10
1x

Минулого тижня Кабмін визначився із датою локдауну. Суворі обмеження для боротьби з короновірусом будуть запроваджені від 8 до 24 січня. Чому в Україні обрали саме ці дати для локдауну та чи варто нам скористатися досвідом Європи у боротьбі з коронавірусом пояснює Катерина Сояк:

"Ці дати не мають нічого спільного з контролем над епідеміологічною ситуацією. Локдаун слід запроваджувати, коли він необхідний, а не просто обирати час, коли людям буде приємніше його прийняти. Запровадження локдауну на свята було би політично невигідним рішенням. У кожної країни свій сценарій. Ми можемо брати гарні приклади і переймати чийсь досвід, проте перш за все ми повинні аналізувати свою ситуацію.

Якщо система охорони здоров’я не справляється, тоді ми запроваджуємо локдаун, якщо справляється – то ні. Проте коли він потрібен, але ми його відтермінуємо, тому що комусь він завадить святкувати – це не зовсім логічно.

Зараз ми бачимо дуже дивні цифри по тестуванню щодо виявлення нових випадків. Таке враження, що їх підтягують під анонсовані заходи із запровадженням локдауну. Основна неточність полягає у невідповідності ситуації в лікарнях і тих цифрах, які нам подають. Доступ до тестування у нас на неналежному рівні. Пацієнти, які повинні тестуватися, не тестуються. Навіть те, що зараз розширили покази для тестування, не означає, що воно відбуватиметься. Сімейні лікарі не призначають тестування, пацієнти не встигають його пройти тощо. Тому цифри однозначно не відображають реальну ситуацію.

Слід аналізувати важких пацієнтів і завантаженість стаціонарів. Є регіони, де лікарні переповнені і немає куди класти пацієнтів, і є регіони, де доволі нормальна ситуація. Тому хочеться, аби це чесно аналізували і чесно доносили до людей".

На запитання, які найбільш поширені місця передачі коронавірусу та як не підхопити недугу в умовах святкувань лікарка зазначає:

"Контактом вважається той контакт, коли ми перебуваємо понад 15 хвилин без засобів захисту поруч із джерелом інфекції. Відтак слід проводити оцінку ризику і визначати, які об’єкти є тим місцем, де люди можуть перебувати без масок на близькій відстані. І саме на ці об’єкти кидати максимум зусиль.

Також є дані, що інфекція поширюється максимально швидко в домашніх вогнищах. На свята люди зазвичай проводять більшість часу в гостях, у рідних, а не в торговельних центрах. Наші заходи мають більш формальний характер.

Нам слід обмежувати соціальні контакти, тому держава мала би запровадити суворіші заходи на свята. Крім того, слід працювати з контактними особами, контролювати дотримання самоізоляції. На сьогодні самоізоляція не працює".

Фото: Катерина Сояк Главком