Пенсії: як накопичувати та куди вкладати. Поради експерта із особистих фінансів

Пенсії: як накопичувати та куди вкладати. Поради експерта із особистих фінансів

Плануємо життя на пенсії змолоду: як накопичувати правильно і в що інвестувати гроші? В ефірі Українського радіо дає поради сімейний фінансовий радник Любомир Остапів.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Коли починати думати про пенсію? 

Тут чим раніше вибігти, тим швидше прибіжиш. Це — марафон. Якщо станеться чудо, то людина почне відкладати з університету. На нас діє магія складних відсотків, Ейнштейн назвав це восьмим чудом світу. Тобто якщо я почну відкладати гроші в 20, то мені треба буде відкладати менше, ніж якби я починав у 30. Хоча, з мого досвіду, якраз багато молодих людей тридцятирічного віку починають задумуватись про пенсію. А другий момент називається автоматизація. Якщо я можу налаштувати зі свого рахунку регулярні пенсійні заощадження, то це буде працювати на мене 30 років. 

Нерухомість. 

Це нормальний актив, який буде генерувати орендну плату. Яка проблема з нерухомістю? Нам одразу потрібно вкласти велику суму. Також є варіант вкластися у нерухомість, зробивши перший внесок, а потім здати квартиру в оренду. 

Але давайте говорити цифрами. Людина на іпотеці заплатить десь 20% річних. Скільки вона може заробляти на квартирі? Це 5-8%, без врахування ціни квартири. Ми маємо зобов’язання та дохідність, і тут кожен дивиться на математику і вирішує, чи він готовий платити 20%, а заробляти 5-8%.  І якщо ми плануємо вкладати у нерухомість, треба прочитати, що було з з цією галуззю, наприклад, у Києві на початку 20-х років минулого століття, коли прийшли більшовики, і багаті люди все втратили. Є й ближчий до нас по часу варіант — “ЛНР”, “ДНР”, коли люди також виїздили, залишаючи нерухомість.

Недержавні установи.  

Накопичувальне пенсійне страхування та недержавні страхові фонди. Я починав із щомісячного внеску 300 грн на місяць. У багатьох  фондів є по 5-10 років історії. Їхня головна ціль — обігнати інфляцію, і вони з нею справляються. 

Як вони зберігають гроші? Вони їх вкладають на депозити або в облігації держави Україна. І те, і те приносить 10% річних.  Людина може сказати, що може сама покласти гроші на депозит. Але відповідь тут дуже проста: на депозиті ми платимо податок тут  і одразу — 19%. Коли ми відкладаємо на пенсію, цей податок ми платимо не відразу, а аж у 60-65 років, ми його постійно реінвестуємо, і будуть зростати складні відсотки. До того ж, людям, які офіційно працюють у штаті, є ще й податкові пільги. І третє, якщо ми говоримо про великий фонд, де 100 млн грн і більше, такий менеджер краще знає, в які облігації вкласти гроші. 

Недержавних пенсійних фондів зараз кілька десятків, і якщо ми хочемо обрати надійний, то таких фондів можна перерахувати на пальцях однієї руки. Як їх знайти? Ми дивимося на історію, скільки він на ринку, які результати його роботи, чи великий це фонд. Також мушу зазначити важливий момент, ми не зможемо забрати гроші з недержавного фонду, коли нам захочеться. Є контракт.

Про можливість для резидента України накопичувати собі пенсію за кордоном. 

Коли я відкладаю собі на пенсію, якщо я це роблю в Україні, то валюта — гривня. І на жаль, якщо я відкладаю лише в гривні, я не зможу почувати себе спокійно щодо моєї пенсії. Потрібно мати основну частку заощаджень у твердій валюті. На сьогодні це долар та євро. Тому в мене є брокерський рахунок, через нього я маю доступ до бірж Нью-Йорка та Лондона, і можу там купувати акції іноземних компаній, це з 2017-го року абсолютно легально і не так складно, як здається. Починати уже можна хоч із $1000. Коли ми говоримо про способи накопичувати на пенсію, то це для багатьох основний спосіб, де можна тримати кошти — в акціях світових компаній. 

Як обрати, які акції купувати? 

Як у нас людина обирає? Вона почула, що акції “Tesla” виросли вдвічі, значить, треба бігти й купувати їх.  Насправді не потрібно займатися вибором акцій. Для вас придумали і вже успішно діють в Америці індексні фонди. Ви можете купити акції 500 найбільших компаній США в одному фонді. Світ — це не одна Америка, можна купити фонд, де 8000 компаній за дуже помірні гроші. Тут потрібно виділити пару годин і зайнятися фінансовою самоосвітою. Учора навіть презентували мобільний додаток, де це можуть зробити українці. 

Хобі-інвестиції. 

Якщо людина розбирається у антикваріаті, вині,  ретро-автомобілях, можливо, вона буде у це вкладати, і воно зростатиме з часом у ціні. Екзотичні інвестиції лише для тих, для кого це — не інвестиції, а спосіб життя.

Варто пам’ятати, що банка та матрац  — це гарантована втрата грошей, їх зжирає інфляція, і за 20-30 років відсотків двадцять із тої банки пропаде. 

Фото - УНІАН