Дзеркало душі: як у віці плюс правильно дбати про свій зір

Дзеркало душі: як у віці плюс правильно дбати про свій зір

Кажуть, що очі це дзеркало душі. Зрозуміло, що навіть звичайне дзеркало потрібно тримати в чистоті, а вже годі й говорити про наші дорогоцінні очі. Про те, як у віці плюс правильно приділяти увагу своїм очам, розповідає офтальмологиня Ольга Прусак.

"Людям віку плюс потрібно чергувати зорові навантаження і відпочинок. Особливо тим, хто працює за комп’ютером. Пам’ятаємо, що 40-45 хвилин працюємо, 10-15 – робимо перерву для того, щоб очі відпочили", – радить Ольга Прусак.

Також офтальмологиня рекомендує в осінній-зимовий період пропити курс вітамінно-мінеральних комплексів. Вони сприятимуть поліпшенню функції органу зору, нормалізуватимуть метаболічні процеси в тканинах і клітинах ока, а також знижуватимуть ризик прогресування різних вікових дегенеративних змін сітківки та покращуватимуть кровопостачання ока. Особливо актуально це для тих, хто працює за комп’ютером, адже ці вітамінно-мінеральні комплекси покращують стан сітківки і захищають від подразнення синього спектру випромінювання.

Продукти харчування – це одне, а біодобавки – це інше. Якщо говорити про натуральні продукти, то для очей корисні фрукти та овочі, сорти червоної риби, зелень, яка містить мікроелементи. Втім, з’їсти ці продукти у тій кількості, яка справді необхідна для хорошого зору, нереально, каже експертка. 

Щодо вітамінних комплексів, то корисний екстракт чорниці. Він стимулює синтез та регенерацію зорового пігменту, покращує зорові функції, має антиоксидантну дію, підтримує процеси регенерації та зміцнює судинну стінку. Через такий широкий вплив, він покращує загальний стан, знімає втому з очей та підтримує нормальну функцію зору. Це не панацея, коли є якесь захворювання, а лише профілактичний засіб, добавка до раціону та комплексна терапія інших захворювань. Крім екстракту чорниці, для очей корисні лютеїни, вітаміни С та Е, різні мікроелементи, такі як цинк, купрум, селен. Вони захищають клітини від оксидативного стресу, підтримують фоторецептори, захищають око від вільних радикалів та фільтрують агресивні короткохвильові сині спектри світла.

При перегляді телевізора, варто використовувати корекцію – окуляри, які підходять людині, щоб вона добре бачила, а не напружувала очі, розглядаючи дрібні нечіткі предмети. Зловживати часом перед екраном експертка не радить, але кількагодинний перегляд телевізора на день не зашкодить.

"Більшу шкоду очам можна принести, коли є різні загальні захворювання, які людина не лікує, зміни, які не контролюються. Тоді набагато більший негативний вплив на очі від перегляду просто телевізора", – каже Ольга.

"Недарма кажуть, що офтальмолог читає хворого по очах. В людини можуть бути якісь загальні захворювання, про які вона поки що сама не знає. Приходить до офтальмолога зі скаргами на орган зору, а ми виявляємо вже при детальному огляді різні загальні захворювання. Це можуть бути скарги на відчуття "мушок" в очах, туман, різкі перепади в гостроті зору. Це свідчить про судинні зміни, тобто перепади артеріального тиску. Коли є перші такі етапи прояву артеріальної гіпертензії, гіпертензивної хвороби, людина поки що не знає, їй цей діагноз терапевт, сімейний лікар та кардіолог не поставили, то вона приходить спершу до офтальмолога, тому що її турбують ці плаваючі в очах "мушки". Також на очному дні ми бачимо зміни судин, тобто там звужуються артерії, розширюються вени. Тоді ми рекомендуємо, виявляючи зміни з боку очей, звернутися до суміжного спеціаліста. 

Дуже часто хворі, які мають цукровий діабет,  приходять зі скаргами на орган зору. Найчастіше це хворі на цукровий діабет другого типу – це люди віку плюс. Ця хвороба досить підступна, і часто звертаються в стадіях, коли консервативними засобами – терапія, таблетки, контроль цукру в крові – важко допомогти, тоді потрібні вже лазерні методи лікування, хірургія і радикальніше лікування. Так само направляємо до ендокринолога. Ендокринолог веде таких хворих і ми, звичайно, спостерігаємо їх періодично, чи немає змін на очному дні. 

Ще одна патологія, яка зараз часто трапляється, це ендокринна офтальмопатія, коли хворі з дисфункцією щитовидної залози також приходять до офтальмолога на прийом. Вони ще не знають про це захворювання щитовидної залози. Відповідно, офтальмолог є першим, хто може запідозрити такі зміни хворого. До речі, скарги досить неспецифічні у таких пацієнтів. Це може бути спонтанний біль за оком, почервоніння очей, набряк повік, набряк кон'юнктиви, але характерним симптомом є екзофтальм або витрішкуватість. Хворі не відразу це помічають, тому що симптоми з’являються поступово, але якщо цю патологію не лікувати, то може бути незворотна втрата зору, адже йде дегенерація зорового нерва. Таких хворих ми також направляємо до ендокренолога. Ми ж спостерігаємо з боку очей", – зауважує Ольга Прусак.

Після 40 років рекомендується раз на рік вимірювати очний тиск для того, щоб контролювати його рівень. Це своєрідний скринінг розвитку глаукоми. Особливо пильно до цього потрібно ставитися людям, які мають цю проблему в сім’ї. 

Отже, загальні рекомендації включають правильну гігієну зору, періодичний контроль з боку офтальмолога, прийом курсу вітамінно-мінеральних комплексів для очей для покращення стану сітківки та зорового нерва. Також, якщо хочемо подбати про здоров’я очей, починаємо дбати про здоров’я організму в цілому. Не забуваємо, що організм – це цілісна система, і очі є лише його частиною, підсумовує експертка.

Фото: УНІАН

 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук