Українсько-угорське загострення: чи можливо зупинити ескалацію?

Українсько-угорське загострення: чи можливо зупинити ескалацію?

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто поскаржився, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не дозволяє своїм членам контактувати з представниками угорської меншини на Закарпатті. Про це він заявив на засіданні Ради міністрів ОБСЄ, яка проходила в онлайн-форматі вчора, 3 грудня. За день до того, 2 грудня, депутати Європарламенту від правлячої партії Угорщини "Фідес" звернулися до Європарламенту зі спільною заявою про те, що українська влада створює на Закарпатті умови громадянської війни. Чому виник та чим може закінчитися черговий конфлікт між Угорщиною та Україною Українському радіо розповів заступник виконавчого директора, директор програми регіональних ініціатив та сусідства "Українська призма" Сергій Герасимчук.

0:00 0:00
10
1x

"Якщо говорити про нинішнє загострення, то воно коріниться ще у 2017 році, коли Угорщина вперше оголосила про те, що блокуватиме діалог Україна-НАТО через те, що Україна ухвалила закон про освіту із статтею 7, яка говорить про українську як мову освіти. Це тривалий конфлікт, який мав свої піки і певні спади, і щоб його врегулювати, доведеться докласти чимало зусиль", – розповів Сергій Герасимчук.

За словами експерта, Угорщина під час останньої ескалації, пов’язаної із обшуками в угорських організаціях Закарпаття, перетнула цілу низку червоних ліній: "По-перше, вочевидь це була надмірна реакція і це стало очевидно для всіх. Обшуки, звісно, варто було скоординувати з СБУ та МЗС, а міністерство було готове до того, що йому доведеться вести діалог. Я припускаю, що така комунікація іноді хромає: так було і з ухваленням закону про освіту, коли про нього, особливо про правки з голосу, дізналися уже під час голосування в залі. МЗС постфактум мало пояснювати нашим партнерам про що йдеться, проекту закону не було оприлюднено і обговорено із західними партнерами. Власне тоді це спричинило проблеми і з Угорщиною, і з Румунією, і з низкою інших держав. Ту проблему було владнано, але зараз ми маємо більш-меш ту саму ситуацію". 

"Правяча в Угорщині партія "Фідес" зайшла дуже далеко своїми заявами про те, що йдеться про передумови громадянської війни. Для всіх, хто живе в Україні, цілком зрозуміло, що передумов для громадянської війни на Закарпатті немає. Буквально кілька тижнів тому на Закарпатті було проведено велики форум, який називався "Re:Open Закарпаття" і до нього готувалося соціологіне дослідження, яке показало, що сепаратистських настроїв там немає. Відповідно і якихось підстав для громадянської війни теж немає. Угорська партія просто в такий спосіб повторювала наратив, який поширює РФ, і це був перетин червоної лінії. Запит до НАТО, до ОБСЄ теж був перетином червоних ліній", – пояснив Герасимчук. 

Експерт зазначив, що якщо говорити про угорсько-російські відносини, то вони є доволі теплими, особливо, якщо порівнювати з іншими державами ЄС: "Безумовно, що Угорщина підтримує політику санкцій, водночас це не заважає угорському прем'єр-міністру регулярно зустрічатися з президентом Росії Володимиром Путіним. Путін і Орбан зустрічалися впродовж останніх 5-6 років значно частіше, ніж Путін з будь-яким іншим лідером ЄС". 

"Другий момент – це те, що Росія активно інвестує в Угорщину, зокрема, в ядерну електростанцію в міста Пакш. Це один з фундаментальних проектів між Угорщиною та Росією", – розповів Сергій Герасимчук. 

Наостанок експерт розповів, що зараз Угорщина і Польща блокують ухвалення європейського бюджету на наступні сім років, включно з ухваленням так званого "ковідного" фонду, який мав би допомогти державам, що найбільше постраждали: "Угорщина робить це виключно через те, що ЄС наголошує на тому, що отримувати кошти з цього бюджету можуть тільки ті держави, які дотримуються верховенства права. В Угорщині цього, вочевидь, немає, адже там поступово зростає авторитарний режим Орбана, де він контролює більшість медіа, має більшість в парламенті та фактично говорить від імені Угорщини в цілому". 

"Угорці мають зіпсовані відносини з ЄС, зіпсовані відносини з Україною. І, звичайно, що в таких умовах Угорщина намагається шукати держави, з якими може співпрацювати. Серед них є, передусім, РФ, а також Китайська народна республіка, яка теж досить непогано присутня в угорській економіці", –підсумував Герасимчук.

Фото: 5 канал