Безконтрольне вживання антибіотиків: у чому небезпека?

Безконтрольне вживання антибіотиків: у чому небезпека?

Про те, чому антибіотики безсилі проти вірусів та які противірусні препарати мають доведену ефективність в ефірі Українського радіо розповідає завідувач відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я МОЗ України Роман Колесник.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Цьогоріч продаж антибіотиків у світі збільшився у 40 разів порівняно з минулими роками.  За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я антибіотикорезистентність входить в десятку найбільших загроз для людського здоров'я.  Якщо нічого не зробити якнайшвидше, ця цифра становитиме 10 мільйонів смертей щороку вже у 2050 році.

Чому попри недієвість антибіотиків у боротьбі з вірусами люди продовжують їх вживати пояснює експерт: "Віруси – це абсолютно окреме царство на відміну від бактерій. Віруси не мають своєї оболонки в більшості випадків. Тому будь-які бактеріальні засоби, дія яких спрямована на оболонку, не будуть діяти на вірус. Бактерія має свою клітинну структуру та оболонку і розмножується самостійно на відміну від вірусу, який живе за рахунок інших клітин, зокрема клітин організму людини. Тому в будь-якому випадку антибіотики не будуть діяти на вірус в яких дозах ми би їх не приймали. Коли людство зіштовхується з якимись проблемами, про які воно не знає чи недостатньо знає, ми починаємо використовувати ті засоби, які були раніше і які є для нас найбільш доступними. Якщо раніше нам говорили, що ГРВІ, грип можна лікувати антибіотиками і це було доволі популярно, то коли почався ковід, лікарі зрозуміли, що проти нього взагалі нічого немає. Антибіотики стали одним із простих рішень, яке люди почали використовувати, як доступний засіб боротьби.  Коли людина чує, що потрібно просто пити воду, лежати, відпочивати, вона в це менше вірить. А в те, що є якась чудодійна пігулка, яка допоможе за декілька днів прибрати усі симптоми людина вірить більше, ніж у звичайні заходи. Антибактеріальні засоби призначають, якщо до вірусної інфекції додається ще й бактеріальна. Однак такі призначення може робити лише лікар. Безконтрольне використання антибактеріальних препаратів завдає більше шкоди, ніж користі. Більшість випадків коронавірусної хвороби не потребує антибактеріальної терапії".

На питання, що таке антибіотикорезистентність і чому вона становить загрозу в глобальних масштабах Роман Колесник зазначає: "Антибіотикорезистентність це стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків. Це поняття існує вже багато-багато років. На це питання вже давно звернули увагу і почали активно протидіяти антибіотикорезистентності ще з 2015 року. Коли ще не було антибіотиків, усі інфекційні захворювання, ба навіть порізи, закінчувалися ампутацією або смертю пацієнта. Така сама ситуація може чекати нас в майбутньому через те, що ці антибіотики, які  в нас є на сьогоднішні просто перестануть діяти. Така ж сама ситуація може скластися в хірургії, де антибактеріальні препарати вводяться з метою профілактики інфекційних ускладнень. Крім того, питання стоїть гостро через те, що практично не з’являються нові антибіотики. Якщо раніше кожні десять років з’являлося 5-7 нових груп антибіотиків, то на сьогодні за останні 10 років з’явилася лише одна така група. Причин формування антибіотикорезистентності доволі багато. Основними з них є нераціональне призначення і використання. Люди не правильно вживають антибіотики, медики часом неправильно їх призначають. По-друге, деякі пацієнти не дотримуються курсу лікування. Тобто курсова доза має бути витримана для того, щоб були убиті всі мікроорганізми і вони більше не розмножувалися і не передавалися іншим людям. Адже саме таким чином розвивається антибіотикорезистентність. Ще одна проблема полягає у тому, що багато антибіотиків використовуються у ветеринарії, в сільському господарстві, в рибній промисловості для того, щоб пришвидшити ріст худоби чи птиці. Ці антибіотики повністю не виводяться із м’яса, яке ми споживаємо і таким чином у нас також формується антимікробна резистентність.  Також доволі суттєвою є проблема пониженого відсотка вакцинації, тому що будь-які бактеріальні ускладнення, які виникають на тлі контрольованих вірусних інфекцій, також стимулюють розвиток антибактеріальної резистентності. І звичайно це проблема особистої гігієни, коли люди не дотримуються простих правил респіраторної гігієни чи миття рук, вони споживають мікроорганізми, які розповсюджуються і розмножуються".

Також Роман Колесник пояснює, які існують ефективні противірусні препарати: "Тут слід чітко розділяти противірусні препарати прямої дії і непрямої дії. Якщо говорити про противірусні препарати прямої дії, які діють безпосередньо на вірус, тобто вбивають його або не дають розмножуватися, то таких препаратів дуже мало і вони в більшості випадків населенню не відомі. Таких противірусних препаратів існує доволі мало груп і призначають їх для лікування вірусних гепатитів, ВІЛ-інфекції, герпесних інфекцій, грипу. Якщо говорити про противірусні препарати непрямої дії, які спонукають вироблення інтерферону, то це препарати з недоведеною ефективністю, які при клінічних дослідженнях в деяких випадках показують позитивний ефект, в деяких – негативний, а в деяких не дають жодного ефекту".

Отже, щоб зрозуміти, який саме препарат потрібен саме вам, слід звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням. "У будь-якого лікаря є протокол лікування ковід-19, який затверджений на рівні країни. У цьому протоколі чітко зазначені стани, при яких призначають антибіотик. Якщо людині телефоном сказали, що в неї немає симптомів, аби звертатися по допомогу очно, то звичайно, що така людина має сидіти вдома і виконувати рекомендації лікаря. Якщо підстави для огляду є, то лікар обов’язково про це скаже", наголошує експерт.

Фото: ВВС