В Офісі президента хочуть одночасно і отримати транш МВФ і звільнити Ситника – експерт

В Офісі президента хочуть одночасно і отримати транш МВФ і звільнити Ситника – експерт

Чого насправді хочуть в Офісі президента – зберегти директора НАБУ на посаді чи звільнити в ефірі Українського радіо розповідає член Ради громадського контролю при НАБУ Богдан Кузьмич.

0:00 0:00
10
1x

Заступник голови Офісу президента Олег Татаров знову опинився в епіцентрі гучного політичного скандалу, який потенційно загрожує отриманню Україною чергового траншу кредиту від МВФ. Чому в Офісі президента немає єдності думок пояснює експерт: "Офіційні спікери в Офісі президента є. Проблема в тому, що Офіс президента це не лише офіс президента. Один спікер для всіх не може бути. Тому є один офіційний спікер від Зеленського – Мендель, від Єрмака іноді якісь речі може заявляти Подоляк тощо".

На питання, чи збереже Артем Ситник посаду директора НАБУ  Богдан Кузьмич зазначає: "В Офісі президента хочуть одночасно і отримати транш МВФ і звільнити Ситника. Вони поки що не знають, як це можна поєднати, тому виникає така дискомунікація. Офіс президента вибачився за слова одного зі своїх заступників. Олег Татаров немає офіційних повноважень у правоохоронній системі, оскільки правоохоронні органи не підпорядковуються президенту. Оскільки очікувалося, що Зеленський можливо буде вносити новий законопроєкт про НАБУ, який міг би вирішити долю Ситника, цілком логічно, що пан Татаров, як радник президента з правоохоронних органів міг би порадити як правильно цей законопроєкт написати. Проте цей законопроєкт вносив Кабмін".

Наскільки критична ситуація з НАБУ і наскільки це справді впливає на співпрацю з МВФ експерт пояснює так: "Це критично для української економіки. Уряд не знає, як закрити цей бюджет. Уже бракує коштів, щоб закрити купу незахищених статей. Цілком можливо, що до кінця грудня у нас з’являться незакритими і захищені статті. Поки що уряд не хоче говорити про це, проте багато експертів говорять, що  в нас таких проблем не було з 2014 року. Економічна ситуація дуже критична і гроші від МВФ треба".

На питання наскільки ефективне НАБУ Богдан Кузьмич зазначає: "Якщо розглядати НАБУ виключно як слідчий орган, то це дуже ефективний орган. Адже дуже багато справ було відкрито, велика частина з них була розслідувана і навіть були направлені в прокуратуру підозри. Проте якщо дивитися на всі антикорупційні органи разом із судом і прокуратурою, то вся зв’язка цих трьох органів є доволі неефективною, тому що дуже багато  справ затягуються, у багатьох справах прокуратура не підписує підозри, деякі справи зависають в судах".

Артем Ситник доволі одіозна фігура, яка не раз потрапляла в гучні скандали.  Чому попри це дипломати країн Великої Сімки захищаються очільника НАБУ пояснює експерт: "Вони захищають не Ситника. Вони захищають НАБУ. Дипломати вчаться на нашому досвіді, бачать як працює Офіс президента і на основі цього досвіду висувають свої претензії. У них не було особливих претензій, коли зняли Рябошапку, тому що призначення Рябошапки їм подобалося і очікувалося, що після нього призначать також когось адекватного, проте не вийшло. Так само з очільником митниці, САП. Вони бачать, що за останній рік на місце звільнених призначили ще гірших".

Фото: Українська правда