Спецпроєкт "Знову вибори". Винесення питання на розгляд сесії ради громади

Спецпроєкт "Знову вибори". Винесення питання на розгляд сесії ради громади

Загальні збори є формальним інститутом, який дозволяє вносити на розгляд ради питання, які турбують громаду. Як це можна зробити, розповідає черговий випуск проєкту "Знову вибори".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Хто може винести пропозицію на розгляд місцевої ради?

Подеколи можна почути хибну думку, що демократія – це можливість раз на п’ять років обирати владу, а тоді – пасивно – чекати на результати її роботи. Чекати на результати роботи, безумовно, потрібно, але це можна робити активно. Благо розвиненої демократії, власне кажучи, у тому й полягає, що впливати на владу, брати участь в реалізації рішень може кожен громадянин – і може це робити, хоч і щодня. Одним з інструментів такого впливу є ініціація розгляду того чи іншого питання на сесії громади.

Згідно з законом, є кілька суб’єктів, які можуть ініціювати винесення питань на розгляд сесії місцевої ради. Пропозиції щодо питань можуть вноситися сільським головою, секретарем ради, постійними комісіями, депутатськими групами (фракціями), депутатами, виконавчим комітетом ради. Крім того, суб’єктами подання пропозицій можуть виступити загальні збори громадян, старости, а також органи самоорганізації населення, трудові колективи, політичні партії та громадські організації.

Таким чином, не тільки належність до влади, до партії чи громадської організації дає можливість ініціювати розгляд питання на сесії місцевої влади – це можуть зробити навіть звичайні пересічні громадяни за допомоги Загальних зборів. При цьому загальні збори – це не просто фігура мовлення; це реальний, законодавчо прописаний інструмент (стаття 8 закону про місцеве самоврядування), рішення якого мають враховувати органи місцевої влади. При цьому порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначається законом та статутом територіальної громади.

Отже, під загальними зборами мається на увазі зустрічі жителів певної території міста (кварталу, вулиці, декількох будинків) для обговорення вагомих проблем та надання пропозицій щодо їх вирішення. Щоб скористатися цим інструментом прямої демократії, потрібно ініціювати проведення загальних зборів необхідного для вас рівня – квартал/вулиця/будинок.

За результатами проведення загальних зборів громадян мешканці можуть ухвалити рішення щодо ініціювання та подання проєкту громадського бюджету міста, колективного звернення чи електронної петиції, внесення місцевої ініціативи, проведення громадських слухань.

Як подати звернення?

Відповідне рішення оформлюється у письмовому вигляді та обов’язково підписується членами ініціативної групи. У рішенні слід зазначити: дату, час і місце проведення зборів, територію проведення зборів, інформацію щодо повідомлення органів місцевого самоврядування та жителів про їх проведення, кількість учасників, питання, які розглядалися, перебіг голосувань та, власне, саме рішення. До рішення загальних зборів, яке надсилається до ради, додається реєстраційна картка загальних зборів громадян, у якій зазначаються: суть проблеми, яка обговорювалась; список учасників із зазначенням прізвища, імені, по-батькові та адреси проживання.

Рішення загальних зборів підлягають обов’язковому розгляду виконавчими органами місцевої ради. За результатами розгляду виконавчим органом може бути прийняте рішення про врахування рішення, його часткове врахування або не врахування із вмотивованим поясненням. Також питання може бути винесене на розгляд сесії громади.

Працівники відділів, управлінь, інших виконавчих органів зобов’язані надавати ініціаторам проєктів рішень допомогу і інформацію, необхідну для підготовки цих питань.

Ілюстративне фото: dzerkalo.media