Спецпроєкт "Знову вибори". Староста: давня посада з новітніми повноваженнями

Спецпроєкт "Знову вибори". Староста: давня посада з новітніми повноваженнями

Однією з найстаріших традиційних посад на українському селі є посада старости. Згадки про посадових осіб із такою назвою сягають часів Київської Русі; згодом вони виринають у Гетьманщині й супроводжують практично весь історичних шлях українського народу. Хто такі старости й які функції вони виконують у сучасних громадах – розповідає спецпроєкт Українського радіо "Знову вибори".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

З 2015 року старостами називають посадових осіб місцевого самоврядування у селі або селищі, які разом з іншими населеними пунктами добровільно об'єднувалися в одну територіальну громаду. При цьому до липня 2020 року старости обиралися мешканцями села або селища на строк повноважень місцевої ради. У липні 2020 року було ухвалено новий виборчий кодекс, згідно з яким старости стали призначуваними, а не виборними посадами. Відповідно до процедури, староста затверджується сільською, селищною або міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного або міського голови. При цьому староста стає членом виконавчого комітету сільської, селищної або міської ради і працює в ньому на постійній основі. Цікаво, що новий закон не скасував поняття "старостинського округу", тобто частини територіальної громади, якою опікується староста.

Закон визначає для старост такі повноваження:

• Староста представляє інтереси жителів свого старостинського округу на рівні громади, тобто в сільській, селищній або міській раді. Задля цього староста бере участь у пленарних засіданнях ради громади та засіданнях її постійних комісій і має право на гарантований виступ в питаннях, які стосуються інтересів жителів його села.

Відтак, він бере участь у підготовці проєкту місцевого бюджету в частині фінансування програм, що реалізуються на території його старостинського округу; бере участь у підготовці проєктів рішень, які стосуються його старостинського округу; вносить пропозиції до виконавчого комітету ради громади щодо питань, які стосуються його старостинського округу.

• Староста може контролювати використання об’єктів комунальної власності, що розташовані на території його села; опікується станом його благоустрою; інформує раду громади та її голову щодо наявних проблем та стану їх розв’язання. Крім того, староста допомагає виконувати рішення ради або її виконавчого комітету в своєму старостинському окрузі.

• Староста може отримувати від виконавчих органів сільської, селищної або міської ради, а також підприємств, установ та організацій комунальної власності будь-яку інформацію, документи й матеріали, необхідні для здійснення наданих йому повноважень. До завдань старости належить і сприяння жителям його села або селища у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування.

• Відповідно до закону, при здійсненні наданих йому повноважень староста є відповідальний і підзвітний раді громади та підконтрольний сільському, селищному або міському голові. Староста не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед радою, а на вимогу не менш як третини депутатів – також додатково у визначений радою термін.

Фото: Суспільне