Сьома річниця революції Гідності. На якому етапі перебуває слідство у "Справах Майдану"?

Сьома річниця революції Гідності. На якому етапі перебуває слідство у "Справах Майдану"?

Про скандали у переддень сьомої річниці Революції гідності, хід розслідування у справах про розстріли на Майдані та коли можна чекати на вироки в ефірі українського радіо розповідає адвокат родичів Небесної сотні Віталій Титич.

0:00 0:00
10
1x

Державне бюро розслідувань проводить слідство у 60 справах Майдану, а 86 справ уже слухаються в судах. Про це сказала у відеозверненні з нагоди 7-ї річниці Євромайдану Генпрокурор Ірина Венедіктова. Що вдалося зробити за минулий рік у частині розслідування злочинів на Майдані розповідає Віталій Титич: "Минулий рік – це рік втрат для слідства. По-перше, було знищено Управління спеціальних розслідувань, яке займалося цими розслідуваннями. Відповідно була величезна невиправдана затримка з передачею до ДБР справ, які мали би продовжити розслідування. Не вирішені організаційні питання, тому з розслідуванням доволі серйозна проблема. Тільки нещодавно почалися якісь рухи в ДБР в цьому напрямку, але ці рухи спорадичні і хаотичні. Зараз вибірково допрацьовується той матеріал, який був здобутий Горбатюком і його командою".

ДБР викликало на допит лідерів подій на Майдані в Києві взимку 2013-2014 років. Хоча ДБР заперечує виклики на допити у зв’язку з коронавірусною хворобою. Крім того, відбулися обшуки у музеї Революції гідності. Про що свідчать такі події напередодні річниці кривавих вбивств на Майдані пояснює адвокат: "Це не здобуток сьогоднішньої влади. Попередники доклалися до цього: забути, забрехати, заговорити, відволікти увагу тупими провокаціями, які зараз відбуваються по темі Майдану. На тлі цього Генеральна прокурорка оголошує якийсь набір цифр, статистику, яка нікому ні про що не говорить. На жаль, така ситуація, що це намагаються поховати. Неувага суспільства та медіа до цієї теми, оскільки лише на річниці згадують про ці речі, – це і є проблема".

На питання, чи вистачить запалу у суспільства протистояти цим спробам відвертання уваги Віталій Титич зазначає: "Ми намагаємося принаймні зберегти те, що є. І при зміні суспільно-політичної ситуації в країні це все буде доведено до кінця. Горбатюк і його команда попри зусилля знищити все на стадії слідства зробили свою роботу. Ключові докази знайдені і закріплені в судових засіданнях. Зараз м’яч на стороні суспільства. Створіть такі умови для реалізації цих здобутків і ви отримаєте відповіді на всі питання".

Фото: Віталій Титич, Риа Новости Украина