Європейський суд з прав людини став судом останньої надії — експертка

Європейський суд з прав людини став судом останньої надії — експертка

Серед європейських країн Україна знаходиться у першій трійці за кількістю скарг поданих проти неї до Європейського суду з прав людини. Станом на кінець жовтня 2020 року в ЄСПЛ знаходилося 61 250 заяв, з яких 10 100 було направлено проти нашої держави. Така статистика з’явилася на офіційному сайті суду. Про те, чому ми обігнали Італію, Румунію та Азербайджан, хто компенсує шкоду постраждалим і що не так з українською судовою системою в ефірі Українського радіо розповіла керівниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

0:00 0:00
10
1x

Про те, чому Україна серед лідерів країв зі скарг до Європейського суду з прав людини

Це пояснюється декількома причинами. Перша — в Україні ще немає стабільних демократичних інститутів, які могли б самотужки забезпечити правосуддя тоді, коли порушені права того чи іншого українця. Європейський суд з прав людини стає судом останньої надії, до якого звертаються, коли всі можливості захистити себе в рамках національного законодавства вичерпуються. Паралельно треба враховувати, що у нас вже 7 років триває війна і кількість порушень у нас зросла в рази. Багато людей, які подаються до Європейського суду з прав людини у зв’язку з цими порушеннями, які трапляються в окупованому Криму, окупованому Донбасі чи в зоні бойових дій, вони ставлять відповідачем не тільки Російську Федерацію, а й паралельно нашу державу. Громадяни, які подають позов до двох держав, виходять з логіки, що Україна не змогла їх захистити попри те, що вони як громадяни сплачують податки своїй державі і вона відповідно мала такий обов’язок.

По способи компенсації

Основний — фінансовий, це те, що обирають більшість людей.

Про виконання рішень ЄСПЛ

Україна, на жаль, продовжує не виконувати цілий ряд прийнятих рішень, які знаходяться на контролі Комітету міністрів Ради Європи. Основне, на що скаржаться українці, якщо не брати до уваги російсько-українську війну і всі порушення пов’язані з нею, це невиконання рішень суддів. Це залишається системною проблемою. Пілотні рішення Європейський суд з прав людини, це коли він бачить, що однотипні порушення є, він звертається до Комітету міністрів з проханням вплинути. В рішеннях ЄСПЛ, окрім індивідуальної компенсації, є дуже важливі загальні норми — це обов’язок держави змінити законодавство і практику, щоб подібні порушення більше не повторювалися.

Про судову систему України

Судова реформа — це процес, що триває. Те, що кількість скарг не зменшується, продовжують надходити звернення не лише по зрозумілим питанням, де Українська держав не має можливості захистити громадян, наприклад, мова йде про окуповані території, свідчить про те, що реформа не дає тих проміжних результатів, на які ми розраховуємо.

Чи встановлюються персональні винуватці

Європейський суд з прав людини не встановлює персональних винуватців. Він вважає, що вина держава. Там навіть справи так звучать: прізвище та ім’я постраждалого проти такої країни. Це обов’язок України, коли вона отримує загальні зауваження, розібратись хто винен у порушенні і через кого ми заплатимо кругленьку суму з наших податків з державного бюджету на відшкодування шкоди. На жаль, цього не робиться.

У скільки обходиться Україні оплата компенсацій постраждалих за вирокоми ЄСПЛ

Це кругленька сума, вона закладається в державному бюджеті. Інформацію можна перевірити на сайті Міністерства юстиції.

Зауважимо, що за останні роки кількість звернень проти України значно зросла, адже у 2019 році скарг нарахували 8850, а за рік до того їх було лише 7200.

Фото: pixabay.com