Спецпроєкт "Знову вибори". "Особисте таємне голосування": що можна й чого не можна робити в день виборів?

Спецпроєкт "Знову вибори". "Особисте таємне голосування": що можна й чого не можна робити в день виборів?

Всього за два дні, 25 жовтня, на Україну чекають місцеві вибори. Цього разу вони відбуватимуться за новим Виборчим кодексом, який передбачає й нову, для багатьох складну, форму бюлетеня. В зв’язку з цим, багатьох українців турбує питання: що можна робити в день виборів на виборчій дільниці, а що – ні. Всі питання щодо дій виборців на дільниці та поза нею у день голосування детально регламентує Виборчий кодекс, а Українське радіо" розповідає в спецпроєкті "Знову вибори".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Конституція України та виборчий кодекс наділяють кожного громадянина України правом голосу, реалізувати яке можна в день голосування на виборчій дільниці. Разом із тим, закон чітко встановлює дії, до яких можна вдаватися на виборчій дільниці, а які цілком неприпустимі і незаконні. 

Скільки можна перебувати на виборчій дільниці?

Виборчий кодекс постановляє, що виборець може перебувати в приміщенні для голосування "лише протягом часу, необхідного для голосування". Таким чином, час не обмежений конкретним терміном, адже декому для голосування може вистачити й кількох секунд, а дехто потребуватиме більше часу, аби детально проглянути весь список кандидатів й, востаннє подумавши, зважитися на вибір. Можна припустити, що під час місцевих виборів 2020 року тривалість голосування могла дещо зрости порівняно з попередніми виборами, адже цього разу більшість виборців мали справу з чотирма бюлетенями. Втім, очевидно, що час перебування в кабінці для голосування все-таки має обмежуватися розумними рамками, і перебувати годинами на дільниці недоречно.

Хто треба заповнювати бюлетень особисто та де це робити?

Закон встановлює, що бюлетень має заповнюватися виборцем особисто – і винятково в кабінці для таємного голосування. Не можна голосувати будь-де на дільниці: одержавши бюлетень, слід обов’язково усамітнитися в кабінці і лише там ставити галочку або плюсик. Виходячи з цієї ж норми закону, не можна заходити до кабінки удвох чи утрьох. Щоправда, ця остання норма не розповсюджується на дітей віком до 18 років, які ще не мають виборчого права. Так само виняток становлять ті випадки, коли виборець внаслідок фізичних вад не може заповнити виборчий бюлетень самостійно. В такому разі з відома голови або іншого члена виборчої комісії він має право скористатися допомогою іншого виборця, але в жодному разі – не члена комісії, не спостерігача та не кандидата, який балотується на виборах.

Чи можна фотографувати бюлетень?

З нормою закону про таємність голосування пов’язана ще одна заборона – перебуваючи на дільниці, у жодному разі не можна робити фотографії, в тому числі селфі, із бюлетенем, а також стрім із кабінки для голосування. Ця норма пов’язана, по-перше, з вимогою нерозголошення свого вибору й, по-друге, з запобіганням сумновідомої технології підкупу, коли несумлінний виборець фіксує на телефон поставлену навпроти певного кандидата позначку і згодом, пред’явивши фотодоказ, отримує за це незаконну винагороду. 

Виборчий кодекс ретельно регламентує й поводження із бюлетенем. Не тільки заповнювати, але й вкидати його у виборчу урну слід самостійно – за винятком, знову ж таки, ситуацій, коли виборець не може цього зробити фізично. Бюлетень не можна виносити за межі дільниці, не можна передавати іншим особам або ж приймати від інших осіб, крім членів виборчої комісії, які видають бюлетень для голосування. Крім того, під час заповнення на бюлетені не можна робити ніяких позначок, написів чи малюнків поза відведеними для позначок спеціальними ділянками. В разі наявності сторонніх знаків бюлетень визнається недійсним, і вибір не зараховується. 

При цьому закон передбачає заміну бюлетеня у разі невимушеної помилки. Припустившись помилки, виборець має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому бюлетень. На підставі заяви член виборчої комісії видає виборцю інший бюлетень в обмін на неправильно заповнений. Здійснити таку заміну можна лише один раз.

Чи можна агітувати на виборчій дільниці?

У день виборів – як і в день тиші – суворо забороняється будь-яка агітація за кандидата чи партію. У зв’язку з цим заборонено приходити на виборчу дільницю з символікою партії чи кандидата, приносити із собою плакати, агітаційну продукцію, прапорці чи значки; виголошувати агітаційні промови чи навіть оприлюднювати результати соціологічних досліджень.

Певна річ, що забороняється й неналежна поведінка, неадекватні дії чи псування майна, зокрема, пошкодження урн для голосування чи кабінок. Для всіх перелічених порушень законом передбачена адміністративна відповідальність. При цьому підкуп виборців передбачає кримінальну відповідальність.

Фото: УНН