Лінія розмежування — це фактично новий кордон України: експерт розповів про роботу Тристоронньої контактної групи

Лінія розмежування  — це фактично новий кордон України: експерт розповів про роботу Тристоронньої контактної групи

13 листопада відбулася зустріч радників лідерів країн учасників "нормандської четвірки". Під час відеоконференції учасники обговорили питання активізації роботи Тристоронньої контактної групи і представлений українською стороною план дій. Наскільки результативною була зустріч, про що домовилися учасники і чи зустрінуться лідери ще цього року в ефірі Українського радіо розповів експерт Growford Institute Валерій Клочок.

0:00 0:00
10
1x

Про зміну Мінських угод

Поки, на даному етапі, я не бачу швидкого зрушення у питаннях, оскільки вони надскладні. І говорити про те, що у нас будуть якісь нові домовленості, на чому саме і наполягає українська сторона, не можна. Українська сторона наполягає на тому, щоб суть Мінських угод була змінена. У цій частині я підтримую цю ідею, але говорити про те, що Росія піде на поступки, ще зарано. Два тижні тому невипадково прозвучала заява від представників квазіреспублік, що вони готові до припинення повного і всеосяжного вогню, до припинення війни за умови, якщо в українській Конституції буде закріплена норма про особливий статус і діятиме до 2050 року. Піти на цю поступку було б не дуже розумно і позиція України зрозуміла, вони вимагають зміни умов виконання Мінських угод, але я б не робив таких швидких висновків і прогнозів, що ця зустріч може відбутися до кінця року. Так, є певна підтримка з боку Франції і Німеччини на рівні радників, але чи буде це реалізовано залежить виключно від Росії. Поки що Росія про зміни умов говорити не готова, тому що пролунали заяви, в частині за скасування певних указів, які стосуються спрощенного надання громадянства українцям, які проживають на непідконтрольних територіях, знаків на автомобілях, розпуску ватажків квазіреспублік. Реакція Росії зрозуміла, прогнозована, у них є чітка позиція, прописана в Мінських угодах, які були підписані ще у 2015 році. А ми нині впераємося в реалізацію закону, який був ухвалений у 2014 році. Якщо, наприклад, відбудеться зустріч, на чому наполягає Україна, саме з Путіним, хоча б Зеленського з Путіним і будуть досягнуті домовленості щодо обміну і, можливо, трансформації Мінських угод, — це був би успіх на даному етапі. Але стосовно такої перспективи я маю великі сумніви.

Про відкриття КПВВ на сході України

Це питання порушується, але Росія не йде на поступки. Ми буквально днями озвучили питання відкриття двох КПВВ, в Щасті і в Золотому, якщо не помиляюся. З нашого боку готові до цього, навіть були б облаштовані спеціальні хаби, які давали б можливість тим, хто відвідує Україну для продовження тих самих карток Ощадбанку, для отримання пенсії чи інших необхідних документів, зробити все, але інший бік все блокує. Це вказує на те, що квазіреспубліки будуть наполягати на повній імплементації Мінських угод. Звичайно керованість бойовиками Російською Федерацією очевидна. “Та” сторона, я маю на увазі, це Росія і ОРДЛО, для мене вони єдине ціле, тут не можна розмежовувати. Я не випадково говорив і говорю, що ми в частині виконання Мінських угод, якщо вони будуть виконані повністю, отримаємо фактично Україну нової моделі. Це буде не та країна, яка у нас була до 2014 року, до початку війни. Бо, якщо вчитуватися дуже детально в Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей і облаштування КПВВ, то потрібно розуміти, що ми матимемо в Україні новий кордон. Ми не повинні це розділяти, ми повинні це розуміти. В нормандському форматі в Тристоронній контактній групі зараз активно йдуть перемовини, щоб продовжити дію цього закону й імплементувати його потім в Конституцію. Ми повинні розуміти кінцеву мету того, куди ми рухаємося. КПВВ  — це гуманітарна місія, але її не можна відділяти від загальної проблеми. 

Ми повинні розуміти, що ми отримуємо вкінці. Припинення війни і матиме як наслідок, в даній моделі реалізації Мінських угод, абсолютно нову Україну. Чи готові до цього українці  — це питання. Ця дискусія спільно не ведеться. В одному з ефірів я мав нагоду дискутувати з тими, хто розробляв і просував цей закон. Вони наполягають на тому, що, мовляв, цей закон не має нічого катастрофічного і антиконституційного, але треба в нього вчитатися, щоб розуміти наслідки, які будуть для України. Лінія розмежування  — це фактично новий кордон України. На мою думку, ми таким чином не об’єднуємо Україну. Ми повинні думати про те, в якій моделі ми зможемо існувати далі. Я розумію, що інших угод сьогодні немає, але ці угоди підписані не лише Україною і Росією, а й представниками квазіреспублік. Гуманітарну місію ніхто не відкидає, ніхто не відкидає той факт, що Червоний хрест не допускають на окуповані території. Як це зробити? Ніяк. Ми про це можемо лише говорити. Це питання стоїть на контролі у Росії. Нас постійно схиляли до перемовин з тією стороною. Хоча вже сьогодні є підтвердження, що перемовини з бойовиками велися у тристоронній контактній групі, це підтвердив і сам пан Рєзніков, упродовж усіх років. Постійно там є представники. Команда Порошенка цю інформацію заперечувала. Але добре, що це з’ясувалося, щоб ми розуміли на якому світі ми знаходимося.

Читати також: Майбутнє Донбасу: експерт про український та російський сценарії виходу з кризи

Нагадаємо, попередня зустріч "нормандської четвірки" на рівні політичних консультантів відбулася 11 вересня у Берліні. Учасникам вдалося домовитися про продовження режиму припинення вогню на Донбасі, але питання переговорів лідерів країн не обговорювалося.

Фото: УНН