Вибори у США завершено. Які результати відомі на цю мить?

Вибори у США завершено. Які результати відомі на цю мить?

3 листопада у Сполучених Штатах Америки відбулося голосування на виборах президента країни. Загалом свої кандидатури висунули 11 претендентів, але вся увага прикута до двох — Джозефа Байдена та Дональда Трампа. Виборчі дільниці зачинились у всіх штатах, вже стали відомі перші результати. Про них в ефірі Українського радіо розповіла спеціальна кореспондентка Суспільного в США Наталя Гуменюк.

0:00 0:00
10
1x

"5 годин ми слідкуємо як рахують голоси в різних штатах і ця ситуація постійно змінюється. На відсотки підрахунків голосів не варто дивитися, тут інакше працює система. Скажімо, CNN рахують: 215 голосів у Байдена, 171 голосів у Трампа. Але ситуація така, що в порівнянні з національними опитуванням, де впевнено лідирував Байден, в ніч проти виборів вона для Трампа покращується. Він переміг в Огайо, а це штат-гойдалка. Байден здобув перемогу в очевидних для себе демократичних штатах: Нью-Йорк чи Каліфорнія, де велика кількість виборців. Але про штати, які могли б схилитися на бік демократів, інформація ще не підтверджена. Маю на увазі Арізону, Джорджію і Техас. Між іншим, на сайті suspilne.media є аналітичні матеріали, де ми пояснювали, що головне це те, якими будуть результати в 3 штатах: Пенсильванії, Мічигані, Вісконсені. Саме тому, що велика кількість бюлетенів прийшли поштою і за законодавством цих штатів їх будуть рахувати впродовж кількох днів. Тобто, можливо, результати будуть відомі вже під вечір 4 листопада за київським часом. Дональд Трамп вже написав у своєму твіттері, що вибори хочуть украсти. Скоро він має зробити заяву. А от Джо Байден нещодавно вийшов на вулицю Вілмінгтона в конгрес-центрі і сказав, що є привід для оптимізму, але його прихильникам треба набратися терпіння. 

Демократи переважно голосували поштою, а республіканці — приходили на дільниці. Йдеться про майже 80 мільйонів бюлетенів, які можуть бути надіслані поштою. Це велика цифра в межах країни. 60 мільйонів бюлетенів прийшли раніше 3 листопада, а частина ще в дорозі. Демократи просто визнають епідемію, вважають, що потрібно голосувати на відстані, дотримуватися дистанції, тому голосували раніше. Але ще досі рахують голоси в маленьких селищах і містечках, де все ж переважають республіканці. А от в місті Філадельфія, станом на вчора, проголосували 400 тисяч виборців. Порахувати таку кількість голосів дуже складно. Наприклад, там у 2016 році порахували лише 6 тисяч голосів, а тут 400 тисяч. Активісти в Пенсильванії виходили на акції: "Кожен голос має значення, кожен голос має бути врахованим".  Тому що вони остерігаються такої ситуації, коли не дочекавшись основного масиву голосів, Президент Трамп скаже: "Я переміг у Пенсильванії". У деяких штатах була рекордна явка. Думаю, дуже важливо згадати про пандемію Covid-19 і те, що Сполучені Штати одні з лідерів за кількістю хворих. Тож, та кількість людей, які проголосували, — це чимало. 

Я також маю додати, що зараз відбуваються вибори в Сенат, вибирають губернаторів у 13 штатах, десь мерів міст. І це все важко разом рахувати", — прокоментувала Наталя Гуменюк з Пенсильванії.

Читати також: Яке значення для України матимуть вибори в США

Нагадаємо, у Сполучених Штатах пройшли 59 президентські вибори, де головними опонентами стали республіканець Дональд Трамп та демократ Джозеф Байден. Через спалах коронавірусу кандидати відмовились від класичної кампанії: скасовано мітинги та зустрічі з виборцями, а попереднє голосування відбувалося поштою.

Фото: pixabay.com