Спецпроєкт "Знову вибори". Адміністративний ресурс і незаконна агітація

Спецпроєкт "Знову вибори". Адміністративний ресурс і незаконна агітація

У місті з’явилися політичні білборди? Це означає лише одне – не за горами вибори. Проте білборди – далеко не єдиний формат проведення політичної агітації. Якою буває дозволена та заборонена агітація, розповідає спецпроєкт "Українського радіо" "Знову вибори".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про види політичної агітації

Насамперед, слід нагадати, що передвиборною агітацією називається здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата чи партію. Це може бути проведення зустрічей з виборцями; проведення мітингів, походів або демонстрацій; проведення публічних дебатів, дискусій, круглих столів;

До передвиборчої агітації належить оприлюднення в ЗМІ політичної реклами; розповсюдження виборчих листівок і плакатів; розміщення друкованих матеріалів на білбордах або сітілайтах; проведення концертів, вистав, спортивних змагань; зрештою, встановлення агітаційних наметів. У виборчому законі, ухваленому Верховною Радою, кожна з перелічених форм суворо регламентується. Відхилення від норм вважається зловживанням і порушенням.

Яка агітація дозволена і заборонена під час виборчої кампанії?

По-перше, передвиборну агітацію розпочинає кандидат або партія наступного дня
після реєстрації кандидатом і закінчується опівночі останньої п’ятниці перед днем
голосування. Передвиборна агітація у період поза вказаними термінами забороняється. Це стосується не лише дня голосування в неділю, але й суботи, що їй передує.

По-друге, закон встановлює жорсткі обмеження щодо проведення агітації під час офіційних заходів, організованих державними органами або органами місцевого самоврядування. Будь-яка агітація на подібних подіях заборонена. Це саме стосується й використання партійної символіки (гімну, прапора тощо) під час офіційних державних заходів.

Закон про вибори також недвозначно встановлює, що будь-яка політична агітація має бути прозорою й задокументованою. Виходячи з цього, забороняється виготовлення та поширення друкованих матеріалів, які не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, а також інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Юридичні та фізичні особи - розповсюджувачі зовнішньої реклами, які надають носії
зовнішньої реклами для розміщення агітаційних матеріалів або політичної реклами, повинні забезпечити рівний доступ та рівні умови для всіх кандидатів або партій, що беруть участь у виборах. Надання пріоритету певному кандидату або уникання певного кандидата у медіа – чи то на телебаченні, чи то на радіо, чи в Інтернет-ЗМІ – є грубим порушенням виборчого кодексу. Усі ЗМІ, які хочуть брати участь у передвиборчій агітації, повинні опублікувати вартість надання рекламних послуг й однаково їх застосовувати для всіх учасників виборчого процесу.

Забороняється розміщення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів,
політичної реклами та повідомлень про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, а також у місцях, де такі матеріали можуть перешкоджати безпеці дорожнього руху.

Чи можуть посадовці агітувати за себе?

Закон не забороняє брати участь у виборах посадовим особам органів
державної влади чи органів місцевого самоврядування. Більше того, офіційні повідомлення в ЗМІ про діяльність даних осіб в якості посадовців не вважаються політичною агітацією, якщо вони не містять коментарів агітаційного характеру, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій про дії зазначених осіб в якості кандидатів.

Натомість використання перелічених матеріалів – дарма, приховане чи відверте – під час державних заходів є типовим видом порушень у день голосування.

Фото: detector.media

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Другий тур виборів: чому знову перемагають чинні мери
Агресія Росії впливає на електоральні настрої в України: політтехнолог про місцеві вибори
Спецпроєкт "Знову вибори". Винесення питання на розгляд сесії ради громади
Експерт: результат місцевих виборів-2020 – найкраще щеплення від сепаратизму
Спецпроєкт "Знову вибори". Петиція як форма взаємодії із місцевою владою