Україна планує передати у концесію перші 6 доріг: як це працюватиме

Україна планує передати у концесію перші 6 доріг: як це працюватиме

В Україні планують реалізувати перші пілотні проекти державно-приватного партнерства в автодорожній галузі, передавши в концесію шість автодоріг. При цьому приватний інвестор візьме на себе зобов'язання оновлювати і розвивати існуючу дорогу, а з Дорожнього фонду виділятимуть кошти на підтримку інвестора за умови дотримання ним усіх зобов'язань за якістю утримання дороги. Екс-голова дорожнього департаменту Міністерства інфраструктури України Роман Хміль в ефірі Українського радіо прокоментував, чи вдасться реалізувати проекти державно-приватного партнерства в автодорожній галузі в Україні.

0:00 0:00
10
1x

"Я песиміст в плані концесії доріг в Україні. У багатьох країнах світу такий досвід є успішний, а є багато прикладів європейських країн, в яких така модель роботи не пішла. У нас кількість машин на дорогах у 3-5 разів нижча, ніж в Європі. А вартість будівництва одного кілометра доріг така сама. Відповідно, для того, щоб дороги в Україні окуповувалися збором плати за проїзд, ціна за проїзд за кілометр має бути у п’ять разів вища, ніж в Європі. А зарплати в Україні відомо які ─ в 10 разів нижчі. Тому немає платоспроможного попиту, а машинопотік в рази нижчий, ніж там", ─ зазначив Роман Хміль.

За його словами, "якщо зараз ці шість доріг виставити на конкурс, з великою ймовірністю ніхто не прийде або прийдуть і попросять більше грошей, ніж це коштувало державі, якби вона це побудувала сама".

"Концесіонер має право збирати гроші лише за плату за проїзд, а держава збирає гроші від податків, які виникають навколо дороги. Тобто дорогу побудували, довкола неї виросла інфраструктура, зокрема готелі, заправки, які платять податки, і держава цю дорогу окуповує за рахунок всіх податків: і дороги, і плати за проїзд, і податків навколо. А концесіонер лише збираючи гроші за проїзд. Саме тому у повідомленні йдеться, що якщо концесіонеру дорога не окупиться, то держава з Дорожнього фонду буде його підтримувати", ─ пояснив він.

Хміль зауважив, як держава підтримуватиме інвесторів та чи варто віддавати українські дороги в концесію.

"Це означає, що держава буде покривати збитки концесіонеру від проїзду по цій дорозі. Звичайно, державі і в цьому випадку це може бути цікаво, тому що концесіонер побудує цю дорогу за власні гроші. По суті, це короткострокове кредитування. А через два роки, коли машино потоку немає, концесіонер прийде до держави, аби йому компенсували те, що він не зміг частково отримати, збираючи плату за проїзд. Але проблема у тому, що концесіонер закладе туди ризики, інфляцію тощо, і це буде коштувати нам на 30-50% дорожче, ніж якби ми побудували ці дороги за гроші Дорожнього фонду. Зараз Дорожній фонд досить великий, надходження до нього можна збільшувати. Тому у цій ситуації можна спробувати віддавати дороги у концесію і подивитися, які ціну на конкурсі попросять концесіонери, але, розуміючи всю економіку концесії, я дуже сумніваюсь, що нашій державі в тих умовах це буде вигідно", ─ сказав Хміль.

Екс-голова дорожнього департаменту Міністерства інфраструктури Українитакож додав, що "концесія в європейських країна показала себе добре, коли немає вимоги забезпечити безкоштовний проїзд по альтернативному маршруту. В Україні законодавчо вимагається, що якщо якась дорога є платна, то паралельно до неї має бути альтернативний безкоштовний маршрут, яким можуть проїхати громадяни. У країнах, де таке законодавство, як у нас, концесії не працюють. Концесія добре працює там, де шматок дороги є монопольний".

Зазначимо, першими для реалізації ДПП будуть запропоновані: ділянка дороги М-03 від Борисполя до Полтави; ділянка дороги М-06 від Києва до Рівного; маршрут від Дніпра до Кривого Рогу і Миколаєва (М-04, Н-11); маршрут Ягодин ─ Ковель ─ Луцьк (М-07, М-19); маршрут Харків ─ Дніпро ─ Запоріжжя (М-29, M-04, M-18); ділянка дороги М-14 від Херсона до Миколаєва.

Фото: ukr.media

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук