5 днів до виборів: що стоїть за зверненням президента до Верховної Ради?

5 днів до виборів: що стоїть за зверненням президента до Верховної Ради?

Про законність опитування в день виборів, цифрову державу та створення Антикоронавірусного штабу в ефірі Українського радіо розповідають політична експертка Світлана Кушнір та журналіст Сергій Бережний.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

20 жовтня президент України звернувся до Верховної Ради зі щорічним посланням. Про що говорив гарант та чому звернення відбулося напередодні місцевих виборів розповідає Світлана Кушнір: "Президент зі своїм зверненням, міг би звернутися до ВР і під час голосування за земельне законодавство, коли його змінювали або у прискореній процедурі за закон про гральний бізнес. Але вибрали саме час перед виборами. Дуже багато тез спонукають виборців прийти на виборчі дільниці і проголосувати за таку прекрасну партію, на чолі якої стоїть президент України. Президент у нас працює віп-агітатором для своєї політичної партії на місцевих виборах. Він зробив величезний всеукраїнський тур по великим будівництвам, де перерізав стрічки, таким чином намагаючись зробити позитивний імідж для місцевих представників своєї партії. Разом з тим це не вдалося. Люди не сліпі і добре бачили, що відкривати на 90% збудовані попередниками стадіони, списуючи мільярди гривень, трішки не чесно".

Зеленський заявив, що Україна стала першою країною у світі, що має цифровий паспорт і нині 26 мільйонів українців можуть користуватися цифровим посвідченням водія, свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу, паспортом, податковим номером у додатку "Дія". "Це - лише початок шляху до цифрової держави. 2021 рік стане початком входження країни у режим пейперлес. Ніяких паперів. Це стосується всіх державних органів, і щонайважливіше  жодна державна установа не зможе вимагати від українців жодних довідок, витягів чи інших нескінченних папірців, необхідних для отримання державних послуг",  зазначив президент.  "Ми рухаємося у цьому шляху, але цифрова держава повинна мати 1000% гарантії захисту персональних даних. Не так давно наші дані з додатку "Дія" були у відкритому доступі",  коментує слова президентка Світлана Кушнір, а Сергій Бережний додає: "Проблема електронної держави в нашій ситуації полягає не в тому, що нам бракує якихось електронних засобів взаємодії громадян з державою, а в тому що неефективна сама держава як така. Усі ці електронні додатки – це просто інтерфейс, це лише засіб звернення громадян до можливостей, які надає держава. Якщо держава не в змозі забезпечити виконання запиту, то нехай там буде хоч електронний інтерфейс, хоч паперовий – це вже немає жодного значення. "Дія" – це просто вітрина. У самій "Дії" нічого не зберігається.  Інформація зберігається в державних реєстрах і вже через "Дію" іде звернення до цих державних реєстрів. Витік даних був не з "Дії", а саме з реєстрів".

На питання, що є найголовнішим 25 жовтня  всенародне опитування чи вибори Світлана Кушнір зазначає: "По-перше, президент порушив 74 статтю Конституції. Він мав проводити всеукраїнський референдум, а не якесь незрозуміле опитування. Не зрозуміло, хто його буде оплачувати і незрозумілі його наслідки. Тому українці можуть просто не брати в ньому участі, якщо не хочуть порушувати Конституцію. По-друге, нівелюється роль соціології і класичних досліджень. По-третє, це мобілізаційний хід задля більшої явки виборців".

Проект постанови 4228 про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби підтримало 308 депутатів. Що буде з цим на практиці пояснює Сергій Бережний: "Вони спробують щось зробити, але час вже втрачено. У нас дуже слабка порівняно з іншими розвиненими країнами система охорони здоров’я, яка не пристосована для таких навантажень. Ба більше, навіть система охорони здоров’я США не була готова до такого навантаження", а Світлана Кушнір додає: "Я радо вітаю цю постанову. Проте вона забарилася у часі. Її мали би прийняти ще у березні. Антикоронавірусний штаб, коли коронавірусний фонд у 66 млрд вже розтринькали, створили лише у жовтні. Президент говорив про те, що в нас складна ситуація з коронавірусом і разом з тим це не завадило зареєструвати постанову №4234 ВР під шумок звернення, за якою буде скасовано другий тур голосування. У першому турі за виборчим кодексом мають перемагати з результатом 50% плюс один голос. Для Києва, наприклад, це означає, що ним буде управляти голова КМДА, якого призначить президент. Влада постійно намагається зробити цей кидок не просто конкурентів, а всіх громадян, яких фактично позбавлять можливості обирати того, кого ми хочемо. Це дуже негативна тенденція".

Фото: 112 Україна