Зеленський підписав указ про передачу сільгоспземель в комунальну власність: що зміниться?

Зеленський підписав указ про передачу сільгоспземель в комунальну власність: що зміниться?

Володимир Зеленський підписав указ про передачу сільгоспземель з державної в комунальну власність. Про намір підписати документ він заявив під час виступу на земельному форумі "Земля – народу".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Сьогодні я підписую указ про заходи щодо передачі земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності", – сказав Зеленський і підписав відповідний документ. Президент підкреслив, що 26 жовтня усі новостворені громади отримають землі в комунальну власність та зможуть використовувати кошти від землекористування для розвитку та добробуту своїх громад.

За словами президента, указ завершить реформу децентралізації в Україні і, загалом, місцеве самоврядування отримає у власність понад 2 млн га землі. 

"Ми повертаємо землі людям. З центру – на місця. Це логічно й справедливо. Важливо, що закон забороняє продаж земель комунальної власності. І це – гарантія, що наступні покоління українців залишатимуться господарями своєї землі", – розповів Володимир Зеленський.

Детальніше про це розповідає у ефірі Українського радіо Андрій Мартин, старший проєктний менеджер із питань землі Офісу реформ Кабінету Міністрів України.

Експерт зауважує: "Земельна реформа, звичайно, – це далеко не лише один обіг земель сільськогосподарського призначення. Одна із найважливіших, мабуть, сьогодні проблем в українському землекористуванні – це занадто централізована процедура прийняття управлінських рішень щодо надання земельних ділянок. У далекому 2002 році, коли набрав чинності нинішній Земельний кодекс України, передбачив законодавець, що розпорядження землями в нашій країні здійснюється місцевим самоврядуванням лише в межах населених пунктів, а за межами – органами державної влади, які призначаються з Києва. Так получилося, що обрана місцевим населенням громада, фактично, мала можливість розпоряджатися лише 12 % території громади, а більшою частиною розпоряджалася голова місцевої державної адміністрації – люди, які призначаються з Києва, які абсолютно не є підзвітними місцевому населенню і громаді. В принципі, указ, який підписав президент, являється одним із інструментів, щоб пришвидшити справжню земельну децентралізацію. Поки відповідне законодавство ще приймає Верховна Рада, тому що відповідний законопроєкт у парламенті, який покликаний передати землю за межами населених пунктів громадам. Зараз держгеокадастр буде в ручному режимі передавати земельні ділянки сільськогосподарського призначення".

Експерт зазначає, що 2 млн га державних земель передадуть громадам. У держави залишиться 750 тисяч га. 

"Насправді, державі багато сільськогосподарських земель не треба. Держава сама державним господарством не займається. Певні рудименти державного сектору в сільському господарстві – це так звані державні сільськогосподарські підприємства. Вони підпорядковувалися колишньому Міністерству аграрної політики (зараз – Мінекономіки), а також багато дослідних господарств є у Академії аграрних наук. Вони залишаться у державних власності. А от вся інша сільськогосподарська земля повинна стати власністю громад і місцева громада далі буде вирішувати, що з нею робити", – розповідає Андрій.

Експерт з питань земель сільськогосподарського призначення Сергій Біленко виключає можливість передачі землі, яка не має кадастрового номеру. Андрій Мартин додає, що в держави наповненість земельного кадастру відомостями про земельні ділянки – близько 74%. Це досить непоганий показник по європейським міркам, але, звичайно, в ручному режимі передавати можна лише ті ділянки, які зареєстровані в кадастрі, які є об’єктами нерухомості. Для того, щоб завершити процес децентралізації, передати громадах повністю всі землі, в тому чисні не зареєстровані в кадастрі, потрібно приймати відповідний законопроєкт, який зараз є на розгляді в парламенті. 

Землі без кадастрового номера, за словами Андрія Мартина, розташовані за межами населених пунктів та є у державній власності, але поки її не сформують в окрему земельну ділянку, вона навіть не може бути надана у користування. Потрібно проводити інвентаризацію земель, формувати її в ділянки, чим і займається цього року кадастр. Минулого року було проінвентаризовано близько мільйона гектарів, цього року – близько 200 тисяч гектарів до кінця року буде проінвентаризовано. В цьому році вона майже завершиться. 

Земельні ділянки надані громадам можуть передаватися в користування, тобто оренду, та безоплатно приватизуватися – це передача у приватну власність. Кожного місяця порядка 10 тисяч гектарів земель передається в порядку безоплатної приватизації. Експерт додає, що одна справа, коли це робить, наприклад, призначений з Києва чиновник, зовсім інша – коли орган місцевого самоврядування, обраний місцевим населення. 

Фото – УНІАН