Чому Рада може не проголосувати за проект держбюджету-2021 ─ коментують нардепи

Чому Рада може не проголосувати за проект держбюджету-2021 ─ коментують нардепи

20 жовтня у Верховній Раді планує виступити президент Володимир Зеленський, а проект державного бюджету на 2021 рік можуть і не розглянути. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіли перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, заступник голови депутатської фракції політичної партії "Голос" у Верховній Раді України дев'ятого скликання Ярослав Железняк та голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу" Данило Гетманцев.

0:00 0:00
10
1x

"Бюджет повинен був бути схвалений бюджетним комітетом 15 жовтня, а за два дні розданий народним депутатам до голосування. Сьогодні 16 жовтня, бюджету ще не було на комітеті, тому легко здогадатися, що хочуть відкладати. І всі мої розмови з представниками влади це підтверджують. Тому я зараз майже можу стверджувати, що ніякого голосування за бюджет 20 жовтня не буде. Мені здається, що сьогодні кворум бюджетного комітету раптом не збереться і комітет не буде засідати з цього приводу, що не дасть можливості розглядати бюджет 20 жовтня", ─ повідомив Ярослав Железняк.

Железняк наголосив, що у монобільшості не вистачає голосів, тому голосування за держбюджет-2021 відкладають.

"Звичайно, це пов’язано не з юридичною процедурою, а з тим, що в монобільшості вже давно немає якраз цієї більшості і просто в них не вистачає голосів. Депутатські групи, які зазвичай підтримували, цього разу підтримувати не будуть, тому що навіть вони розуміють, що бюджет наповнений дурницями. Група Коломойського всередині "Слуги народу" чекає нову коаліцію. Деякі групи не бачать там своїх "хотєлок", а опозиційні сили не повинні голосувати за бюджет. Тому, наприклад, партія "Голос" поки що не розглядає таку можливість з такими цифрами, як там закладено", ─ сказав він.

За його словами, "цю незручну для влади паузу треба заповнювати, тому пан президент, окрім опитування, ще вирішив дати яскравий спіч в парламенті і призначити свій виступ у Верховній Раді на 20 жовтня".

"У нього є таке право. Але я б краще зібрався у парламенті і проголосував би за додаткові гроші на захист наших школярів і вчителів, тому що там є проблема. Можливо, перекинув гроші на лабораторії, щоб вони нормально робили тести. І зупинив би норми про те, що гроші з ковіду витрачаються на дороги. Це було б набагато логічніше", ─ додав нардеп.

Железняк зауважив, що "те, що голосування не відбудеться 20 жовтня ─це не буде великою проблемою для країни зараз. Але це буде великою проблемою, коли справді буде вже фінальне голосування під ялинку. Тому що після прийняття бюджету місцеві бюджети повинні зробити свої голосування. Зазвичай вони будуть робити це в останню мить, і це викликає великі проблеми".

Данило Гетманцев зазначив, що проект бюджету справді викликає багато запитань.

"Є багато помилок, яких припустилося Міністерство фінансів. На те ми народні депутати і на те є Комітет з питань бюджету та Комітет з питань фінансів, аби виправити ці помилки. Відповідні пропозиції та поправки були подані народними депутатами до проекту до 1 жовтня. Дійсно, пропозицій багато. Але я вважаю, що ми повинні довести цей бюджет до ладу і зробити нормальний документ на наступний рік, попри таку дещо незрозумілу позицію Мінфіну", ─ сказав він.

За словами Гетманцева, "вочевидь, проект бюджету не має підтримки у тому вигляді, у якому він є і був поданий Мінфіном".

"Може, навіть і 200 голосів немає. Але у першому читанні ми голосуємо не проект бюджету, де текст проекту бюджету. Ми голосуємо наші поправки та пропозиції до проекту бюджету. Тому я вважаю певними маніпуляціями розмови про те, вистачить чи не вистачить голосів депутатам", ─ прокоментував нардеп.

Щодо виступу Володимира Зеленського, то Гетманцев заявив, що "не пов’язував би його з першим читанням закону про державний бюджет, бо, на його думку, депутати є свідомого того, що бюджетний процес треба продовжувати і проект закону про бюджет треба підтримувати у першому читанні, відправляти до Кабінету міністрів, а далі вже визначатися. Бо якщо Кабмін не зробить роботу над помилками, якщо Мінфін знову припуститься таких жахливих помилок як були, то тоді у другому читанні нардепи не будуть підтримувати проект бюджету".

Фото: rada.gov.ua