Український експорт зброї: вплив пандемії та плани на майбутнє

Український експорт зброї: вплив пандемії та плани на майбутнє

Україна раніше стабільно входила в десятку найбільших світових експортерів зброї та військової техніки. Однак, протягом останніх років, особливо після російської агресії, тренд був негативним. Зменшувалися обсяги нових контрактів, з ними падали і доходи від експорту зброї, погіршувався фінансовий стан оборонних підприємств і, зрештою, під загрозою опинилися тисячі робочих місць

0:00 0:00
10
1x

Деякі сподівання на покращення становища з’явилися з приходом в "Укроборонпром" нового керівництва на чолі з Айварасом Абромавичусом. Але справа, здається, загальмувалася і зрештою Абромавичуса звільнили. Натомість почало працювати нове Міністерство стратегічних галузей, де обіцяють продовжувати реформу галузі. Як вона вплине на загальну конкурентоздатність української оборонки, за рахунок чого та куди саме ми може наростити експорт озброєнь в ефірі Українського радіо розповідає генеральний директор державної компанії "Укрспецекспорт" Вадим Ноздря. Варто зауважити, на сьогодні "Укрспецекспорт" виконує понад 200 контрактів різної строковості на понад 1,5 млрд доларів.

16 жовтня президент Володимир Зеленський здійснить робочий візит до Туреччини, під час якої підпише нову військову угоду. Вона створить правові підстави для розширення двостороннього співробітництва у зазначеній сфері за 21 напрямом. 

Чи можуть тут бути нові перспективи для українського оборонного експорту, розповідає Вадим Ноздря: "Цей візит має достатньо широке представлення, в тому числі представники "Укроборонпром" і "Укрспецекспорт" включені до складу цієї делегації. Угода, яку планують підписати, безумовно, буде достатньо об’ємна та широка за охопленням тематик. Ми маємо вже декілька підписаних угод і навіть, зокрема, створені спільні підприємства, які і так заклали підвалини для достатньо цікавого співробітництва з Турецькою Республікою. На сьогодні ми знаходимося на першому етапі, все тільки починається, тому що це мова вже не тільки про взаємний обмін товарами – експорт та імпорт – а також і про спільні проєкти і проєкти спільного виробництва, обміну і спільного розвитку технологій, тому дуже велика увага, і не даремно, приділяється співпраці саме з Турецькою Республікою".

Негативно на розвиток експорту зброї та військової техніки вплинула й пандемія. Вадим Ноздря коментує: "Безумовно, світова ситуація з карантином і пандемією створила достатньо серйозний виклик для не просто розвитку, а для того, щоб утримати на тому самому рівні той рівень співпраці, який ми маємо з нашими традиційними партнерами. Важко, дійсно, на сьогоднішній день навіть, в тому числі, проводити поточні переговори, хоча ми вже навчилися і наші партнери також мають сталу практику до онлайн-спілкування. Нерідко, звичайно, встановлювати саме перший контакт. Відміна виставок суттєво відобразиться на нашому просуванню нових зразків продукції військово-промислового комплексу, тому що потрібні презентація, дискусія, можливість почути зворотній зв’язок, а це важко замінити повноцінно онлайн-платформенними інструментами, хоча ми намагаємося це робити. В будь-якому разі, ця ситуація однакова для всіх".

У 2009-2013 роках Україна вважалася найбільшим постачальником зброї на південь від Сахари. Потім почали ці цифри змінюватися. Експерт зауважує, що "за результатами 2019 року Україна опинилася в другій двадцятці лідерів експорту світового продукції військового та подвійного призначення. Загальних рейтинг 2020 року, звичайно, буде складений за результатами показників усіх, хто перебуває в цій першій двадцятці. Можливо, є підвалини для того, щоб тенденція розвернулася і україна мала шанс повернутися в першу десятку. Для цього треба працювати, конкурувати, тому що наші конкуренти також нарощують об’єми. Вони, так само як і ми, освоюють нові зразки продукції, яка цікава. Україна, на жаль, має певні конкурентні переваги. Чому "на жаль"? Тому що ми впевнено кажемо сьогодні, що ті зразки озброєння, які на зброєнні Міністерства оборони і збройних сил України, перевірені в реальних бойових діях. Це змінило ставлення на краще і більш уважно розглядають наші пропозиції, тому що розуміють, що, дійсно, коли ми це кажемо, ми маємо підстави це казати".

Дані, опубліковані стокгольмським Інститутом досліджень проблем миру за 2014-2018 роки, вказують, що Україна посідала 12 місце в списку країн-експортерів зброї у світі. У 2020 році Україна наростила доходи від експорту оборонної продукції, зокрема наша держава зберігає свої позиції на традиційних ринках – у країнах Азії: КНР, Туреччині, Пакистані. Там вона Україна присутня із бронетехнікою, високоточними озброєннями, радіолокаційними системами, спільними науково-дослідними розробками, продукцією для військово-морських сил тощо. 

"Можна відслідковувати тенденцію останніх п’яти років для того, щоб зрозуміти, куди ми рухаємося. Порівняно з 2019 роком наші плани і результати, які є на сьогоднішній день, незважаючи на карантин і пандемію, кажуть про те, що ми почали нарощувати об’єми. Багато залежить від того, які будуть результати в наших конкурентів у цій двадцятці. Показники, які треба здолати, щоб перейти і повернутися до десятки достатньо потужні. Навряд чи ми цього року зможемо цього досягти, але як ціль повернення в десятку світових лідерів-експортерів на майбутні декілька років – це цілком вірогідно", – розповідає Вадим.

Експерт додає, що задля досягнення цієї цілі потрібно не лише підвищувати ефективність укладених контрактів, а й укладати нові угоди, освоювати нові ринки і на традиційних ринках освоювати нові види товарів і послуг, і так нарощувати об’єми експорту.

Фото – УНІАН