СБУ проситиме Верховну Раду відновити податкові перевірки на підприємствах

СБУ проситиме Верховну  Раду відновити податкові перевірки на підприємствах

Чи доцільно поновлювати перевірки та які наслідки може мати такий крок для бізнесу в ефірі Українського радіо розповідає голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев та народний депутат від партії "Голос" Галина Васильченко.

0:00 0:00
10
1x

СБУ припинила роботу масштабного конвертаційного центру, який за час своєї роботи організував обіг коштів на понад 15 млрд гривень. З його допомогою тисячі підприємств зокрема державних та комунальних ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах. У зв’язку з цим СБУ звернеться з листом до комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики з вимогою розглянути питання щодо відновлення податкових перевірок.

Як часто подібні конвертаційні центри виявляються службою безпеки України і чи дійсно деякі підприємці користувалися мораторієм, аби ухилятися від податків розповідає Галина Васильченко: "Кілька місяців тому після деяких гучних публікацій в ЗМІ щодо ухиляння від сплати податків та великих втрат з державного бюджету зокрема ПДВ в парламенті була створена тимчасова слідча комісія, яка мала на меті розслідувати усі ці речі. Відбулося 2-3 засідання цієї комісії і вже понад 2 місяці немає жодних дій. Якщо зловживання йдуть з боку великих платників податків, то це дійсно відображається на бюджеті. Рік тому були прийняті законопроекти, які передбачають з 1 квітня 2021 року тотальну фіскалізацію для мікробізнесу. Мікробізнес вже рік виходить на акції протесту. І це насправді об’єктивно, бо робити перевірки під час економічної кризи, коли найменші підприємці закривають свій бізнес, не на часі. Має бути введений мораторій на перевірки  малого бізнесу і однозначно має бути послаблення будь-яких фіскальних норм для того, щоби він вижив. Якщо 2 мільйони мікропідприємств, тобто ФОПів втратять роботу і звільнять своїх працівників, то частка безробіття в Україні зросте в рази. Ці всі люди підуть на біржу праці, потребуватимуть субсидій, дотацій, а це все навантаження на бюджет. Сподіваюся, що в другому читанні ми приймемо законопроєкт про бюро економічної безпеки, де ми власне забираємо функції економіки в СБУ, де ми ліквідовуємо податкову поліцію. Цей новостворений орган має не жахати бізнес, а на основі аналітичних даних і фінансових звітів виявляти такі правопорушення і відповідним чином реагувати".

Данило Гетманцев погоджується, що  перевірки не повинні торкнутися малого бізнесу, проте зауважує таке: "Ми вже проголосували законопроєкт, який дає право Кабінету Міністрів за необхідності відновлювати податкові перевірки. Перевірки треба відновлювати. Щодо великих та середніх платників. Щодо малого бізнесу, то цього не слід робити на час карантину. Проте не може великий та середній бізнес, який працює і виробляє продукцію бути без перевірок понад півроку. Ми повинні забезпечити фіскальну дисципліну і сплату податків підприємцями. Ми не можемо використовувати коронакризу і карантин як підставу, через яку шахраї уникатимуть відповідальності за податкові злочини та правопорушення. Ми зараз маємо податкову ефективність, яка збільшилася на 30%. Незважаючи на те, що обсяг податкових операцій з ПДВ зменшився, обсяг відрахувань від ПДВ збільшився".

Слід зазначити, що у організації діяльності конвертаційного центру були задіяні посадовці фіскальної служби. На питання чи не доцільніше розібратися із корупцією в системі, аніж відновлювати перевірки на підприємствах Галина Васильченко зазначає: "Однозначно тут має бути реакція антикорупційних органів. Крім того, дуже важливо, аби була політична воля. У нас зараз президент має всю повноту влади в країні. Якщо у нас будуть приклади покарання посадовців за свої корупційні діяння, то інші будуть як мінімум думати і боятися зловживати. Тому нам потрібні конкретні кейси покарання корупціонерів".

На фото Галина Васильченко Українська Галицька партія