Опалювальний сезон: чому він може початися невчасно та скільки доведеться платити за тепло?

Опалювальний сезон: чому він може початися невчасно та скільки доведеться платити за тепло?

Через борги у 56 населених пунктах України можуть виникнути проблеми із вчасним стартом опалювального сезону. Про це свідчать оперативні дані НАК "Нафтогаз України". Хто та як має вирішувати цю проблему, чи дійсно є ризик зриву опалювального сезону та скільки коштуватиме блакитне паливо для населення Українському радіо розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x

"Є борги житлово-комунальних послуг, оскільки ситуація, про яку йдеться – це борги на так званому ринку газу, тобто між постачальниками газу, тим же "Нафтогазом", транспортерами газу, це облгази, та виробниками тепла, а це теплокомуненерго. А є власне частина комунальних послуг, там суттєві заборгованості. Зараз, перед опалювальним сезоном, вони дещо зменшились: завжди вони становлять 56 мільярдів гривень і з них 43 мільярди – це борги за газ і тепло. Тобто є частина споживачів, які не встигають оплачувати, не можуть", – розповів Юрій Корольчук. 

За його словами, проблема, яка є – це борги на внутрішньому ринку, які складають 116 мільярдів гривень: "Це величезна цифра, антирекорд, якого ніколи не було. Якщо порівняти з ситуацією, яка була п'ять років тому, коли ринок газу запускався, то борги на ринку газу становили біля 30 мільярдів гривень. Вони виросли в чотири рази і на це є свої причини. Одна з причин теплокомуненерго – це те, що вони закуповують газ за ринковою ціною, а тариф, за яким він поставляється населенню, є нижчим. І збитки з'являються в графі "борги". Вони просто не мають чим оплатити той газ, який їм поставили з боку "Нафтогазу". Плюс є штрафи та пеня, які їм нараховують: порядка 10 мільярдів гривень складають лише штрафні санкції. Їх також ніхто не буде оплачувати, це гроші з повітря". 

"Ситуація з облгазами простіша: там борги 30 мільярдів гривень, але 26 з них – це штрафи, пеня та суперечки по судах, які йдуть, так звані "температурні коефіцієнти і норми". Тому фактично боргів немає, є 26 мільярдів гривень штучно сформованої цифри", – пояснив Корольчук. 

Власне тому, як наголосив експерт, утворився такий величезний борговий "колобок" і ніхто не знає, що з ним робити: "Є пропозиції, є законопроєкти, які лежать у ВРУ. Проєкт закону 38001 передбачає реструктуризацію в цілому боргів на ринку. Йдеться про те, що всі постачальники по колу, тому що вони винні один одному, зроблять залік цих боргів і теоретично ситуація має обнулитися". 

"В цій ситуації дуже дивна позиція Нафтогазу України, який тільки зараз побачив ці борги. Лише з середини вересня всі споживачі почули, що на ринку теплокомуненерго є величезні борги. Почали погрожувати відключенням. Виникає питання, що робив Нафтогаз в серпні, липні, травні. Вони повинні були працювати з цими боргами: укласти договори реструктуризації, проводити роботу з місцевою владою. Цього не було зроблено", – розповів Юрій Корольчук. 

Зараз, як він зауважив, йдуть вибори і є намагання зіграти на цьому. Багато кандидатів спекулюють, роблять різні політичні заяви щодо тарифів, боргів: "Другий момент – це сам Нафтогаз. Крім законопроєкту 38001, існує ще 38000, фактично поданий самим Нафтогазом. Журналісти провели розслідування і виявили, що законопроєкт готувався компанією "Укртрансгаз". Парадокс, що компанія, зацікавлена працювати на ринку, намагається вплинути на законодавчий процес приховано. Вони не зацікавлені в тому, щоб очистити цей ринок від боргів, бо вони їм потрібні для того, щоб шантажувати місцеву владу і теплокомуненерго. Коли теплокомуненерго підписує договір на постачання газу, вони приходять на поклін до Нафтогазу. Якщо в них дійсно є борги, Нафтогаз може на них тиснути і об'єктивно тисне".  

"Тому єдиний вихід на сьогодні – це реструктуризація боргів. Це не буде списання, адже частини боргів фактично й не існує. По теплокомуненерго 20 мільярдів гривень – це судові процеси і суди, швидше за все, стануть на сторону теплокомуненерго. Треба ухвалити законопроект 38001 і питання буде вирішено. Це також дозволить зайти на ринок й іншим компанія і продавати газ населенню, пропонуючи вигідні ціни", – зауважив Юрій Корольчук.

Нагадаємо, з 1 серпня 2020 року ціна газу для населення залежить від ринкової вартості палива на європейських ринках, що означає, що вартість газу в платіжках може змінюватися щомісяця. При цьому всередині країни запрацював відкритий ринок газу, тобто споживачі можуть самостійно обирати постачальників блакитного палива, орієнтуючись на їхні тарифи і пакети послуг. 

"Тарифи зростають. Ціна буде десь в районі від 6 до 8 тисяч гривень на тисячу кубометрів за газ. Відповідно зросте ціна для теплокомуненерго, тому десь на 30 % зросте платіж й для людей. Якщо людина заплатила, умовно, 900 гривень, то буде платити біля 1200 в місяць", – підсумував Корольчук. 

ФОТО: pixabay