Олексій Кучеренко про ВР на карантині, своє бачення розвитку Києва і так званих "смотрящих" за столицею

Олексій Кучеренко про ВР на карантині, своє бачення розвитку Києва і так званих "смотрящих" за столицею

Про пандемію і закритий парламент, державний бюджет, закон про столицю, небезпеку інфраструктурного і транспортного колапсу в Києві та так званого “смотрящего” над Києвом – в ефірі проєкту Українського Радіо “Місцеві” розповів перший заступник голови парламентського комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг і кандидат у міські голови Києва Олексій Кучеренко.

0:00 0:00
10
1x

Про пандемію COVID-19, закритий на карантин парламент та можливе перенесення виборів

Цього тижня Верховна Рада пішла на карантин через спалах коронавірусу. Олексій Кучеренко розповідає, що їхня фракція теж зіткнулася з коронавірусом через хворобу лідерки Юлії Тимошенко, тому вважає рішення про введення парламентського карантину не надуманим. "Як тільки Юлія Володимирівна в залі з’явилась, вона дуже відверто виступила і закликала всіх повірити , що він є цей коронавірус. Я так подивився по залі: ліворуч від мене сиділа пані Рудик, яка захворіла, трошки далі пан Порошенко, Яна Зінкевич, наш однопартієць Сергій Євтушок. Очевидна друга хвиля, були певні підстави голосувати це рішення (про введення карантину – ред. )".

Однак, депутат не виключає і політичного підтексту такого рішення: "Ми бачили як монобільшість іде "в рознос". Вона перестала бути монолітною, у неї не вистачає голосів. Мені здається, зараз ця пауза для того, щоб монобільшість разом з президентом робили все, щоб максимально сприяти результату. Думаю, що він буде об’єктивним, але, безумовно, всі політичні сили будуть ставити на кон цих виборів (мається на увазі місцевих – ред. ), бо дуже висока політична ставка".

Відтермінувати вибори можна лише у випадку надзвичайного стану, тому вони відбудуться, певен кандидат на пості столичного міського голови: "Те, що ця хвиля розвиватиметься, може вплинути на якісний та кількісний склад людей, які прийдуть до дільниць, бо хтось злякається, хтось не злякається. Головне питання постає дещо в іншій площині. Ми свого часу проголосували і виділили чималі гроші на упередження цієї пандемії. І тут постає питання: а що уряд зробив із цими грошима? Це ж було виділено на запобігання, в результаті уряд чомусь самовільно разом із депутатами від більшості, пустили ці гроші на дороги і зараз використовують це для того, щоб відкривати ділянки доріг чомусь під зеленою символікою".

Про Держбюджет

Кучеренко не виключає, що, попри карантин, депутати зберуться 20-го жовтня на голосування за проєкт Державного бюджету. "Хоча, те, що ми побачили у тому бюджеті, ми професійно проаналізували всі його вади. Я бачу жахливу ситуацію в тих питаннях, якими я опікуюся: енергетика, ЖКГ. По ЖКГ взагалі нуль фінансування. Я не бачу розуміння урядом небезпеки застарілої інфраструктури, в першу чергу, мова йде про наші будинки, яких у нас десятки тисяч по всіх містах, і треба приступати до капітального ремонту. Уряд робить вигляд, що він цього не помічає", – говорить він.

Про закон про столицю

"Моя точка зору стосовно цього закону, це – "казнить нельзя помиловать" – де ставити кому?, – каже Олексій Кучеренко, – бо, з одного боку, я адекватно сприймаю цілу низку норм цього законопроекту, в тому числі, тих, які сьогодні дуже спірні. Бо у мене є достатньо інформації для того, щоб розуміти, що сьогодні в Києві відбувається, і я вважаю, що тут треба наводити порядок. Інша річ, що у нас державна влада й інститути сьогодні трішки “підгуляли”, не те нині СБУ, прокуратура не та, МВС та інші антикорупційні органи. Але, колись вони запрацюють , тому я нормально ставлюся до певних контрольних функцій держави на території міста-героя Києва".

Депутат вважає, що у Законі достатньо вад, але нічого катастрофічного в тому, що в Україні запрацює інститут префектів, він не бачить. "Інша справа, що в жодному разі не можуть і не мають права підміняти собою органи місцевого самоврядування. Вони в усьому світі працюють як муніципалітети. Єдине, що незрозуміло, чому це має бути вертикаль президента".

До того ж, каже Олексій Кучеренко, він не розділяє ініціативи приймати новації в закони під час виборчої кампанії: "Так просто не робиться. Я думаю, що невігластво чергової владної комани спотрворює гарні ідеї".

Про столичний транспорт, затори, забудову і так званого "смотрящего" за столицею

Про наземний транспорт. "За останні п’ять років громадський транспорт деградує. 4 роки тому була тисяча одиниць громадського транспорту, зараз зменшилась кількість до 900. Я не кажу і про маршрутки, їх взагалі треба прибрати зі столичних вулиць. За кілька років треба кардинально збільшувати кількість громадського транспорту, якість цих одиниць. Треба негайно повернутися до проєкту міської кільцевої залізниці, адже, Київ має унікальну інфраструктуру, яка дозволяє закільцевати цей маршрут. Ці маршрути електрички зі станцій мають бути об’єднані переходами з двома лініями швидкісних трамваїв", – говорить кандидат у столичні мери Олексій Кучеренко.

Про метро. Також він прокоментував обіцянки опонентів побудувати метро на Троєщину за 2-4 роки: "5-6 років не буде метро на Троєщину, бо нічого для цього не підготовлено. Там треба на правому берез з Подолу побудувати три перегони і чотири станції, і так само на лівому березі".

Щодо відкриття станцій метро взагалі, за останні 6 років влада Києва побила антирекорд. "За 6 років вони відкрили нуль станцій. Це антирекорд Києва. Що стосується метро "Вокзальна", вже зрозуміло, що другий вихід там потрібно, там кілометрові черги".

Олексій Кучеренко 

"Перший пункт моєї програми – каже він, – це зробити повний аудит фінансових потоків метро. Бо мені дуже цікаво – чому вливовий потік за рекламу не йде на метрополітен? А, також, ще безліч питань до метро.Тому, я абсолютно переконаний, що не треба говорити про підвищення тарифів. Є багато міст в Європі, де громадський транспорт взагалі безкоштовний. Тариф не обов’язково має нести в собі повну собівартість цієї складової". Також Кучеренко говорить, що ще в його програмі – на 40-50% скоротити час киян в транспорті та на дорозі.

Про забудовників та нібито "смотрящего" за Києвом Дениса Комарницького. Також, окреме питання, це – недобудови – об’єкти житлової та комерційної приватної недобудови , каже Кучеренко. "У мене на це своя точка зору – багато цих проектів штучно зробили банкрутами, на прикладі "Аркади" і 11 тисяч інвесторів "Аркади" штучно попали в блокаду. Є питання по "Укрбуд". Якщо "Укрбуд", це - погана компанія, то як вони виграли тендер, який проводив Кличко на підряд на мільярд на Шулявському мосту? Чи дійсно не розбираєтесь, де хороша компанія чи погана, чи дійсно там якісь "інші" інтереси? Моя думка, що житло треба добудувати, бо постраждало близько 50 тисяч інвесторів, 200 об’єктів. А є ще бюджетна сфера недобудов. І, щоби їх добудувати, треба 200 мільярдів гривень бюджетних коштів".

Також Олексій Кучеренко прокоментував інформацію, яку поширили журналісти-розслідувачі щодо зв’язку оточення лідера столичної "Батьківщини" Віталія Нестора, якого спершу називали кандидатом у мери столиці, з так званим "смотрящим" над Києвом Денисом Комарницьким. Відповідаючи на запитання, якою тут є його роль, Кучеренко сказав, що не знайомий з Комарницьким. "Я чув це прізвище (Комарницький – ред. ), але, жодного разу його не бачив. Взагалі не знайомий. Я так читав, що його пов’язують з іншими політичними силами, чи майже з усіма. Навіть пов’язують його з Офісом Президента і що він "кришує" пана Кличка. Я не бачив цю людину жодного разу в обличчя, особисто. Чув про нього – так, що він "рулить" усім Києвом. Мені самому цікаво на нього подивитись", – заявив Кучеренко.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Другий тур виборів: чому знову перемагають чинні мери
Агресія Росії впливає на електоральні настрої в України: політтехнолог про місцеві вибори
Спецпроєкт "Знову вибори". Винесення питання на розгляд сесії ради громади
Експерт: результат місцевих виборів-2020 – найкраще щеплення від сепаратизму
Спецпроєкт "Знову вибори". Петиція як форма взаємодії із місцевою владою