"Не виключаю, що були підпали": голова ВЦА про пожежі на Луганщині

"Не виключаю, що були підпали": голова ВЦА про пожежі на Луганщині

Вчора стало відомо, що на Луганщині розпочалися масштабні пожежі у трьох місцях. Вогонь поширився на 10 тисяч гектарів, 4 людини загинули, ще троє госпіталізовані. Деталі ситуації розповідає Сергій Гайдай, голова Луганської військово-цивільної ОДА.

0:00 0:00
10
1x

"Більшість пожеж локалізовано. У віддалених районах – Троїцькому, Старобільському, Сватівському – повністю пройшла локалізація. У Попаснянському районі контрольована ситуація, у Станиці-Луганській, але в Новоайдарському і Сєвєродонецьку ще досі погода взагалі не сприяє нам, хоча зараз підійшла техніка з інших областей – 35 одиниць вже є додатково і 30 ще їде до нас з Запоріжжя. Більше тисячі людей працює над гасінням пожежі – це і ДСНС, військові, прикордонники, Нацгвардія. Єдине, що нам дуже заважає вітер. На даний момент, на жаль, констатуємо, що в нас є п’ятеро загиблих людей. Ми знайшли ще одну людину.

На жаль, деякі люди настільки не хотіли лишати свої будинки, що навіть ховалися десь у підвалах. Я вчора особисто забирав з керівником військової-цивільної адміністрації Сєвєродонецька з ДСНСниками. Ми майже 30-40 хвилин витратили на те, щоб одного літнього чоловіка забрати з його будинку. Він казав, що не хоче, буде там залишатися і все. А вже згори просто падало полум’я. Ми своєчасно виставили автобус і евакуювали дуже багато населених пунктів, людей порозвозили по школах, в лікарні, забезпечили їх їжею і всім першим необхідним. Далі вже будемо думати. Зараз буде комісія ТЕБ та НС, будемо приймати рішення, буде статус державного рівня, тому що більше 250 будинків зруйновано".

Втім, пожежа ще повність не приборкана, тому Сергій Гайдай додає, що зробити кінцеві висновки, провести експертизи поки неможливо.

Щодо причин загоряння – робоча версія, що в Станично-Луганській райдержадміністрації формування Росії на Донбасі здійснили обстріл лісового масиву в результаті чого виник новий осередок пожежі. Сергій Гайдай зауважує: "Це одна з причин тієї пожежі. Друге, що ми бачили на власні очі, той вітер потужний 32 м/с просто ламав дерева, кидав їх на електромережу, одразу було замикання, від іскор палала трава і вітер роздмухував полум’я дуже швидко. І я не виключаю, що були підпали навмисні, тому що одночасно сім районів палало. Я в такі співпадіння зовсім не вірю".

Фото: фейсбук-сторінка ДСНС України

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
"Від початку великої війни ДСНС втратила 91 працівника, 348 отримали поранення", ― Хорунжий
За рік кількість пожеж із сухостоєм зросла в Україні вдвічі — ДСНС
Федорчук: Головна передумова змін на деокупованому Донбасі – чітке антиколабораційне законодавство
Від початку цього року в Україні сталося понад 10 тисяч пожеж —ДСНС
"Майже 20% території українських лісів зазнало пошкоджень під час бойових дій", – голова Держлісагентства Болоховець