"Немає політичної волі": чому депутати не створили ТСК для розслідування справи "вагнерівців"

"Немає політичної волі": чому депутати не створили ТСК  для розслідування справи "вагнерівців"

Народні обранці вперше в історії розглянули в сесійній залі електронну петицію. Понад 25 тисяч українців підтримали на сайті парламенту вимогу родичів загиблих на Донбасі військових створити тимчасову слідчу комісію, яка має розслідувати так звану справу "вагнерівців", але позитивного рішення ухвалено не було. Чому? З’ясовуємо у ефірі Українського радіо разом із експертом з політико-правових питань групи "Левіафан" Сергієм Назаренком

0:00 0:00
10
1x

З’ясуймо контекст. Заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу") оприлюднила рішення комітету щодо петиції: "Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув електронну петицію Тарасової Віталіни, яка набрала 25 тисяч 705 підписів щодо необхідності створення Тимчасової слідчої комісії з обставин розслідування можливої державної зради під час організації та проведення операції з вивезення на територію України російських найманців і бійців ПВК "Вагнер", причетних до збиття українських військових літаків. І ухвалив таке рішення: рекомендувати Верховній Раді України визначитися щодо згаданого питання шляхом голосування. Друге – направити рішення до комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України та направити рішення Комітету автору електронної петиції. Комітет не визначається щодо створення тимчасової слідчої комісії, тимчасової спеціальної комісії, тому ми перенаправили це питання до регламентного комітету, беручи до уваги, що така постанова про створення ТСК уже зареєстрована, відповідно, рішення щодо створення чи не створення цієї ТСК зокрема має приймати зал".

Народна депутатка, членкиня фракції "Опозиційна платформа "За життя"" Тетяна Плачкова не підтримала ідею створення слідчої комісії щодо "вагнерівців", заявивши про нібито вибірковий підхід до створення такої комісії.

Свою точку зору щодо створення тимчасової слідчої комісії висловив і народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко: "Хочу звернути вашу увагу, як синхронно діють фракції "Слуга народу" і "ОПЗЖ" у цьому питанні. Не вірю я в такі співпадіння. Я впевнений, що це є свідомий акт, коли діюча влада намагається приховати щось дуже важливе для суспільства, а мова йде про державну зраду на найвищому рівні, і допомагають їй "ОПЗЖ" і це, мені здається, вже дуже красномовно свідчить про те, що відбувається".

 Експерт з політико-правових питань групи "Левіафан" Сергій Назаренко коментує дії політиків: "Рішення не було ухвалено, як завжди, тому що немає на це політичної волі. Хочу відмітити, що перший раз була розглянута петиція саме на пленарному засідання Верховної Ради України. Це не перша петиція, яка взагалі розглядається Верховною Радою. Я вже нарахував 15 розглянутих петицій за різноманітними тематиками, але перший раз вона була винесена саме на розгляд пленарного засідання. До неї в парі не розглядався, як те передбачає регламент, проєкт-постанова про створення ТСК. Було виключно заслухане це питання, а саме проєкт-постанова не був поставлений до порядку денного, не був поставлений на голосування, як це передбачає регламент ВР.

Саме через відсутність політичної волі, а саме від керівництва Верховної Ради, пана Разумкова, який, можна сказати, самоусунувся від розгляду цього питання і, на скільки я пам’ятаю, розгляд цього питання проводився пані Кондратюк, заступницею голови ВР України. Немає політичної волі – немає вирішення питання ".

Сергій Назаренко додає: навіть попри те, що члени фракцій "ОПЗЖ" та "Слуги народу" не були делеговані – це ТСК можна створити, бо регламент передбачає таку процедуру. Місця можуть бути пропорційно розподілені між членами інших фракцій.

"Питання лише в тому, коли це питання буде внесено на розгляд ВР на пленарному засіданні. Нагадаю, що те, які питання  вносяться чи не вносяться на розгляд саме на пленарних засіданнях, вирішує голова Верховної Ради. Фактично, не маючи політичної волі на внесення цього питання, воно обговорюється, забалакується, а саме голосування не проводиться. Не потрібно 226 голосів для створення цієї ТСК – потрібно лише 150 голосів. В принципі, цей парламент здатен дати таку кількість голосів, щоб ТСК було створено".

"Інше питання, наскільки дієвий є інститут ТСК. На жаль, він не є таким дієвим, як складається враження. Але все ж таки деякі повноваження у ТСК є. Саме через них Верховна Рада України здійснює свої контрольні функції. Найголовніше,  що буде вирішено шляхом створення цієї ТСК – це суспільний розголос цього питання. Це питання буде на порядку денному скрізь. Про нього будуть говорити і з’явиться якась дискусія. А більш юридичний та приземлений результат – це те, що за результатами роботи ТСК буде прийнятий або не прийнятий Верховною Радою висновок, тобто висновок обов’язково з’явиться і може бути направлений, згідно норм регламенту ВР, до головного прокурора України, щоб він визначився, чи вносити відомості до судових розслідувань чи ні".

Фото - УНІАН