Кабмін погодив збільшення штрафів за порушення вимог пожежної безпеки: на які зміни очікувати

Кабмін погодив збільшення штрафів за порушення вимог пожежної безпеки: на які зміни очікувати

Кабінет міністрів 23 вересня погодив законопроєкт, який посилить відповідальність за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки. Голова Правління ВГО "Український союз пожежної та техногенної безпеки" Борис Платкевич в ефірі Українського радіо розповів, на які зміни очікувати і чи сприятиме цей документ зменшенню кількості пожеж.

"Штрафи на сьогодні, дійсно, були сміхотворними. Але чи вирішитьтільки підвищення штрафів вирішить проблему пожежної безпеки? Звісно, ні. Це проблема комплексна. І потрібно розробити комплекс заходів, один із яких може бути підвищення штрафів", ─ зазначив Борис Платкевич.

На його думку, підвищення штрафів може налякати тільки маленькі підприємства, для яких цей штраф є суттєвим.

"Пожежі трапляються більше на великих підприємствах, готелях. І для великих торгово-розважальних центрів це не штрафи, навіть якщо вони будуть збільшені. Напевно, вони заплатять цей штраф і не будуть виконувати ті заходи на багато сотень тисяч гривень, які потрібно виконати задля пожежної безпеки", ─ сказав він.

Платкевич зауважив, що потрібно суттєво змінювати систему пожежної безпеки.

"Якщо механізм підвищення штрафів не працює, а він не працює, то потрібні зміни на законодавчому рівні. Потрібно ввести недержавну систему пожежного аудиту. І є змога це зробити, бо в Україні діють понад тринадцять органів з оцінки відповідності системі пожежно-техногенної безпеки, акредитовані Національним агентством акредитації України на інспектування протипожежної системи. Крім того, якщо власник відповідає за пожежну безпеку будівлі, то потрібно зобов’язати його проводити у відповідні строки пожежний аудит, підпорядкованої йому будівлі чи споруди. І ДСНС це повинні контролювати. І якщо власник не провів аудит, контролюючі органи повинні закрити будівлю, незважаючи на те, чи не ТРЦ, чи навчальний заклад", ─ прокоментував Платкевич.

Зазначимо, відповідним проєктом пропонується встановити штрафи на рівні від 3400 до 10 200 гривень за умисний неправдивий виклик рятувальників або швидкої допомоги. Також мінімальний штраф за невиконання приписів та порушення вимог пожежної та техногенної безпеки пропонують встановити у розмірі 510 гривень, а максимальний ― 8500 гривень.

Крім цього, пропонується запровадити кримінальну відповідальність за порушення вимог техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення аварії.

Фото з відкритих джерел