Експерти спростували фейкові новини про підвищення тарифів на воду та електроенергію

Експерти спростували фейкові новини про підвищення тарифів на воду та електроенергію

На 22% підвищиться ціна на холодну воду і майже вдвічі - на електроенергію. Про такі тарифи повідомляли українців різні ЗМІ, посилаючись на Меморандум України та МВФ. Що насправді очікувати у платіжках цієї осені в ефірі Українського радіо розповів народний депутат, голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, представник президента в уряді Андрій Герус. Свою думку про те, коли ж очікувати на зміну цін висловив експерт з питань соціальної політики, міністр соціальної політики (2014-2016), віце-прем’єр-міністр України (2016-2019) Павло Розенко. А також про те, хто відповідає за нарахування тарифів і звідки з’явилася інформація про їх підвищення докладніше пояснив професор Києво-Могилянської школи врядування Геннадій Рябцев.

"Ніяких підвищень на електроенергію з 1 жовтня не буде, наскільки мені відомо. Точніше вам може сказати уряд, адже лише він уповноважений ухвалювати такі рішення. Щодо підвищень тарифів на воду, по моїм свідченням, підстав для них теж немає. Дійсно, складовою собівартістю води  є електроенергія, якщо вона здорожчає, то і тарифи на воду зростуть. Але причин для подорожчання води, тим більше на 22%, немає. Я спростовую цю інформацію", - заявив голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, представник президента в уряді Андрій Герус.

"Що стосується газу: на сьогоднішній день найбільшим фактором цін на газ є ринкові тренди. Якщо на світовому чи європейському ринку ціна газу буде зростати, то і в нас відбудеться підвищення цін, якщо зменшуватиметься - відповідно те ж трапиться і в нас. Але ніхто не може спрогнозувати, що відбуватиметься у світі найближчим часом. Можу сказати лише те, що поки ситуація більш-менш стабільна" - додаєнародний депутат Андрій Герус. 

Цю інформацію спростовує і Міністерство Енергетики України. На офіційному порталі Міністерства з’явилася заява стосовно нарахування цін на електроенергію для населення.

"Міненерго та Уряд неодноразово наголошували, що в умовах складної соціально-економічної ситуації ціна електричної енергії для населення до кінця поточного року залишатиметься незмінною.  

Тарифи на електроенергію, що відпускаються населенню, встановлені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 26.02.2015 № 220.

Згідно з цією постановою, ціна на електричну енергію становить (з ПДВ):

•          до 100 кВт/год – 90 коп. за кВт/год,

•          понад 100 кВт/год – 168 коп. за кВт/год.

Збереження фіксованого пільгового тарифу на електричну енергію для населення в умовах нової моделі ринку електричної енергії здійснюється в рамках механізму ПСО, який було запроваджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 № 483 "Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії" (із змінами).

Додатково інформуємо, що ціна на електричну енергію для населення в Україні не переглядалася з 2017 року і наразі є найнижчою серед усіх країн Європи. В тому числі – в 1,2-2 рази нижчою ніж в сусідніх з Україною країнах."

Проте, на думку експерта з питань соціальної політики Павла Розенка,  тарифи можуть змінитися: "Справді, з 1 жовтня для населення буде підвищення ціна на газ та електроенергію. Проблема у тому, що ми знаходимося напередодні місцевих виборів, тому очевидно - представники влади будуть спростовувати цю інформацію. Але зворотнє ви побачите у власних платіжках, які отримаєте у листопаді після виборів. 

І тут виникає інша проблема: з 1 жовтня зміниться форма нарахувань субсидій. Раніше субсидіант підвищення цін на електроенергію та газ не відчував. Тому що в нього була певна фіксована сума, яку він сплачував, але з наступного місяця вступає в силу нова формула нарахувань субсидій".

Звідки виникли твердження про підвищення тарифів та хто регулює питання ціни на воду, електроенергію та газ роз’яснив в ефірі Українського радіо і професор Києво-Могилянської школи врядування Геннадій Рябцев: "Інформація, яка виникла у ЗМІ, стосувалася намірів озвучених під час переговорів про компенсації інвесторам "зеленого" тарифу за ті несплати, які були цього року. Тоді мова йшла про механізми компенсації цих втрат. Одним з них був - підвищення тарифів на електроенергію. Але таку ідею органи влади не підтримали, зокрема Кабінет Міністрів. Це був один з проектів, який просто розглядався в кулуарах, але реалізації якого ніхто не сприяв. Але чому він став такою новиною, як факт який вже відбувся, для мене загадка.

Місцеві влади встановлюють усі тарифи, які стосуються теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Але є, так звані, ліцензіати НКРЕКП, які мусять узгоджувати свої тарифи з Нацкомісією. Таких ліцензіатів не так багато, але вони ще є. 

У будь-якому разі тарифи, які розрахують комунальні або приватні підприємства, мають узгоджуватися з місцевим самоврядуванням або НКРЕКП. Тобто просто так, довільно ніхто в Україні не встановлює. Що стосується тарифів газ та електроенергію: вони перебувають під наглядом Кабінету Міністрів".

Фото: Укрінформ