Світлана Матвієнко про похід активістів на вибори: "Треба чітко розуміти куди, з ким і навіщо ти йдеш, й де принесеш найбільшу користь"

Світлана Матвієнко про похід активістів на вибори: "Треба чітко розуміти куди, з ким і навіщо ти йдеш, й де принесеш найбільшу користь"

Що мотивує громадських активістів йти у владу? Чим вони жертвують у разі перемоги? Чи зможуть стати ефективними та змінити якість політики? Про це розповідають гості програми "Активізація з Людмилою Тягнирядно" голова Ради громадської організації "Лабораторія законодавчих ініціатив", директорка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко, голова Координаційної ради БО "100% Життя" Дмитро Шерембей та радниця віце-прем'єр-міністра з євроінтеграції Світлана Заліщук.

0:00 0:00
10
1x

"Активістам, які зараз ідуть на місцеві вибори, я би не позаздрила, це складний вибір. Тут варто відзначити, що не можливо стати політиком без внутрішнього бажання. Проте найголовніше – це готовність і розуміння, що ти там будеш робити і для чого ти туди йдеш",– вважає голова Ради "Лабораторії законодавчих ініціатив" Світлана Матвієнко.    

Одним із проєктів "Лабораторії законодавчих ініціатив" є  Українська школа політичних студій, де організатори збирають професіоналів у різних сферах для налагодження суспільного діалогу.

"Наша задача показати через навчання, спілкування і дискусії, реальну картинку того, що може очікувати молодих лідерів у владі. Крім того, ми говоримо про відповідальність, яку можуть  взяти на себе ці лідери і чим готові вони працювати для суспільного блага",– зазначає директорка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко.    

Нині присутній тренд у політичних партіях брати до своїх лав громадських активістів. Такий різкий старт у політику національного масштабу по-різному показує людей. Хтось після закінчення каденції йде з втратами, а інші зі здобутками.

"Репутаційні втрати бувають шаленими. Якщо говорити про здобутки, то це вже залежить від талантів, цінностей і життєвого плану, який має людина. Український політичний процес далекий від ідеального",– каже директорка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко.    

Сьогодні слово "активіст", певною мірою, стає суспільною проблемою, вважає експертка. Багатьом громадським активістам піти на вибори і програти їх – не страшно, страшно потім не займатися політикою.

"Активіст у списку – це тренд. Є тренди на співаків, зірок. У політиці цей тренд спадає. Зараз тренд на місцевих активістів. Чому? Усе дуже просто. Громадянське суспільство має набагато вищий показник довіри, ніж політичні партії і різноманітні політичні гравці. Тут є й інша проблема – це компроміси. Від якої партії піти? Як бути зі своєю репутацією? Як правильно її конвертувати? Кому подарувати її? Яку партію підтримати? Проблема у тому, що в Україні немає сильних партій",– підкреслює голова Ради "Лабораторії законодавчих ініціатив" Світлана Матвієнко.

Похід у політику – це питання покликання, вважає Світлана Матвієнко.

"Багато людей, які потрапили на посади, дуже цього хотіли, працювали над цим. Я переконана тут питання в покликанні. Наприклад, особисто я вважаю, що людині має буде комфортно. Вона має знати, де вона приносе найбільшу користь. Треба дуже чітко усвідомлювати куди, з ким і навіщо ти йдеш. Коли ти один раз ідеш на компроміс і не вмієш себе захищати, це обов'язково закінчиться не дуже добре",– зауважує Світлана Матвієнко.

Голова Координаційної ради БО "100% Життя" Дмитро Шерембей вважає, що для громадського середовища і країни є корисними не лише позитивні перетворення активістів на політиків.

"Навіть негативні приклади, коли яскраві представники громадянського сектору йшли в парламент і "злилися", "погоріли" – це вже позитивний досвід для громадського сектору України. Чому? Це таке сито, котре також нас чистить і дає можливість інакше дивитися на наш рух. Інакше ставити мету для людей, яких ми обираємо у владу. У будь-якому випадку до влади потрібно ставитися як до інструменту змін",– зауважує голова Координаційної ради БО "100% Життя" Дмитро Шерембей.

Президент Володимир Зеленський на одній зі своїх пресконференцій скаржився на те, що складно знайти професійних людей на керівні позиції і що влада має кадровий дефіцит. Світлана Матвієнко вважає, що професійних людей вдосталь, лише вони не є лояльними до нової політичної верхівки.

"Політика має бути професійною діяльністю. Мають створюватися сильні політичні партії, які виховуватимуть лідерів. Людей хороших дуже багато і вони достойні були б не просто займати якісь посади, а реформувати цілі сфери, але дуже часто ці люди є нелояльними і зручними для влади. Парламент, як і будь-яка суспільна інституція, це своєрідне відображення дзеркала суспільства",– вважає Світлана Матвієнко.

Радниця віце-прем'єр-міністра з євроінтеграції Світлана Заліщук переконана, що люди з новими цінностями, підходами, ефективністю зможуть краще впливати на зміни в країні.

"Моя особиста думка, що люди з громадянський сектору, мають максимально сьогодні заповнювати всі щаблі влади і законодавчої, і  виконавчої, і на місцевому рівні. Саме так ми і змінюємо систему, ми її ламаємо зсередини. Можна залишатися в громадському секторі і бути найефективнішою громадською організацією з фантастичною репутацією, з цитуванням у ЗМІ, але питання до ККД. Реальних змін у державі, мені здається, все-одно буде менше",– говорить радниця віце-прем'єр-міністра з євроінтеграції Світлана Заліщук.

А директорка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко додає: "Моя порада активістам, які йдуть на місцеві вибори одна – не забувати всі передвиборчі гасла й посилання на слово цінності, які вони вживали і вживатимуть протягом кампанії".

На фото: голова Ради "Лабораторії законодавчих ініціатив", директорка УШПС Світлана Матвієнко