Український слід у досьє FinCEN: чому економічні злочини не розслідуються

Український слід у досьє FinCEN: чому економічні злочини не розслідуються

Витік даних Мережі по боротьбі з фінансовими злочинами (Financial Crimes Enforcement Network, FinCEN) США свідчить про те, що деякі з найбільших банків світу дозволяли злочинцям відмивати «брудні» гроші. Йдеться про транзакції на суму близько 2 трильйонів доларів. Документи, оприлюднені 20 вересня, показали, які російські олігархи використовували банки, аби уникнути санкцій, які перешкоджали їм виводити кошти. Проте в поле зору потрапили й українці: колишній президент Віктор Янукович, брати Клюєви, олігарх Сергій Курченко, Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський, Рінат Ахметов та Петро Порошенко. Про наслідки чергового фінансового скандалу і український слід у ньому Українському радіо розповів директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Ця інформація дуже ретельно охороняється, оскільки дійсно може нашкодити багатьом впливовим людям не тільки в Україні, але й у всьому світі. Проте ми знаємо, що є групи, які достатньо оснащені різноманітними технологіями, програмісти, яким не байдуже те, що відбувається у світі. Й вони ведуть війну зі світовим злом, ламають системи та отримують інформацію. Другий шлях, який я не виключаю, той, що один з працівників тої структури, яка мала доступ до цієї інформації, вирішив передати її журналістам за певну винагороду або з ідейних переконань", – висловив свої припущення щодо того, як стався витік інформації Ілля Несходовський.

Документи містять 489 транзакцій, що пов’язані з особами, які в свою чергу пов’язані з Україною. Проте, як відзначив Несходовський, вони не є свідченням порушення українського або міжнародного законодавства й можуть бути пов'язані з іншими злочинами: "Йдеться, наприклад, про корупцію, коли кошти з України перераховувались на компанії, які є офшорними, далі здійснюватися інші транзакції для того, щоб ці кошти виглядали як отримані доброчесно. Також це може бути, хоча менше пов’язано з Україною, операцією з торгівлі зброєю, наркотиками, торгівлею людьми, розповсюдженням зброї масового знищення". 

"Чому це не розслідується в Україні, я бачу два моменти. По-перше, на сьогоднішній день в Україні продовжує існувати кругова порука. Наша судова система та правоохоронні органи не реформовані, тому вони не розслідують дані справи, оскільки не є зацікавленими, щоб дана інформація була відкрита. Другий момент, на мою думку, полягає в тому, що наші правоохоронні органи є некомпетентними для того, щоб розслідувати ці справи. Якщо для американського правосуддя найважливіше – знайти істину, що було в основі і чи був злочин чи ні, то в нас ти відразу або злочинець, або ні без вивчення доказів", – розповів Несходовський. 

За словами експерта, банківська система може існувати без подібних "темних" транзакцій, але якщо інші банки дозволятимуть собі не задавати питання, це означає, що коштовні клієнти будуть переходити до них. Також вкладники шукатимуть й інші способи зберігання коштів.

"Злочинний світ не стоїть на місці: на даний момент ви можете анонімно значні суми перераховувати з допомогою криптовалют. Криптовалюти не можна відслідкувати, можна монетизувати. Це доволі потужна альтернатива банківських операцій, які дешевше і стовідсотково анонімні, адже там немає можливості простежити, хто перерахував і кому. Тому сильна прозорість банківської системи може призвести до того, що їхні клієнти перейдуть в іншу сферу", – підсумував Ілля Несходовський.

ФОТО: pixabay