Що впливає на гривню та який курс валют чекати в 2021 році? Пояснює експерт

Що впливає на гривню та який курс валют чекати в 2021 році? Пояснює експерт

Чому курс долара росте догори, як Національний банк може регулювати економічні процеси у країні та на які показники валюти українцям розраховувати в 2021 році Українському радіо розповів кандидат економічних наук, керуючий партнер консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Процеси, які відбуваються зараз, пов'язані з тими самими процесами, які впливали на курс гривні. Це, на жаль, суб’єктивний фактор: не виконується 99 стаття Конституції, щодо якої Нацбанк зобов’язаний утримувати гривню на стабільному рівні. Це його головна задача і те, що відбувається – це наслідки відповідної політики Національного банку", – розповів Євген Невмержицький.

За його словами, є об'єктивні економічні закони, які діють незважаючи на волю людей, проте держава має своїм обов’язком утримувати стабільний показник валюти: "Комусь вигідне зростання курсу, комусь – ні. Відповідно, якщо держава, в даному випадку НБУ, виконує свої функції і діє в інтересах суспільства, вона робить все можливе для того, щоб підтримувати курс на стабільному рівні". 

"Економічна ситуація в Україні минулого року була не дуже краще, ніж цього, але курс аномально зростав і це суперечило попереднім тенденціям, економічному стану та логіці. Україна досягла першого місця в світі щодо зростання долара до твердої конвертованої валюти. Економічних підстав цього не було", – наголосив експерт. 

Відтак, як пояснив Невмержицький, це має значні наслідки для економіки й зараз: "Сьогодні курс 28 гривень, в бюджеті записано 29,5 грн. Тобто не було жодних підстав зазначати в бюджеті показник, який перевищує курс, який був на момент прийняття бюджету. Тепер в нас залишилося лише декілька місяців до кінця року, коли ми будемо рахувати показники, і в нас одна гривня залишається до того курсу, який заплановано в бюджеті. Якщо порахувати бюджет України в доларах по 28 гривень і по 29, то різниця буде в 1 мільярд 300 мільйонів доларів. Це величезна сума для всієї економіки".  

"Якщо говорити про ВВП, то множимо цю цифру на 5, тобто йдеться більше, ніж про 7 мільярдів доларів. Це більше, ніж МВФ має надати нам протягом п’яти років. Це означає маніпуляції Національного банку і дозвіл цих маніпуляцій, які закладаються навіть на законодавчому рівні. Те, що минулого року курс зростав аномальним чином, означає, що НБУ володіє всім інструментарієм, щоб рухати курс як вверх, так і вниз", – наголосив Євген Невмержицький. 

Головних інструменти, які впливають на курс гривні, пояснив далі економіст, є два: облігації внутрішньої державної позики, тобто державні запозичення, та інтервенції центрального банку: "Зростання попиту на гривневі облігації діє як економічний фактор і сприяє укріпленню гривні. Якщо казати загалом про ціну зовнішніх та внутрішніх запозичень НБУ, то це той зашморг на економіці, який все суспільство утримує. Якщо порівняти українську економіку з економікою будь-якої розвиненої країни, то державні запозичення є найдешевшими. Їхня ціна найнижча: 10 % – це захмарні відсотки. Попередні роки було 30 %, що було грабуванням країни, яке завдавало більшу шкоду, нід втрата територій. Наприклад, в США вартість складає 0,5 %, в Україні в 20 разів більше". 

"Проте, з іншого боку, фіксований курс гривні – це теж неправильно. Негативними наслідками фіксованого курсу є те, що це неринкова міра. Якщо фіксований курс один, а ринковий – інший, це погано. НБУ має своїми інструментами управляти курсом та утримувати його на стабільному рівні", – розповів Невмержицький.

Він висловив свою думку, що в 2021 році курс долара не буде значно відрізнятися від того, який передбачений в Державному бюджеті. Нагадаємо, очікується курс 29,1 гривні за долар. 

"Після того, як закінчився банкопад і штучна девальвація, з 2016 року курс в Україні сильно не коливається. І зараз влада розуміє, що від курсу гривні суспільство рахує стабільність, від чого прямо залежать рейтинги. Якщо будуть коливання такі, як до 2016 року, це буде катастрофа для влади. Тому я сподіваюсь, що курс буде стабільним і не перевищує 29 гривень", – підсумував експерт.

ФОТО: pixabay