"Ікона професіоналізму": спогади про легендарного диктора Миколу Козія

"Ікона професіоналізму": спогади про легендарного диктора Миколу Козія

7 вересня у віці 79 років відійшов у вічність легендарний диктор Українського радіо та перший бренд-войс 1+1, радіоведучий, актор Микола Козій. Саме він озвучив українською такі фільми, як "Король говорить", "Шоколад", "Титанік", телесеріалів "Коломбо" та "Альф". Крім того, диктор начитав текст першої україномовної Біблії у форматі аудіо. Якою людиною був Микола Козій в ефірі Українського радіо пригадали кандидатка філологічних наук, доцентка Інституту журналістики Майя Нагорняк, актор та учень Миколи Козія Олесь Гімбаржевський, головна режисерка радіо "Культура" Ірина Ковальова, актор та диктор дубляжу Євген Малуха.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

...був відкритим до змін

"Я прийшла працювати на Українське радіо в 1993 році ще студенткою Інституту журналістики і з того часу почала працювати з Миколою Козієм. Власне тоді на радіо запроваджувалась творча революція, коли випуски новин, інформаційні програми намагалися читати вже не диктори, а журналісти, ведучі і модератори. Микола Козій був диктором в класичному розумінні цього слова. І коли відбувався перехід із дикторського ведення на журналістське, то Козій був єдиним з цілого дикторського цеху, хто наважився спробувати себе в ролі ведучого інформаційної програми",– згадує Майя Нагорняк.

Микола Козій намагався, як зауважила журналістка, залишити в минулому свою дикторську роботу і спробувати свої сили як ведучий: "На початках в нього виходило не зовсім добре. Журналісти з профільною освітою мали більш просту, невимушену манеру, адже самі готували тексти, які оприлюднювали в ефірі. Микола Козій же оприлюднював тексти, які йому готували журналісти. Йому було дуже важко відійти від дикторської манери, але він дуже старався".

… любив молодь та міцний зелений чай

"Микола Тимофійович був людиною абсолютно непримітною, скромною. Ми познайомилися на Хрещатику, 26, я тоді працював режисером музичної редакції і ми запрошували дикторів начитувати нам художні тексти. І серед дикторів-чоловіків ми любили запрошувати Миколу Козія, який робив це найкраще", – розповів Олесь Гімбаржевський.

Актор пригадав, що у Козія були два термоси, в одному з яких була міцна кава, а в іншому – міцний зелений чай: "Це був своєрідний допінг, яким він всіх пригощав".

"Також пригадую, як він переживав, коли надійшов телевізійний контент на молоді голоси: серіали, мультики. Вже аж такої потреби в його послугах не було і я бачив, як він переживав, тому що він тягнувся до нас, молодшого покоління. Йому подобалось бути з нами і працювати", – розповів Гімбаржевський.

...сумнівався в собі і перевіряв

Майя Нагорняк розповіла, що в Миколи Козія завжди було дуже багато роботи, адже він поєднував роботу на Українському радіо з роботою на каналі 1+1 та інших, дубляжі.

"Покоління зараз таке, що перевіряти наголоси, зазирати в словник немає часу. А Козій, маючи такий великий досвід, двічі себе перевіряв. І це перейшло й до нас, середнього покоління. Він мав здатність в собі сумніватися і перевіряти себе", – подкресливОлесь Гімбаржевський.

… мав мільйон робіт та свій мішок з листами

"Раніше був дикторський цех із найкращими голосами, знанням української мови і правильною українською мовою. Одним із них був Микола Козій", – наголосила головна режисерка радіо "Культура" Ірина Ковальова

Вона розповіла, що амплуа у всіх дикторів було неоднаковим, проте Микола Козій був дуже багатогранним: "Він акумулював в себе всі жанри: міг бездоганно прочитати новини, спуститися вниз і читати дітям казки".

"Коли ми записували якісь серйозні музичні програми, мене просили записати Миколу Козія, тому що це був знак якості. Коля ніколи просто не ходив по комітету: він літав, біг, бо в нього було мільйон інших робіт. Але, якщо треба було записати, а сьогодні не було часу, ми домовлялися на завтра і записували. Коли він забігав в студію,то, ще не встигнувши сісти перед мікрофоном, він кричав "Пишемо". І я розуміла, що він вже знає, що писати. В нього була здатність бачити повністю лист з першого слова до кінця", – пригадала Ірина Ковальова. 

Режисерка радіо "Культура" також розповіла, що голос Миколи Козія знали по всьому світу: "Через деякий час я була головним режисером на іномовленні. Ми дуже багато писали літератури, музики, віршів. І це все летіло за кордон, за океани, по всьому світу голос Козія знали. Тоді в нас був відділ листів, куди приходили безліч листів від наших слухачів. Такий мішечок листів був саме для Козія".

… знав майже всі наголоси слів 

"Моє знайомство з Козієм відбулося ще в дитинстві з радіоприймача. Коли ми познайомилися на серіалі "Альф", він був для мене також величиною, наче доторкнутися до пам’ятника. Було дуже тяжко: я – російськомовний актор, який щойно з театра прийшов до мікрофона, а поруч сидить людина, яка знає 80 % наголосів української мови", – пригадує Євген Малуха.

Актор розповів, що Микола Козій завжди називав себе журналістом, а не актором під час дублювання фільмів та серіалів, зокрема, й "Альфа", на якому вони познайомились: "Коли його просили заспівати чи зробити біля мікрофона щось кумедне, він важко на це йшов. Для нас це було кумедно, а для нього було кумедно, як артисти не знають наголосів, не вміють рівно читати і тримати фразу. Але ми вчилися в нього, а він вчився в нас".

"Є такий вислів "говорити – не робити". Так в Миколи Тимофійовича це було навпаки: "робити – це говорити", – підсумував Євген Малюха.

ФОТО: Радіо Свобода

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук