Виборчий процес стартував. Основні проблеми і виклики аналізує експерт

Виборчий процес стартував. Основні проблеми і виклики аналізує експерт

Про затягування формування виборчих округів, закон про псевдорефрендум та спрощену процедуру зміни адреси голосування в ефірі українського радіо розповідає директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Основні проблеми, які виникли з організацією та проведенням місцевих виборів Андрій Миселюк окреслив так: "У нас жодні вибори не обходяться без кризової ситуації, яка потребує антикризового реагування. Ці вибори не стали винятком. Законодавство щодо їхнього проведення ухвалювалося в останній момент. По друге, це законодавча складність проведення цих виборів для великих міст. Тому легше знайти моменти, де не виникають складнощі, аніж там де вони виникають. Стосовно загальної обстановки, то це й епідеміологічна ситуація. Хоча МОЗ зазначав, що вибори відбудуть ся навіть у червоній зоні, люди будуть зважувати ризики йти чи не йти на голосування".

Вперше місцеві вибори у нас набули значної ваги внаслідок децентралізації. Великі ресурси пішли на місця і тепер за ці ресурси буде колосальна битва. "Справді, ці вибори мають велике значення, адже багато, що залежить від місцевих громад. Там дуже багато фінансових, земельних ресурсів, за які точитиметься боротьба. З іншого боку не так багато впливових гравців, в яких є достатня кількість ресурсів для того, щоб вони могли за це позмагатися. Це  з одного боку об’єктивна ситуація через кризу з економікою, а з іншого боку, не всі можуть швидко ухвалити організаційні рішення задля того, щоб у цей процес ефективно зайти і дійсно бути там впливовим гравцем", – зазначає експерт.

Нарізка виборчих округів у столиці фактично зірвана. Вже анонсувалося продовження засідання територіальної виборчої комісії через затягування процесу. Чи не поставе таке затягування під загрозу прозорість чесність і визнання цих виборів міжнародною спільнотою зокрема пояснює Андрій Миселюк: "Принципово це не вплине на хід виборів і не спричинить масового оскарження результатів. Звичайно затягування будуть впливати на поточний процес, ускладнюватимуть його і гальмуватимуть. Виборчий процес буде реалізований у ті терміни, в які він має бути реалізований і ніяких зривів там не передбачається. Чому є така впевненість? Тому що в процесі задіяні великі гравці, які вже вклали великі ресурси і зацікавлені, щоб усе відбулося і не було зірвано".

На питання, чому вибори на підконтрольні території Донецької і Луганської області не відбудуться експерт зазначає: "По-перше, їх там складно провести, враховуючи безпековий компонент. По-друге, є специфіка управління, тому що там діє не просто цивільна влада, а в першу чергу військова цивільна адміністрація. Крім того, до цього долучився і політичний аспект, оскільки виборці тих територій орієнтовані в першу чергу на "ОПЗЖ", і звісно партії влади там мало що світить. Тому їх там штучно обмежили через і так великий ресурс "ОПЗЖ" на Сході та Півдні України".

Верховна Рада готується схвалити у першому читанні суперечливий проєкт про проведення Центральною виборчою комісією у день виборів "опитування громадської думки". Навіщо ЦВК таке право пояснює експерт: "Це повністю маніпулятивна ідея партії влади. "Слуга народу" грається в псевдодемократію. Минулого року вони також намагалися запустити механізм плебісцитів за прикладом Швейцарії, щоб використовувати цей важіль для протискання вигідних собі політичних рішень. Закон ухвалюється в лічені тижні в атмосфері перевиборчої кампанії. Це повністю політична акція, спрямована на обслуговування інтересів влади. Опоненти робитимуть усе можливе, аби це відтягнути і "Слуга народу" 25 жовтня не змогла скористатися цим вигідним для неї механізмом".

Цього разу дуже спрощена процедура зміни виборчої адреси і водночас набагато менше охочих її змінювати, аніж перед парламентськими виборами. На ранок 7 вересня цим правом скористалися лише 30 тисяч українців. "Тут розгадка в специфіці виборів. Коли обирається загальнонаціональний парламент, людина може проголосувати за обрану партію в будь-якій точці. Коли йдеться про вибори на території, де людина проживає, звісно вона би хотіла відстежувати, як кандидат у депутати бачить вирішення проблем її округу. Тому голосуючи в іншому місці, людині буде складно вникнути в цю специфіку і бути включеною повністю в цей процес",  пояснює Андрій Миселюк.

На фото: Андрій Миселюк