Курс нового голови НСЗУ та прогноз Шмигаля про 3000 хворих на коронавірус щодня. Коментує експерт

Курс нового голови НСЗУ та прогноз Шмигаля про 3000 хворих на коронавірус щодня. Коментує експерт

Що зміниться в Національній службі здоров’я України з приходом нового керівництва? Наскільки реальними є прогнози прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо 3000 хворих на коронавірус щоденно та чи витримає таку планку медична система України, в ефірі Українського радіо розповів медичний експерт Андрій Скіпальський.

0:00 0:00
10
1x

Напередодні стало відомо, що виконувачем обов’язків голови НСЗУ призначено колишнього заступника в.о. голови служби та ексголовлікаря мережі приватних клінік Андрія Віленського.

Медичний експерт Андрій Скіпальський вважає, що зміна керівництва НСЗУ – тривала історія, яка виникла через різні неузгодженості між Міністерством охорони здоров’я з керівництвом Уряду. Але оцінює цей тактичний хід позитивно: "У мене позитивний досвід співпраці з Андрієм Віленським. Я сподіваюсь, що це рішення буде мати позитивні наслідки. Це – не значить що замінили команду, непевне, треба було поміняти Оксану Мовчан (екс т.в.о керівника НСЗУ – ред.). Поміняли на її заступника. І напрямок реформ від цієї заміни не зміниться. Що буде далі з конкурсом на очільника НСЗУ, будемо дивитися".

Також напередодні прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю одному з телеканалів спрогнозував новий антирекорд захворюваності на COVID-19 в Україні.
"Сьогодні в нас від 2 000 до 2 500 хворих щодня, за прогнозами до кінця вересня ця цифра зросте до 3 000 захворілих щодня", — розповів Шмигаль.

Цифра 3000 хворих щодня – цілком реальна для України, вважає експерт Андрій Скіпальський. "Думаю, що така заява (Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля – ред.), це – підготовка населення до того, що такий показник може бути".

На сьогодні, три області мають вже наповненість лікарень більше 50-ти відсотків. "Тому, маючи щоденний показник в 3000 захворілих, цілком прогнозовано, не в усіх, а в кількох областях, наповненість ліжок в 80 відсотків", – прогнозує аналітик.

Однак, не треба забувати, що змінено вимоги до госпіталізації, і все менше і менше будуть госпіталізувати з підозрами, зазначає він: “Думаю, в уряду ще є трошки люфту, щоби корегувати наповненість ліжкофонду саме за рахунок підозр".

Також Андрій Скіпальський називає реалістичними сценарій, коли хворих з однієї області перевозять до іншої. "Але, такий варіант потребує додаткових рішень і Міністерства охорони здоров’я і уряду, а також рішень місцевих органів влади йти на поступки і приймати пацієнтів з інших районів".

За тими статистичними даними, що є, система охорони здоров’я поки що готова. "І на мою думку, – каже медексперт, – проблема не скільки в кількості ліжок, а в кількості обслуговуючого персоналу. Бо кількість ліжок, не відповідає кількості персоналу, яка обслуговує ці ліжка. Тому, більше можна прогнозувати саме проблем в якості медичного обслуговування".

Крім того, лікарів стає менше в строю через високий рівень захворюваності серед них. Адже, багато медиків лікується або перебуває на самоізоляції.

На думку експерта Андрія Скіпальського, зараз в Україні немає можливостей зменшити рівень захворюваності. "Рішення приймаються частково, не завжди з точки зору пандеміології, а, часто, з точки зору політичної доцільності і готовності країни до подальших карантинних заходів. А ми бачимо, що люди до подовження не готові, бізнес – проти".

За місяць також стане зрозумілою епідситуація після початку навчального року, каже він. "Ми розуміємо, що через тиждень чи два, будуть факти, коли через випадки захворювань будуть закриватися класи чи навіть і школи. Але, тільки на підставі цих даних ми можемо зробити якісь висновки. Так, з психологічної сторони дуже багато питань виникає – хто буде сидіти вдома з дітьми? Як за це платити?"

Нагадаємо, в Україні продовжили карантин до 1 листопада.

ілюстративне фото - УНІАН 

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Дивна справа" — голова НСЗУ Гусак про звинувачення її у службовій недбалості
Шмигаль: в уряді та Міносвіти тривають дискусії про повернення предмету "Історія України" для вступу у ВНЗ
Шмигаль: Ми очікуємо від Альянсу конкретики, нам уже замало "відкритих дверей"
Росія пошкодила або зруйнувала близько тисячі медзакладів України – Ляшко
Нова хвиля ковіду може бути в Україні в середині лютого – міністр охорони здоров’я Ляшко