Кожен 5-й українець працює неофіційно. Як держава посилює контроль за роботодавцями

Кожен 5-й українець працює неофіційно. Як держава посилює контроль за роботодавцями

Державна служба з питань праці від завтра посилить контроль за належним оформленням трудових відносин з працівниками. Як повідомляє пресслужба Пенсійного фонду, за порушення законодавства у сфері оформлення трудових відносин кримінальна відповідальність може передбачати штраф від 34 до 85 тис. грн, позбавлення права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, виправні роботи на строк до двох років, або арешт до 6 місяців.

0:00 0:00
10
1x

За даними Держслужби праці, існує 11 підстав для проведення інспектування: наприклад, якщо звернеться сам працівник і повідомить про порушення; за рішенням керівника держслужби з питань праці, після аналізу інформації в ЗМІ; за рішенням суду; за повідомленням профспілкових організацій; за дорученням прем’єр – міністра України.

Очікується, що від завтра збільшиться як кількість перевірок, так і кількість перевіряльників: крім, органів з контролю держпраці, податкової, роботодавців перевірятиме поліція.

Мораторій на перевірки обернувся погіршенням стану захищеності працівників: зростає травматизм на виробництві, збільшується кількість неоформлених працівників, затримуються заробітні плати та інше, розповів в ефірі Українського радіо експерт із трудового права Віталій Дудін.

До того ж діє нова Постанова № 383, яка визначає нові критерії ризиків, за якими уповноважені органи будуть здійснювати перевірку, розповідає він: "Серед таких ризиків згадується і затримка заробітної плати; невідповідність кількості працівників тій, яка має бути в певній сфері господарювання; використання неповного робочого часу; виплата мінімальної зарплати".

Нагадаємо, з 1-го вересня збільшується мінімальна зарплата до 5000 грн.

Треба також пам’ятати, додає юрист, що будуть діяти більш суворі правила для підприємців у випадку виявлення неоформлених працівників, тому можливі і раптові перевірки.

На запитання, чи не призведе таке підсилення контролю до того, що на бізнес чекатиме "засилля" перевірок, Віталій Дудін відповів, що побоювання є. Але, не треба забувати, що ліберальні заходи до бізнесу не призвели до покращення фінансового стану чи збільшення кількості оформлених працівників. "Коли в 2017 році почались більш системні перевірки, — нагадує він, — то в бізнесі почали масово оформляти працівників. Щодо "малого бізнесу", так званих суб’єктів з малими ступенями ризику, таких суб’єктів нараховується 414 тисяч, це – найбільша група. Тому вважаю, що нові інспекційні перевірки до більшості суб’єктів просто не дійдуть"

Працівникам, зазначає експерт, теж слід знати свої права й розуміти, що отримуючи зарплату "в конверті", вони зменшують собі розмір майбутньої пенсії, зменшують зараз суми виплат за лікарняні та оплачувані відпустки.

В цьому, переконаний Дудін, і є надмета цього нововведення: "Працівники мають більш уважно ставитись до захисту своїх трудових прав. Це – сигнал їм, змінити свої відносини з роботодавцем, і користуватися тими вигодами, які передбачені Законодавством, створювати профспілки, добиватися належної оплати та відпочинку. І підприємці, хоча б частина, змінять своє ставлення до цього питання".

Хоча, масового результату посилення контролю очікувати не варто, вважає експерт, адже ресурси Держпраці дуже обмежені.

фото - з відкритих джерел