Як українці будуть голосувати на місцевих виборах 25 жовтня? Розповідає експерт

Як українці будуть голосувати на місцевих виборах 25 жовтня? Розповідає експерт

25 жовтня в Україні відбудуться чергові місцеві вибори за новим Виборчим кодексом. У виборчих округах, де є понад десять тисяч виборців, вибори відбудуться за пропорційною системою, відповідно балотуватися можна буде лише від політичних партій. Також змінилася й форма виборчого бюлетеня, що потребує роз’яснень для виборців. Як і в який спосіб українці будуть голосувати на жовтневих виборах Українському радіо розповів юрист, правознавець Валентин Лучковський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Фактично зараз в округах, де буде понад десять тисяч виборців, ми переходимо з мажоритарної системи до пропорційної. Я прихильник мажоритарної системи виборів на місцевому рівні. Останні півтора-два роки населенню всі розказували, наскільки є поганою мажоритарна система виборів, але давайте дивитися елементарно. Коли йде мажоритарна система виборів, є певний кандидат, самовисуванець чи від партії тут значення немає. І залежно від того, є підтримка людей чи немає, він стає депутатом. Єдине, що раніше в нас не існувало нормальної системи відкликання, але, якби вона існувала, мажоритарка, на мою думку, була би краще", – розповів Валентин Лучковський. 

При пропорційній системі, як пояснив юрист, кандидатів в нас висувають лише партії: "Відповідно та особа, яка хоче бути депутатом, повинна бігти на уклін до певної партії. Другий момент: коли в нас паралельно з цим введений ще імперативний мандат, партія може всіх "неугодних" спокійно прибрати". 

Лучковський також звернув увагу на те, що зміни, які були зараз внесені, дозволяють відкликати депутатів, проте сам механізм залишається недосконалим: "Для цього необхідно, щоб були зібрані підписи, але право відкликати чи ні все одно залишається у партії, оскільки лише її рішенням він може бути відкликаний. В нас ще немає практики відносно цього, але теорія, на мій погляд, не ідеальна. Депутат стає досить залежним від партії".

"Фактично особи, які проживають на окрузі, від якого обрано депутата, мають зібрати певну кількість голосів, більше, ніж за нього проголосувало. Тоді конференція партії має це питання розглянути. Передбачено, що вони відкликають, але ніде не написано, що вони зобов'язані його відкликати. Його можуть і залишити", – наголосив правознавець.

Щодо махінацій, які можуть бути на виборах, то Валентин Лучковський пояснив, що більше страшні не вони, а маніпулювання свідомістю людей перед виборами: "Підрахувати невірно можна, але допустити явні фальсифікації досить важко. Більшість людей купляються на певні обіцянки, хоча й бачать, що одні і ті ж люди обіцяють те саме і нічого не роблять". 

"Фальсифікацій уникнути можна, але як не врегулюйте таку можливість уникнення, шлях знайти можна завжди. Наприклад, ситуація з бюлетенями на сьогодні. Якщо людина знає певного кандидата, вона ставить в бюлетені його номер, але не поставила галочку навпроти відповідної партії. Тоді цей бюлетень вже є недійсним і голос цього виборця вже не буде врахований. 

Другий момент – це можливість зміни прізвища, імені та по батькові, що є можливістю наплодити клонів. Людина хоче проголосувати за Іванова Петра Сидоровича, а в бюлетені їх три-п’ять", – пояснив юрист. 

Проте наостанок Валентин Лучковський зауважив, що все ж в новому виборчому законодавстві є й свої беззаперечні плюси: "Тепер незалежно від того, яким номером кандидат йде у списку партії, якщо він набрав понад 25 % голосів виборців, які проголосували за цю партію, він обов'язково отримає мандат. Щоправда, партія сама має подолати 5-% бар'єр".

ФОТО:  TSN.ua