Чи зможе Україна стати одним із центрів виготовлення вакцин? Пояснює експерт

Чи зможе Україна стати одним із центрів виготовлення вакцин? Пояснює експерт

В зв’язку з поширенням Covid-19 у світі загалом і в Україні зокрема гостро постало питання виготовлення вакцин. Наша держава не має технічних можливостей для проведення досліджень та розробки будь-яких вакцин, проте триває підготовка до масового виробництва. Як заявив предметн України Володимир Зеленський, для цього планують створити науковий центр. Чи зможе Україна стати центром виготовлення вакцин і наскільки вони будуть затребувані Українське радіо розпитало в лікаря-інфекціоніста, голови Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики в Україні Федора Лапія.

0:00 0:00
10
1x

"Я би розділяв розробку вакцини від її виготовлення. Ми в Україні дійсно маємо сучасні, новозбудовані підприємства, потужності яких дозволяють брати складові вакцини з-за кордону або за системою, коли вакцина ввозиться, і вже тут відбуваються останні етапи, фактично розлив", – розповів Федір Лапій. 

За словами лікаря-інфекціоніста, в Україні в ХХІ столітті така діяльність вже відбулася. 

Також він підкреслив, що українські підприємства можуть брати і більш деталізовані виробництва з продукції, яка виготовляється в інших країнах. 

"Проте з експортом вакцин в нас явно будуть проблеми, а внутрішнє споживання в нас не настільки велике, щоб це було рентабельно. Тому навряд чи хтось зробить інвестиції в Україну для того, щоб розвивати тут виробництво вакцин з їхнім експортом на інші країни", – висловив свою точку зору Федір Лапій. 

Якщо говорити про розробку, створення нового, інноваційного продукту, то, як зауважив Лапій, тут потрібні гроші: "президентського мільйону як кіт наплакав, потрібні значно більші інвестиції".

"І найголовніше – потрібно мати науковців. Від часів Радянського Союзу ми мали агонію науки, тож говорити про те, що ми маємо науковий потенціал для інноваційних розробок вакцин, не варто. В мене песимістичні настрої щодо того, що Україна буде розвиватися в цьому напрямку", – констатував експерт. 

ФОТО: pixabay