"Для Росії окупувати у десять разів більший Крим – це суїцид": білоруський активіст про протести та участь Росії

"Для Росії окупувати у десять разів більший Крим – це суїцид": білоруський активіст про протести та участь Росії

Акції протесту у Білорусі тривають вже понад тиждень. Люди виходять на вулиці, страйкують вимагаючи відставки Лукашенка та чесних виборів. Про ситуацію в країні, домовленості з Росією та долю затриманих протестувальників розповідає білоруський громадський діяч та журналіст Вячорка Франак.

0:00 0:00
10
1x

"Багато людей знаходиться у в’язницях не тільки в Мінську, але й у регіонах. Вчора була дуже важлива подія, але це ще не революція. Білоруський Янукович ще залишається в Мінську і ніхто поки що не присягнув на лояльність народу чи Тихановської.

Відомо те, що випускали багато людей протягом дня в Жодіно. Це друга за розміром в’язниця, де тимчасово тримають затриманих. У в’язниці в Бресті з рішення місцевої прокуратури випустили всіх політичних в’язнів. Це історичне рішення: приходять люди, а мер переходить на бік народу та каже випустити всіх в’язнів.

Але нагадаю, що ще тиждень протистояння буде тривати і зараз починаються страйки, бо минулого тижня були лише протести робочих. Далі будемо спостерігати".

"Починаючи з 90-го року білоруси довго не бастували і не страйкували, тому такої культури на заводах немає. Люди розуміють, коли вони страйкують, то вони не лише втрачають роботу та зарплату, а можуть втратити свободу для себе, своїх родин та можливість працювати будь-де на державних підприємствах. На сьогодні ми знаємо, що багато-хто готовий страйкувати, але не всі прийняли рішення".

Вячорка розповідає, що на підприємствах проводилися голосування. Якщо 50% працівників підтримують страйк, тоді вони його оголошують і перестають працювати до повної перемоги. Працівники підприємств вимагають нових виборів, звільнення політичних в’язнів та відставки Лукашенка. Це те, на що Лукашенко не готовий піти.

До загальнонаціонального страйку у Білорусі приєдналися працівники найбільшої державної Белтелерадіокомпанії, заводу "БелАЗ", "Білоруськалію" та інших.

Щодо стягування російської військової техніки та військ до Білорусі Вячорка зауважує:

"Я не думаю, що російська військова техніка вже є в Білорусі. Так сталося, що в Білорусі стільки цієї військової техніки, зокрема техніки, щоб розганяти протести, як в жодній іншій країні світу. Ми, просто, цю техніку ніколи не бачили і вперше в історії Білорусі ми побачили десятки автозаків, вантажівок та водометів. Звісно, що Росія може напасти та ввести свої війська. Звісно, що ніхто цього не очікував ні в Україні, ні в Білорусі. Але зараз це виглядає як блеф, адже ці фотографії, як російська техніка їде в Мінськ, постять серйозні організації кожного дня починаючи з четверга. І ця техніка ще нікуди не доїхала.

Пам’ятаємо, що ми точно про це б знали, коли б ця техніка перетинала кордон, тому що він існує і досить захищений. По-друге, коли б це були санкції Лукашенка, ми теж про це знали б, тому що для Лукашенка було б дуже важливо пояснити це перед своїми силовиками і армією. Тому що, коли поліція/міліція готова дубинками колотити народ, то білоруська армія не факт, що готова прийняти російську техніку до своєї території. Білоруська армія не така вже й лояльна Лукашенку, як здається. Для Росії зараз окупувати ще одну країну та мати у десять разів більший Крим – це суїцид. Це можливий сценарій на критичний момент, але я думаю, Росія розуміє, що вона знайде важелі впливу на будь-яку владу.

На жаль, у Білорусі зараз така велика залежність від Росії, збудована Лукашенком, що кожен лідер, який прийшов би до влади, буде змушений рахуватися з її інтересами. Не треба нагнітати і потрібно спокійно до цього ставитися. Для Білорусі найважливіше зараз – демократичне перетворення".

Повертаючись до протестів у Білорусі, Вячорка розповідає, що невідомо, скільки людей точно зникло. Називають від 30 до 60 людей, чиє місце перебування не вдалося встановити. Втім, вони можуть перебувати в багатьох в’язницях, тому що спочатку всіх забирали в центр для тимчасових затримань, а потім багато-кого перекидували в різні СІЗО, а звідти отримати інформацію майже неможливо.

"Я думаю, що протягом декількох днів, стане відомо, чи ці люди зникли, чи їх забили, чи вони сидять в арештах. Вчора, коли натовп прийшов до КГБ, це було перше гасло – розповідати про зниклих. Я впевнений, що померлих набагато більше, ніж ті кілька людей, про яких ми знаємо. Я думаю, мова йде про 10-20 людей. Зрозуміло, що цим звірствам не може бути виправдань. Втім, варто дуже обережним бути з дезінформацією та конспіралогією, тому що сам Лукашенко зацікавлений, щоб всі боялися, лякалися, а страшні картинки були всюди в медіа".

Фото: УНІАН та tut.by