Реакція білоруських та українських експертів на вибори і протести в Білорусі

Реакція білоруських та українських експертів на вибори і протести в Білорусі

Центральна виборча комісія Білорусі на вечір у понеділок оголосила, що за попередніми результатами недільного голосування президент Олександр Лукашенко перемагає на виборах, набравши приблизно 80% голосів, його головна суперниця Світлана Тихановська – 10,09%. Водночас, у самій країні – другу ніч продовжуються протести та сутички з ОМОНом. МВС Білорусі на вечір повідомило про одного загиблого із числа мітингувальників. Вночі у центрі Мінська почали зводити барикади. В МЗС Литви повідомили, що білоруська опозиціонерка Тихановська виїхала до Литви. Держдепартамент США закликав керівництво Білорусі поважати права громадян на участь у мирних зібраннях і не застосовувати силу. Події, які розгортаються навколо виборів президента, в ефірі Українського радіо прокоментували білоруський аналітик дослідницького центру Eurasian States in Transition (EAST) Андрій Єлісєєв, експертка з міжнародних питань Юлія Осмоловська та співробітниця Інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко.

0:00 0:00
10
1x

Білоруський аналітик про поточну ситуацію в країні й можливий розвиток подій

На думку Андрія Єлісєєва, Білорусь другий день знаходиться у надзвичайному стані. "Інтернету немає. Ті люди, які зараз виходили на зв'язок та висвітлювали події через Інтернет, у мережі відсутні. Заблоковані всі популярні месенджери, соціальні мережі. Розмови можливі виключно за допомогою телефонного зв’язку. Розмови телефоном ведуться дуже обережно, питають що було минулої ночі в інших містах. Багато питань стоїть чи перемогла Світлана Тихановська у першому турі, чи виходить вона у другий тур, разом з Лукашенком".

Білоруський експерт говорить, що зараз в країні не працюють сайти незалежних медіа, тому важко оцінювати інформацію, що надходить: "Білоруська влада заявила, що Лукашенко набрав 80 відсотків голосів. А на мою думку, він набрав близько 30 відсотків. І тут питання, чи дійсно Світлана Тихановська набрала 50% +1 голос і таким чином перемогла в першому турі? На сьогодні, один з доступних каналів зв’язку, це – телеграмм-канали, але і більшість цих каналів владою заблоковані. І тільки деякі медіаресурси, за допомогою VPN- сервісів, виходять на зв'язок. Тій інформації, яка подається офіційними ЗМІ, немає довіри".

Аналітик дослідницького центру EAST вважає, що подальші події цілком можуть розвиватися у вигідному для Росії руслі. "Кремлю вигідно, щоби Лукашенко був у світовій ізоляції, і так його легше буде примусити до подальшої інтеграції. І коли він буде політично ослаблений, його легше схилити до прийняття тієї пропозиції, від якої він нібито відмовлявся, він віддасть незалежність Білорусі Кремлю, але лишиться, хоча і не популярним, при владі і буде триматися на багнетах не скільки білоруських силовиків, скільки на багнетах Кремля".

фото - belsat.tv

І таким чином, каже Єлісєєв, білоруси лишаться в ситуації інтеграції з Росією. "На прикладі інших країн, у тому числі і України, я бачу, що новини з Білорусі доходять з певним запізненням, і багато людей вважають, що Лукашенко – популярна особа в Білорусі. Але, він – непопулярний керівник, в Білорусі у нього надзвичайний антирейтинг. І на виборах білоруси показали, що готові голосувати навіть за домогосподарку, яка не має ніякого досвіду в політиці в урядових справах, аби тільки змінити владу Лукашенка. І напевно протести сколихнуть Білорусь, тільки не зрозуміло наскільки довго вони триватимуть", – зазначає експерт.

Вибори і протести в Білорусі: як реагує Україна та світ?

Експертка з міжнародних питань Юлія Осмоловська говорить, що аналізувати події в Білорусії важко, адже на виборах було мало міжнародних неупереджених спостерігачів. "Але і це не завадило західним країнам світу зробити певні висновки та зайняти певні позиції. Їх позиції досить жорсткі – я маю на увазі заяву Європейської Комісії – вони засудили те насильство, яке відбувалось під час виборів, закликають до негайного звільнення тих ув’язнених, і говорять про те, що продовжують уважно спостерігати, і подальше ставлення ЄС до Білорусі буде залежить від того, як будуть там розвиватися події, як буде поводить себе білоруська влада".

 

Експертка інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко проаналізувала заяву президента України Володимира Зеленського щодо подій у Білорусі: "Заява дуже дипломатична. Вона йде в контексті того, що говорять інші європейські лідери щодо ситуації в Білорусі. І точно йде врозріз вітанням, які лунали з боку керівництва колишніх пострадянських країн. Країн СНД і Китаю".

Білоруське суспільство відрізняється від українського, говорить вона: "Білорусів не можна налякати наступом Росії. Вони дуже лояльно ставляться до РФ, хоча, при цьому хочуть зберегти державу. Те, що зараз там відбувається, не варто порівнювати з нашим 2013-м роком. Основне гасло протестів: "Уходи!" Люди просто втомилися від даного президента".

Але, незрозуміло, яку саме країну хочуть бачити протестувальники, говорить екпертка. І, на її думку, якщо цю ситуацію аналізувати в ключі російського впливу на пострадянські країни, но вона розгортається для Білорусі не найкращим чином: "Якби події не розгорталися: чи за революційним сценарієм, чи за сценарієм силової перемоги Лукашенка над протестами – обидва сценарії Росії вигідні", – зазначила Ірина Павленко. 

фото - belsat.tv

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Лукашенко обеззброює країну. Він не усвідомлює, що Кремль може остаточно окупувати своїми військами всю Білорусь — Семенюк
ЗСУ Білорусі можуть перейти на бік полку Калиновського, що воює за Україну, і піти на Мінськ — Мусієнко
"Правда в тому, що в Лукашенка немає ніякої армії": експерти про загрозу від білоруських військ
Без світла та пального. Чи є в України альтернативні шляхи імпорту, якщо Лукашенко втілить погрози? Коментує нардеп
"Лукашенко підтримує російську агресію проти України і виступає співучасником": експерт про ймовірність військової загрози з півночі