Радник Авакова розповів як працюватимуть у громадах нові "шерифи"

Радник Авакова розповів як працюватимуть у громадах нові "шерифи"

Звичайних дільничних замінять поліцейські офіцери громади, які працюватимуть за принципом американських місцевих копів. Радник Міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко в ефірі Українського радіо пояснив, як працюватимуть такі офіцери, хто їм платитиме зарплату та контролюватиме їх доброчесність і сумлінність.

 Поліцейський має знаходитися у громаді 98% часу, пояснює Володимир Мартиненко основний функціонал нових "шерифів": "Не тільки перебувати, а й жити на території громади, і постійно працювати, спілкуючись з громадою. Він буде займатися превенцією правопорушень у цій громаді, і розслідувати дрібні злочини, ті, які не потребують залучення слідчо-оперативних підрозділів".

Хоча обов’язки поліцейського громади дуже подібні до функціоналу дільничних інспекторів, відмінність все ж є, зазначає радник Авакова. "Дільничний не завжди знаходився на території. І зараз створюються територіальні громади, і з ними треба тісно співпрацювати, бо вони вже охоплюють більше 28 мільйонів населення", – каже Мартиненко.

Хоча, додає, у багатьох випадках, саме дільничні стали поліцейськими офіцерами громад.

Готуватимуть копів за таким принципом: відбір, тестування та навчання, співбесіди. Володимир Мартиненко пояснює, хто контролюватиме та фінансуватиме такого офіцера. "У поліцейського громади йде солідарне фінансування, тобто і громада частково покриває ті витрати, які пов’язані з його роботою. І, відповідно, цей офіцер підзвітний цій громаді, але підпорядковується вищестоящому керівництву Національної поліції. Але контроль його діяльності є якраз з боку керівництва громади, жителів цієї громади та оцінкою його діяльності. За результатами цього контролю і оцінюється його діяльність".

Поки що, з боку тих громад, в яких вже працюють поліцейські, нарікань на їхню роботу немає, каже він.

Радник міністра МВС пояснює, що проєкт "Поліцейський громади" запустили ще наприкінці травня минулого року. "І до кінця цього року ми плануємо закінчити цю роботу з усіма громадами в Україні, і в усіх громадах запустити роботу поліцейських офіцерів громади", – ділиться він планами.

Національна поліція систематично звертається до громад, з ініціативами створення таких посад на місцях. "І, якщо такі громади, без офіцерів, ще існують, то думаю, що там вони найближчим часом будуть створені", – сподівається радник Авакова.

фото - Національна поліція