"Під час карантину я щотижнево отримував 3000 замовлень на доставку пенсії" – гендиректор "Укрпошти"

 "Під час карантину я щотижнево отримував 3000 замовлень на доставку пенсії" – гендиректор "Укрпошти"

Сьогодні 37% українців знаходяться поза межами банківської системи, говорить генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський. В ефірі Українського радіо він розповів, чому “Укрпошта” має стати банком.

0:00 0:00
10
1x

"Я завжди говорю, що ні Нацбанк, ні Укрпошта не є головними, головні є – люди. І треба робити так, як їм зручно", – озвучує свою позицію гендиректор "Укрпошти".

Нагадаємо, 19 травня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №2788-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку", або Закон про поштовий банк. Якщо депутати підтримають його у другому читанні, "Укрпошта" зможе надавати населенню повноцінні банківські послуги. Однак, таку ініціативу нардепів не дуже привітали у Національному Банку. Назвали рішення "необачним", а в НАЗК пообіцяли, що перевірять даний законопроєкт на корупційні ризики. "Отримана інформація про погрози і можливі порушення закону "Про запобігання корупції". Будуть надані результати експертизи та рекомендації щодо усунення чинників, які сприяють корупції, відповідним комітетам Верховної Ради для доопрацювання документа перед другим читанням", – зазначили тоді в НАЗК.

"За мене говорить статистика,– озвучив свою позицію гендиректор “Укрпошти” Смілянський, – банки присутні в 6 відсотках населених пунктів України, банкомати – в 30%. Під час карантину, я щотижнево отримував 3000 замовлень на доставку пенсії на адресу, бо наприклад у бабусі картка "Ощадбанку", вона звикла щонеділі їздити до райцентру знімати готівку, а тепер вона на карантині, сидить дома з карткою, але без грошей. "Укрпошта" доставляє пенсії майже 4-м мільйонам пенсіонерів. Тариф на доставку пенсій останній раз переглядався в 2004 році, коли мінімальна зарплата була 287 гривень".

Опоненти "Укрпошти" говорять, компанія буде працювати як банк, але не буде виконувати банківські правила: "У другому проекті зазначено, що "Укрпошта" буде членом Фонду гарантування повернення вкладів, до речі, "Ощадбанк" не є членом цього Фонду", – суперечить Ігор Смілянський .

Він наголошує, що "Укрпошта" погоджується виконувати всі вимоги Нацбанку, за винятком обладнання кас в селі. "Обладнати касу на сьогодні, це десь близько 30 тисяч євро, а якщо в селі 300 громадян, то це – просто недоречно вкладати такі суми в каси", – зазначає він.

Ігор Смілянський говорить, що переформатування "Укрпошти" в банк певним чином вирішить і безпекове питання: "У поштарки є певні засоби самооборони, які я не хочу зараз оприлюднювати. А коли "Укрпошта" стане банком, то поштарка буде носити значно менше грошей”.

Також він розповів як карантин вплинув на роботу підприємства. "Ми запровадили так звані "щасливі години": якщо Ви приходите до відділення до 13 години, то комісія за плату складає 50 відсотків, тобто вдвічі дешевше. Проблему черг у відділеннях ми знаємо, але, це – одна з негативних сторін карантину, який тільки погіршив цю ситуацію".

"Коли я прийшов до "Укрпошти", дохід за 2016 рік склав 4.6 мільярди гривень. 2019-й рік ми закінчили – 8.2 мільярди і прибуток за рік склав 408 мільйонів гривень. В 2016 році "Укрпошта" відправила 4600 експрес-посилок, за рік, вчора за день було 58 тисяч", – додав Ігор Смілянський.

Ігор Смілянський, фото - facebook.com/ukrposhta